ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ηχηρά μηνύματα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα των "Ελευθερίων"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκόπης Παυλόπουλος
Κυριάκος Μητσοτάκης
Τουρκία
Έβρος
Στρατός

Τι δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη Μανώλη Κεφαλογιάννη στους δύο στρατιωτικούς

Ηχηρό μήνυμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούν εδώ και δυόμιση μήνες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, έλαβαν οι Τούρκοι ανήμερα της 14ης Μαΐου, από τα πλέον επίσημα χείλη της Ελλάδας, δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε ο κος Παυλόπουλος για τον εορτασμό της επετείου, μεταξύ άλλων είπε: "Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να πλήξει τα στελέχη μας, των οποίων το ηθικό είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας έτσι τι σημαίνει ελληνικός στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή όμως η αυθαιρεσία πλήττει και μάλιστα καίρια το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού, τούτου του πολιτισμού μας. Έστω και τώρα ας αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Διεθνή Κοινότητα εν γένει».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η "περιπέτεια" στα σύνορα και η δήλωση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό των "Ελευθερίων", με τελικό προορισμό την Ίμβρο, στην οποία έφτασε μετά τη γνωστή περιπέτεια που είχε στο τελωνείο των Κήπων, αφού έφτασε εκεί χωρίς τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Παρόλα αυτά, στην Αλεξανδρούπολη ο κος Μητσοτάκης είχε δηλώσει: "Πέρασαν 98 χρόνια από τότε που ο άνεμος ελευθερίας φύσηξε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. Μια ελευθερία δυστυχώς την οποία δεν απολαμβάνουν, εδώ και δυόμισι μήνες οι δύο Έλληνες αξιωματικοί μας, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης 


Ζήτησα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να επισκεφθεί σήμερα τους δύο αξιωματικούς μας και να τους παρέχει, όχι απλά την ηθική στήριξη, την οποία τους παρέχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο, ότι οι δύο αξιωματικοί μας δεν φύλαγαν μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα. 


Καλώ την Τουρκία, εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δύο αξιωματικών μας. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα αλλά και συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση"


Η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στους δύο στρατιωτικούς
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης βρέθηκε όντως στη φυλακή της Αδριανούπολης συνοδευόμενος και από τον Εβρίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιο Δημοσχάκη. Εκεί βρέθηκε με την πολιτική του ιδιότητα και αυτό ήταν "ένα σημαντικό βήμα της Άγκυρας, η οποία έδωσε άδεια σε Ευρωπαίο αξιωματούχο να επισκεφτεί τους στρατιωτικούς", όπως σχολίασε ο ίδιος.


Η γενική εικόνα που αποκόμισε από την επαφή του με τους στρατιωτικούς είναι ότι το ηθικό τους είναι τόσο ανεβασμένο που "ενώ πήγαμε να τους παρηγορήσουμε, τελικά μας παρηγόρησαν αυτοί", σημείωσε.

Πάντως ο στόχος του κου Κεφαλογιάννη ήταν κατ' αρχήν να σχηματίσει ιδίαν άποψη για τις συνθήκες της κράτησης των δύο νεαρών - κράτηση η οποία λογίζεται ως "παράνομη" κατά τα λεγόμενά του.

"Είναι παράνομη γιατί δεν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, είναι παράνομη γιατί αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, είναι παράνομη γιατί αν η Τουρκία είχε κάποιο πρόβλημα με την Ελλάδα αυτό θα έπρεπε να λυθεί πολιτικά και όχι με συλλήψεις", είπε ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε και αυτό με τη σειρά του να πιέσει την Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς.


Επιστρέφοντας από την Αδριανούπολη, ο κος Κεφαλογιάννης και ο κος Δημοσχάκης είχαν και μια σύντομη επαφή με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη στην Ορεστιάδα, τους οποίους ενημέρωσαν για τις μελλοντικές τους δράσεις.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς