fbpx Ν. Μηταράκης: Όχι νέα δομή, ναι στην αναβάθμιση του ΚΥΤ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ν. Μηταράκης: Όχι νέα δομή, ναι στην αναβάθμιση του ΚΥΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νότης Μηταράκης
ΚΥΤ Φυλακίου

Ως back up σχέδιο σε ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών «σερβίρει» η κυβέρνηση την συζητούμενη αύξηση δυναμικής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών Έβρου

Διονύσης Βοργιάς

«Βρήκαμε πάρα πολλά κοινά σημεία σύγκλισης», ισχυρίστηκε στο περιθώριο αναλυτικής συνέντευξης τύπου από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης, στον απόηχο της διήμερης επίσκεψής του στον Έβρο, που είχε ως επίκεντρο την συζήτηση γύρω από την επέκταση ή μη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στον Βόρειο Έβρο (Φυλάκιο).

Ο υπουργός επέμεινε στην συζητούμενη αύξηση δυναμικής, την οποία όμως αποπειράθηκε να «σερβίρει» ως ολικό σχέδιο -από κοινού με την επέκταση του φράχτη και την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων- για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των Εβριτών και των Θρακιωτών. Ο υπουργός σημείωσε πως «όλοι συμφωνούν στα εξής», τα οποία και κατέγραψε: «Στην ανάγκη αναβάθμισης του Φυλακίου με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγειονομικές συνθήκες. Στην ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική φύλαξης των συνόρων και μείωσης των ροών, όλοι συμφωνούν στην παραμονή της δομής. Δεν τέθηκε σε κανένα ψήφισμα κι από κανέναν φορέα το αίτημα να κλείσει το Φυλάκιο, γιατί αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία ότι συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας της περιοχής. Όλοι συμφωνούν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων εγκαταστάσεων για τους εργαζομένους».

ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ: 532 άδεια κρεβάτια, θέλουμε κι άλλα…
Ο υπουργός έκανε γνωστά τα νούμερα φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ Έβρου. «Θέλω να σας δώσω ένα νούμερο, για να σας πω τι πραγματικά συμβαίνει στο Φυλάκιο. Από την ίδρυσή του το 2012 και λειτουργία του από το 2013, έχουμε 8 χρόνια λειτουργίας χωρίς προβλήματα για την τοπική κοινωνία κι έχουν μείνει στο Φυλάκιο 50.000 μετανάστες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 168 άτομα εκεί. Κάποια στιγμή είχαμε φτάσει να έχει 1.200 άτομα το Φυλάκιο επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα έχει 700 περίπου κρεβάτια, στον χώρο του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και του ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) και χρησιμοποιούνται μόνο το 168. Άρα, δεν δικαιολογούνται φωνές που λένε ότι το Φυλάκιο δημιουργεί έναν μόνιμο πόλο στην περιοχή», είπε.

Με την άνω δήλωση ως δεδομένη, ο υπουργός ερωτήθηκε από που λοιπόν προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του ΚΥΤ κι αύξησης της δυναμικής τους σε φιλοξενούμενους, αφού -όπως είπε- τα κρεβάτια ήδη υπερεπαρκούν. Ο υπουργός απάντησε επί της ουσίας πως η αύξηση πρόκειται για back up σχέδιο της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, όπως τον Μάρτιο του ’20. «Είναι υποχρέωσή μας να έχουμε έναν σχεδιασμό, ως Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου, μαζί με τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την όποια περιοδικότητα μπορεί να υπάρχει σε μελλοντικές ροές. Μοναδικός γνώμονας της στρατηγικής είναι η ασφάλεια των πολιτών του Έβρου. Η εμπειρία του Μαρτίου μας έδειξε ότι πρέπει να πάρουμε πολλαπλά μέτρα», απάντησε και πρόσθεσε συμπερασματικά: «πρέπει να βρούμε μία λύση που θα συνδυάζει την ανάγκη αναβάθμιση του υφιστάμενου ΚΥΤ Φυλακίου με την προστασία από τη μη γραμμικότητα μεταναστευτικών ροών στο μέλλον».

«Πολλοί προσπαθούν να συνδυάσουν την χωρητικότητα μίας δομής με τους διαμένοντας σε αυτή», είπε σε άλλο σημείο του λόγου του, ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Παραμένει η εξαίρεση της Θράκης;
Η συζητούμενη επέκταση του ΚΥΤ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από μερικούς Εβρίτες αναγιγνώσκεται ως έμμεση άρση της κυβερνητικής απόφασης περί μη παραμονής (μόνιμης) μεταναστών στη Θράκη, για εθνικούς λόγους. «Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής έχει 70.000 κρεβάτια, εκ των οποίων πάνω από 10.000 κενά. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα να διακοπεί ή να αλλάξει η πολιτική μη παραμονής στον Έβρο, όχι μόνο για τους ευνόητους εθνικούς λόγους αλλά και για οποιονδήποτε πρακτικό λόγο», απάντησε εν προκειμένω ο υπουργός και ισχυρίστηκε: «αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των κατοίκων, η οποία δεν έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το ίδιο το Φυλάκιο, αλλά με βαθύτερα προβλήματα που πράγματι αντιμετωπίζει ο Έβρος, ειδικά ο Βόρειος Έβρος, όπως δημογραφικά, οικονομικής ανάπτυξης, στα οποία η κυβέρνηση συνολικά -και με τη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης- θα δώσει απαντήσεις».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων έσπευσε να δεσμευτεί επί του μικροφώνου, πως «δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για την Θράκη και τον Έβρο. Δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στην Θράκη ούτε θα υπάρξει κάποια παραμονή μεταναστών στην Θράκη. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Είναι εθνική πολιτική που ακολουθήθηκε και θα ακολουθείται στο μέλλον. Κι ούτε αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΥΤ Φυλακίου από αυτό που ήταν από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα». Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, πως «το ΚΥΤ Φυλακίου είναι η μοναδική δομή της χώρας μας που δεν έχουμε παραμονή -πέρα λίγων ημερών- των αιτούντων άσυλο».

