ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

Κατηγορίες Μέτιου για κατασκευασμένο δημοσίευμα από την αντιπολίτευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήστος Μέτιος
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
κόντρα
ΔΕΘ

Φ. Καραλίδης: "Τραγικά λάθη στο περίπτερο της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης"

Χρ. Μέτιος: "Μήπως το δημοσίευμα φτιάχτηκε από εσάς; Ντροπή"

Διονύσης Βοργιάς

Μόνο χαμηλών τόνων δεν ήταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου. Βαριές κατηγορίες, ονομαστικοί χαρακτηρισμοί, "βολές" εκατέρωθεν, όλα με φόντο τη συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 


Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, ο οποίος απαρίθμησε τα ατοπήματα που εντόπισε στο περίπτερο της περιφέρειας. "Το περίπτερό μας ήταν άδειο από επισκέπτες, ενώ το προσωπικό δεν τήρησε τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και ενδυμασίας. Ο εν λόγω υπάλληλος, που φορούσε βερμούδα, είναι αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κου Πέτροβιτς. Δεν πιστεύω ότι αυτά είναι τυχαία, αναφορικά με τον σχεδιασμό της περιφέρειας; Επίσης, εμφανώς απουσίαζαν οι τοπικές επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια, από το περίπτερό μας. Με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε η συμμετοχή της περιφέρειας μας, από το σύνολο σχεδόν του περιφερειακού, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, υπήρχε η επική γκάφα του ανακριβή χάρτη, ο οποίος δεν περιείχε τις δυο εξόδους Κυπρίνο προς Βουλγαρία και Καστανέων προς Τουρκία, επίκληση της Κωνσταντινούπολης ως Ισταμπούλ κι άλλα τραγικά όπως η αλλαγή της γεωγραφικής θέσης του Διδυμοτείχου. Επιπλέον, γιατί επιλέχθηκε το περίπτερο στο πιο ανατολικό μέρος της έκθεσης; Ποιος ήταν υπεύθυνος για τον χάρτη; Μήπως η συμμετοχή ήταν αγγαρεία και όχι ουσίας; Και σας θυμίζουμε ότι το 2017 ήταν έτος τουρισμού, όπου δεν έγινε τίποτα. Το περίπτερό μας δεν το έβλεπε …ούτε ο Θεός. Που έγινε η συνέντευξη τύπου της περιφέρειας και σε ποιους; Αυτή η πλειάδα των ερωτημάτων, σχετικά με την παρουσία μας στην έκθεση. Τι μας απαντάτε σε όλα αυτά τα ευτράπελα", ρώτησε ο κος Καραλίδης.


Και ο περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής κος Ναθαναηλίδης είχε ενστάσεις αναφορικά με τα ονόματα του χάρτη. "Υπάρχουν πολλά λάθη στη γεωγραφία. Σαν θεσμός θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά, γιατί ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει κατά το δοκούν", είπε μεταξύ άλλων.


Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κος Μέτιος χαρακτήρισε τη συμμετοχή της περιφέρειας επιτυχημένη, εξήγησε ότι έγιναν συστάσεις στον εργαζόμενο και πως θα προστεθούν οι δυο κάθετοι άξονες. "Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συμμετοχή της Περιφέρειάς μας σε εκθέσεις είναι απόφασή μας και θα συνεχιστεί, γιατί θεωρούμε πως βοηθά την τουριστική προβολή της περιφέρειας. Εντός του Οκτώβρη θα ανακοινωθεί το αναλυτικό μας σχέδιο για τον τουρισμό. Αναφορικά με το περίπτερό μας, σε αυτό μοιράστηκαν πάνω από 2.000 ενημερωτικά φυλλάδια, σε Έλληνες και ξένους. Το περίπτερό μας βρισκόταν δίπλα στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας, που ήταν και η τιμώμενη χώρα. Σε αυτό απασχολούνταν δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι, που άλλαζαν ανά δύο ημέρες.

