fbpx Μέτιος, αντάρτες και …απλή αναλογική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2019 - 10:00
«ΠΑΖΛ» ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέτιος, αντάρτες και …απλή αναλογική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Χρήστος Μέτιος

Οι συνεργασίες την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων, ήδη έχουν αρχίσει τα «όργανα» παρασκηνιακά για πιθανές συνεργασίες

Διονύσης Βοργιάς

«Παζλ» για δυνατούς λύτες είναι η επόμενη μέρα των εκλογών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα διοίκηση, ωστόσο τα παρασκηνιακά «όργανα» ξεκίνησαν …μία μέρα μόλις μετά τις εκλογές.

Ο λόγος είναι απλός: Ο νέος νόμος που καθιέρωσε την απλή αναλογική. Ο Χρήστος Μέτιος μπορεί να κέρδισε την «μητέρα» των μαχών, ήτοι την θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ωστόσο με δεδομένο ότι καμία παράταξη δεν έχει πλειοψηφία εδρών στο περιφερειακό συμβούλιο, οι συνεργασίες – προεκλογικά ή μετεκλογικά – είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο. Αν κρίνουμε, μάλιστα, από το ότι η λήψη αποφάσεων στο περιφερειακό συμβούλιο, τα περασμένα χρόνια, ακόμη και με τη διοίκηση να έχει πλειοψηφία εδρών, ήταν δύσκολη υπόθεση, η επόμενη μέρα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη για όλους.

Η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου έχει το πάνω χέρι. Από τις 51 συνολικά έδρες του περιφερειακού συμβουλίου, η παράταξη διαθέτει 17 περιφερειακούς συμβούλους. Ακολουθεί η «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη που έχει 16 έδρες (μία εκ των οποίων πάει στον ίδιο τον επικεφαλής), η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» του Κώστα Κατσιμίγα με 6 έδρες (μία εκ των οποίων του επικεφαλής) και η «Περιφέρεια σε Δράση» του Κωστή Σιμιτσή με 5 έδρες (μία εκ των οποίων του επικεφαλής). Μία έδρα αυτή του επικεφαλής της έχει η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση». Οι όποιες πλειοψηφικές αποφάσεις προκύπτουν θα αφορούν κυρίως τους άνω συμβούλους, καθώς, από τις υπόλοιπες παρατάξεις (Λαϊκή Συσπείρωση 3 έδρες, Πατριωτική Αυγή 2 έδρες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1 έδρα), φαίνεται ότι …δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση ακόμη και στα πιο απλά.

Τα παραπάνω, σε πρώτη ανάγνωση, αφήνουν δύο ενδεχόμενα:
Το πρώτο είναι η ολική ή …εν μέρει συνεργασία της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» με την αντίπαλη παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση», καθώς η παράταξη του Χρήστου Μέτιου υπολείπεται 9 εδρών της απόλυτης πλειοψηφίας. Παρά τις γαλάζιες καταβολές της «Περιφερειακής Σύνθεσης», στους κόλπους της παράταξης εκλέγονται ως περιφερειακοί σύμβουλοι «αντάρτες» που πρωτοστάτησαν κατά του Χρ. Μέτιου, όπως οι κκ Μαρκόπουλος, Γάκης, Ιωσηφίδης οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν μία ευρεία νίκη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» σε Καβάλα και Θάσο, αλλά και οι κκ Αμοιρίδης, Χατζηγκενέ (ΠΕ Ξάνθης), ο κος Εξακουστός (ΠΕ Έβρου) μεταξύ άλλων. Η στάση της «Περιφερειακής Σύνθεσης» καθώς και των πρωτοκλασάτων γαλάζιων στελεχών της αναμένεται να φανεί τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο είναι η συνεργασία της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» με τις παρατάξεις των κκ. Κατσιμίγα και Σιμιτσή, καθώς οι έδρες μίας μόνο εξ αυτών, δεν επαρκούν. Και μολονότι οι δύο τους φαίνεται πως δεν θα διστάσουν να υπερψηφίζουν θετικές για την ΠΑΜ-Θ προτάσεις, τα οράματά τους περί ανάπτυξης του τόπου απέχουν σε πολλά προγραμματικά σημεία πάρα πολύ σε σχέση με τις κατευθύνεις της διοίκησης Μέτιου. Πάντως, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ο κος Σιμιτσής έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη – ανταρτών, και μετά «ένωση» των δύο παρατάξεων υπό την ομπρέλα της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απλή αναλογική αποτελεί ένα νέο αυτοδιοικητικό πεδίο για όλους, άρα ό, τι ακούγεται ως «σίγουρη πρόβλεψη» ή «δεδομένη συνεργασία» θα κριθεί στην πράξη από 1 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει ά