ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μ. Οντέρ: "Δεν συζητάτε τις επερωτήσεις μου, αποχωρώ"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουμίν Οντερ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Αποχώρηση

Είχε καταθέσει τέσσερις επερωτήσεις αλλά δεν συζητήθηκαν

Χρήστος Μέτιος: "Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να απαντήσουμε σε ερωτήσεις"

Διονύσης Βοργιάς

Την εναντίωσή του απέναντι στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου και στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, εξέφρασε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Μουμίν Οντέρ. Ο κος Οντέρ, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την "Περιφερειακή Αναγέννηση", στο πλαίσιο της 16ης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεως "Γεώργιος Παυλίδης", δείχνοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την εναντίωσή του προς τη διοίκηση.


Ο λόγος αποχώρησης του κου Οντέρ, ήταν πως, μολονότι ο ίδιος είχε καταθέσει τέσσερις επερωτήσεις προς τον Χρήστο Μέτιο, αυτές ποτέ δεν συζητήθηκαν. "Για το θέμα της γέφυρας κατέθεσα επερώτηση, όπως και για άλλα τρία θέματα, όμως δεν θα συζητηθούν σήμερα", διευκρίνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο Μουμίν Οντέρ, για να δεχθεί την κατηγορηματική απάντηση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, Σωτήρη Μποταΐτη, ότι δηλαδή οι ερωτήσεις του δεν είναι σοβαρές. 


Πιο αναλυτικά, ο κος Μποταΐτης καταφέρθηκε εναντίον του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου και δήλωσε ότι "πρέπει να κάνετε σοβαρές και πολιτικές ερωτήσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές σας αντιπαραθέσεις με τον περιφερειάρχη. Η μόνη ερώτηση που στέκει, από τις τέσσερις που κάνετε, είναι για τη γέφυρα του Κομψάτου, για την οποία θα μας ενημερώσει ο περιφερειάρχης σε λίγο", όπως και τελικώς έγινε. 


Ο κος Οντέρ δεν έμεινε άπραγος, αντιθέτως απάντησε, κατέθεσε στα πρακτικά τον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. "Δεν έχετε δικαίωμα ως πρόεδρος να κρίνετε πιο θέμα πρέπει να συζητιέται και πιο όχι. Πρέπει να διατηρήσετε την ουδετερότητά σας και να μην παίρνετε θέση. Κατέθεσα νομίμως και εντός προθεσμίας τέσσερις επερωτήσεις. Δεν είστε αρμόδιος να κρίνετε αν πρέπει να συζητηθούν ή όχι. Δεν ενδιαφέρει το περιφερειακό συμβούλιο η γέφυρα του Κομψάτου ή το μείζον ζήτημα που έχετε με περιφερειακό σας συμβούλιο; Εκεί που κάθεστε είναι προεδρείο όχι χειρουργείο! Καταθέτω τον κανονισμό του περιφερειακού συμβουλίου και αποχωρώ ως ένδειξη διαμαρτυρίας", δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Υπενθυμίζουμε ότι ο Μουμίν Οντέρ, μέσω των επερωτήσεών του, αναφερόταν σε "παρεμβάσεις" του Χρήστου Μέτιου αναφορικά με τις επερχόμενες επιμελητηριακές, και τις μελλοντικές δημοτικές και εθνικές εκλογές, στην αποπομπή, εκ μέρους του Χρήστου Μέτιου, από τα ψηφοδέλτια της "Περιφερειακής Αναγέννησης", του περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης και τέως αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, Μιχάλη Αμοιρίδη, στη μη αποπομπή, εκ μέρους του Χρήστου Μέτιου, από τα ψηφοδέλτια της "Περιφερειακής Αναγέννησης", του περιφερειακού συμβούλου Έβρου Ευάγγελου Βουδούρη, ο οποίος ως διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ετέθη σε αναστολή άσκησης καθηκόντων και σε δυνητική αργία, και στην κατάρρευση της γέφυρας Κομψάτου.


Ενστάσεις για τη μη συζήτηση των επερωτήσεων του, εξέφρασε και ο Σπύρος Τουρτούρης από την περιφερειακή παράταξη ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ. "Το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα να αρνείται να συζητούμε θέματα. Πρόεδρε μην παραβαίνετε τον νόμο! Έπρεπε να επερωτήσεις μας να είναι στην ημερήσια διάταξη. Να διαβάσετε το άρθρο 16! Θα πρέπει να μεροληπτεί ο πρόεδρος; Είναι μια αντιδημοκρατική και αυθαίρετη ενέργεια", ήταν οι κατηγορίες του. 


Προς απάντηση σε αυτές, ο κος Μποταΐτης υπεραμύνθηκε της νομότυπης λειτουργίας και εξήγησε ότι "ο κανονισμός δεν δεσμεύει τον περιφερειάρχη για το πότε πρέπει να απαντήσει τις ερωτήσεις".


Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιπαράθεση, θέση πήρε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εξέφρασε την πάγια θέση του, ότι δηλαδή "δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να απαντήσουμε σε ερώτηση και δεν θα το κάνουμε ποτέ, ακόμη κι αν τις μεταθέσουμε για άλλη συζήτηση", ενώ καταληκτικά προέβαλε τους λόγους για τους οποίους δεν συζητήθηκαν οι επερωτήσεις του κου Τουρτούρη, οι οποίες θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ σε άλλο σημείο απάντησε και στην ερώτηση του κου Οντέρ για τη γέφυρα Κομψάτου, όχι όμως στις υπόλοιπες τρεις. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.