Συζήτηση με την τοπική κοινωνία - απόφαση της κυβέρνησης
Και στη συνέντευξη τύπου, ο κος Μηταράκης επαναδιατύπωσε την χθεσινή του εξαγγελία, πως η τελική απόφαση θα φέρει κυβερνητική υπογραφή και θα ανακοινωθεί -το πιθανότερο- μετά από δύο εβδομάδες. Προηγουμένως, πάντως, ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στον Έβρο για να ακούσει -καλή τη πίστει- την τοπική κοινωνία. Προς επίρρωση των λεγομένων του, είπε:

«Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση συζητά με τις τοπικές κοινωνίες. Βέβαια η ευθύνη διαχείρισης του μεταναστευτικού σε κεντρικό επίπεδο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Δεν έχουμε ήδη προκηρύξει έργο, όπως κάποιοι προσπάθησαν να διαδώσουν, δεν έχει βγει τεχνικό δελτίο για το έργο, ΚΥΑ χωροθέτησης της δομής, δεν έχει βγει προκήρυξη για τον εργολάβο και δεν υπάρχει ανάδοχος. Το μόνο που έχουμε κάνει, είναι πως έχουμε δεσμεύσει ένα ποσό, ώστε να υπάρχει η διαθεσιμότητα των κονδυλίων και συζητάμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώσπου να καταλήξουμε στις τελικές τεχνικές προδιαγραφές, που τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες πρέπει να δημοσιευτούν. Κι από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η αναβάθμιση, που -με κάποιες παραλλαγές- βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχών και φορέων του Έβρου».

Πάντως, απάντηση στο γιατί η εξαγγελία επέκτασης του ΚΥΤ επί της ουσίας προέκυψε …από τον Σεπτέμβριο του ’20, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου κι επικυρώθηκε επίσημα από έγγραφο στο Διαύγεια, δεν δόθηκε ποτέ.

Μείωση ροών - αύξηση φύλαξης
Γενικότερα για την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το μεταναστευτικό, ο υπουργός θύμισε τα γεγονότα των Καστανεών για να διαπιστώνει πως «περάσαμε τις δυσκολίες με επιτυχία», ενώ επαναδιατύπωσε τους δύο στόχους του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου (σ.σ. το οποίο ως Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργήθηκε τον Ιούλιο του ’19, για να επανιδρυθεί τον Ιανουάριο του ’20!):

«Πρώτον, η ουσιαστική μείωση των ροών, εφαρμόζοντας μία συνολική πολιτική έξι σημείων. Καταφέραμε το 2020 να μειώσουμε τις ροές στη χώρα μας κατά 80% και το 2021 έχουμε μείωση περίπου 95% στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας». Οι έξι πυλώνες είναι: (α) καλύτερη φύλαξη συνόρων, (β) ταχύς διαχωρισμός προσφύγων-παράτυπα εισελθόντων μεταναστών, (γ) απέλαση όσων δεν δικαιούνται προστασία, (δ) μετατροπή των Κέντρων από ανοιχτά σε κλειστά κι ελεγχόμενα, (ε) καλύτερος έλεγχος ΜΚΟ, (στ) μείωση παροχών ώστε η χώρα μας να μην είναι θελκτικός προορισμός.

«Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Κλείσαμε 57 δομές το 2020 σε όλη την χώρα, θα κλείσουμε πάνω από 20 μέσα στο 2021. Ενισχύουμε τα μέτρα ασφάλειας των δομών, για να προσφέρουν ασφάλεια και στους ωφελούμενους και στους εργαζομένους και στις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύσαμε και θεσμοθετήσαμε τα ανταποδοτικά προς τους δήμους που επηρεάστηκαν από τη μεταναστευτική κρίση, όχι ως αντάλλαγμα αλλά ως αποζημίωση».

Για τον Έβρο συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε λόγο για «πολιτική τριών σημείων» τα οποία επίσης απαρίθμησε: 
«Πρώτον, η ενίσχυση του φράχτη του Έβρου, πολιτική που βρίσκει πολύ θετική ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, ώστε να περιορίσουμε σταθερά και διαχρονικά τις ροές στα χερσαία σύνορα.

Δεύτερον, η πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, σε άλλους νομούς της Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου, με κανόνες εντοπιότητας, ώστε να στηρίξουμε την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

Τρίτον, η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας που ο πολίτης απαιτεί από την ελληνική πολιτεία».

Ζήτημα επανεξέτασης της ευρω-τουρκικής συμφωνίας
Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο υπουργός έθεσε κι ένα ακόμη σοβαρό θέμα αναφορικά με την γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ερωτώμενος σχετικά με την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, ο κος Μηταράκης απάντησε: «το πρώτο σημείο είναι το θέμα της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού που επέβαλε η συμφωνία και δημιούργησε τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου, γιατί συνδύασε τη δυνατότητα επιστροφής προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία με την παραμονή τους στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου. Είναι ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να αλλάξει.

Και με αυτό δεδομένο θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης- Νότου για να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από τα χερσαία σύνορα, με την προϋπόθεση να μην τεθεί, κι ούτε μπορούμε να θέσουμε, θέμα παραμονής στον Έβρο αιτούντων άσυλο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