Η συνέντευξη ακυρώθηκε, γιατί έπρεπε να επιστρέψω, καθώς έπεσε η γέφυρα", είπε, ενώ ιδίως για τον χάρτη σχολίασε πως "το θέμα που δημιουργήθηκε από τον αποκαλούμενο χάρτη, καθώς πράγματι έδειχνε το Διδυμότειχο λίγο πιο κάτω και απουσίαζαν δύο συνοριακοί σταθμοί. 


Θέλω να ξεκαθαρίσω στο συμβούλιο ότι δεν σχεδιάστηκε ούτε τυπώθηκε κάποιος νέος χάρτης, άρα δεν υπήρχε δαπάνη. Αυτός ο χάρτης ήταν ένα σχέδιο, μια εικόνα, που χρησιμοποιήσαμε, για να αναδείξουμε την στρατηγική θέση της περιφέρειάς μας. Δεν ήταν μια αναλυτική παρουσίαση, δηλαδή ήταν μια εικόνα κι όχι ένας χάρτης, που τόνιζε την απόσταση της περιοχής μας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία. Στόχος μας ήταν να δείξουμε την στρατηγική μας θέση και να προσελκύσουμε τουρίστες. Αυτό είναι ολοφάνερο, αν το παρατηρήσει κανείς. Για τους δύο σταθμούς δεν έχω καμία αντίρρηση να συμπληρωθούν. Η κεντρική ιδέα δεν ήταν η αναλυτική αποτύπωση, αλλά η χιλιομετρική απόσταση", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "η ίδια εικόνα υπήρχε από το 2015 και δεν είχε ασκηθεί καμία κριτική τότε", ενώ συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή στην έκθεση ήταν κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με τις περασμένες χρονιές.


Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον κο Καραλίδη, ότι κατασκευάζει δημοσιεύματα, και πως δεν είναι ασφαλής η διατύπωση ότι το σύνολο του τύπου σχολίασε αρνητικά τη συμμετοχή της περιφέρειας, αντίθετα απέχει της πραγματικότητας. "Κύριε Καραλίδη πραγματικά απορώ με σας και με το πώς διαμορφώνετε την άποψή σας σχετικά με ένα γεγονός. Διασταυρώνετε τις πηγές σας ή τις υιοθετείτε μόνο γιατί είναι αντιπολιτευτικές; Κατανοώ ότι θέλετε …να κάνετε αισθητή την παρουσία σας.

Βρήκα μόνο ένα αρνητικό δημοσίευμα, με έναν υπάλληλό μας με βερμούδα (και του έγιναν αυστηρές συστάσεις). Μήπως είναι ένα δημοσίευμα που φτιάχτηκε από εσάς; Ντροπή! Είναι ανυπόγραφο. Και για το θέμα της Κωνσταντινούπολης, βλέπω ότι εκτός από τα δημοσιεύματα που κατασκευάζετε εσείς ή φίλοι σας, πλέον ασχολείστε και με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα για το πώς ονομάζεται η Κωνσταντινούπολη; Φορέσατε το καπέλο του υπερπατριώτη; Γνωρίζετε ότι και στο παρελθόν, επί της δικής σας διοίκησης, έχει γίνει χρήση χαρτών, με τις διεθνείς ονομασίες τουρκικών πόλεων; Σήμερα σας ενοχλεί, τότε δεν σας ενοχλούσε", είπε. 


"Είπατε ότι κατασκευάσαμε ένα δημοσίευμα, που δεν ξέρουμε καν που είναι και ποιος τα έχει τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα", ανταπάντησε στην κατηγορία ο κος Καραλίδης και αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι "είστε πολύ λίγοι. Είστε ανίκανοι. Δε μπορείτε να προχωρήσετε", ενώ καταφέρθηκε και προς τον αντιπεριφερειάρχη κο Τσαλικίδη, κατηγορώντας τον για χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου στην επίσκεψη στη Δ.Ε.Θ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί