fbpx Κομοτηνή και Κατερίνη πρωτοστατούν σε αλλαγή νομοθεσίας για τα αδέσποτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κομοτηνή και Κατερίνη πρωτοστατούν σε αλλαγή νομοθεσίας για τα αδέσποτα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης

Γ. Πετρίδης: "Περιέγραψα τι συμβαίνει στην Κομοτηνή και ο κ. Τσιρώνης κατάλαβε ότι ο νόμος είναι αναποτελεσματικός"


Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς
 

Διονύσης Βοργιάς

Όταν γίνεται ειδική συνεδρίαση, σε πανελλαδικό επίπεδο, με θέμα τα ζώα συντροφιάς, τότε καταλαβαίνουμε τι έκταση έχει πάρει το θέμα -κυρίως των αδέσποτων ζώων. Η καθημερινότητα στην Κομοτηνή είναι ενδεικτική, κι αυτή μετέφερε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου, σε μια ενδελεχή συζήτηση. 


"Περιγράψαμε το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει στους περισσότερους δήμους της χώρας μας, καθώς πρόκειται για οριζόντιο πρόβλημα, και ειδικά στην περίπτωση της Κομοτηνής. Εγώ προσωπικά περιέγραψα τι συμβαίνει στην Κομοτηνή και ο κ. Τσιρώνης κατάλαβε ότι ο νόμος είναι αναποτελεσματικός", μας εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει ότι συμφωνήθηκε η σύγκληση κεντρικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΚΕΔΕ, εκπροσωπώντας τους δήμους. Αυτή η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στο καλοκαίρι, ώστε "τον Σεπτέμβριο να μπορέσει να κατατεθεί το σχέδιο, είτε με τροπολογία είτε με νομοσχέδιο, για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, δηλαδή για τα ζώα συντροφιάς", όπως μας πληροφορεί ο κ. Πετρίδης. 


Στη συνάντηση έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Κομοτηνή και Κατερίνη αποτελούν δυο δήμους στους οποίους το πρόβλημα έχει μεγάλη έξαρση, γι' αυτό και οι δήμαρχοι των δυο πόλεων πήραν μέρος στη συνάντηση. 


Ο κ. Πατούλης δήλωσε την επιθυμία όλων των δήμων της χώρας να επιλυθεί το θέμα των αδέσποτων ζώων και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου. 


Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό του και ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για τις προτάσεις της που στοχεύουν στην βελτίωσή του. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει το υπουργείο, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει το πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του νόμου. Άξονες αυτής της προσπάθειας θα είναι οι συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς, τις φιλοζωικές οργανώσεις, η κατάθεση των προτάσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα των αδέσποτων ζώων, ο δημοκρατικός διάλογος και η ταχύτητα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων με στόχο πάντα τη διαμόρφωση ενός εφαρμόσιμου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου. 


Ο αν. υπουργός τόνισε ότι το θέμα των αδέσποτων αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένη χώρα και ότι πέραν του νομικού πλαισίου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κινητοποιήσει πόρους και δυνάμεις για την ουσιαστική  επίλυση του θέματος.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ"
Με δελτίο τύπου, σχετικό με την επίσκεψη Πετρίδη στην Αθήνα, έδωσε στη δημοσιότητα τη θέση της η παράταξη πολιτών για τον δήμο Κομοτηνής "Σπάρτακος". Αναλυτικά, το δελτίο τύπου περιλαμβάνει τα παρακάτω:


"Η παρουσία εκεί του δημάρχου Κομοτηναίων Γ. Πετρίδη ελπίζουμε ότι έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό να ακούσει από αρμόδια χείλη την πραγματική εικόνα του προβλήματος. Αν ο δήμαρχος του μετέφερε αυτό που δημοσίως περιγράφει ως καθημερινό του εφιάλτη (με τα άπειρα, δικαιολογημένα παράπονα των δημοτών και την δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα για το ίδιο θέμα), τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι σοβαρό και ρεαλιστικό θα νομοθετηθεί από το φθινόπωρο. 


Γιατί αν μείνουμε στις "φιλοζωικές" πομφόλυγες που ακούστηκαν προ ημερών στην Επιτροπή της Βουλής, ζήτω που καήκαμε! Εμείς πάντως, ως Σπάρτακος, θα κάνουμε και πάλι το καθήκον μας απευθυνόμενοι στους αρμόδιους του υπουργείου και φυσικά θα κοινοποιήσουμε τα πάντα".


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ 
Εδώ και κάποιους μήνες λειτουργεί στον ιστότοπο του δήμου Κομοτηνής (komotini.gr) ένας ειδικός διαδικτυακός χώρος, ο οποίος σας δίνει την ευκαιρία να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Σε συνεργασία με το Δημοτικό Κυνοκομείο, η πλατφόρμα σας παρέχει διάφορες πληροφορίες, όπως τα χαρακτηριστικά των αδέσποτων, που είναι προς υιοθεσία (π.χ. ηλικία, ράτσα, φύλο, μέγεθος, εμβόλια, προσωπικότητα σκύλου, φωτογραφίες).


Επομένως πατώντας την επιλογή "υιοθέτησε έναν σκύλο", αλλά και τον σκύλο της επιλογής σας, μετά μπορείτε να πατήσετε την επιλογή "το θέλω" και να βρεθείτε μόλις ένα βήμα από την υιοθεσία. Κάθε ζώο υιοθετείται με τον νόμιμο τρόπο (τοποθέτηση microchip, δήλωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη κλπ) και για την υιοθεσία χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και Α.Φ.Μ. 


Αν δεν σας βολεύει η διαδικτυακή επιλογή, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κυνοκομείο στο 25310 84675, 11:00 - 14:00 Δευτέρα έως Παρασκευή. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, μόλις τρεις υιοθεσίες έχουν επιτευχθεί, άρα η πλατφόρμα χρήζει μεγαλύτερης προώθησης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.