fbpx ΧΥΤΑ Κομοτηνής και σκουπίδια Σαμοθράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΔ ΑΜ-Θ

ΧΥΤΑ Κομοτηνής και σκουπίδια Σαμοθράκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκουπίδια
Απορρίμματα
ΧΥΤΑ
ΠΕΔ ΑΜ-Θ
Σαμοθράκη

"Καλή διάθεση" έχει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ για να λύσει το θέμα της μεταφοράς των σκουπιδιών του νησιού 
 

Με το θέμα των απορριμμάτων της Σαμοθράκης ασχολήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνεδρίασε την Τρίτη 19 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς έχει υπάρξει μείζον ζήτημα με τη μεταφορά των σκουπιδιών του νησιού στην Αλεξανδρούπολη και εν συνεχεία (και εν κατακλείδι) στην Κομοτηνή. 


Η μοναδική εταιρία που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα αρνείται να μεταφέρει τα σκουπίδια από το νησί με τα τακτικά της δρομολόγια, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η μεταφορά απορριμμάτων με οχήματα ανοικτού τύπου, από καράβι κλειστού τύπου (όπως είναι τα δικά της) και ως εκ τούτου η μόνη παραχώρηση που μπορεί να κάνει είναι να διαθέτει ένα ειδικό δρομολόγιο άπαξ εβδομαδιαίως το οποίο θα μεταφέρει μόνο τα σκουπίδια και όχι επιβάτες (για την προστασία της υγείας τους).


Αυτή την θέση κόμισε ενώπιον του διοικητικού συμβούλιου της ΠΕΔ ο εκπρόσωπος της εταιρίας Δημήτρης Λαζόπουλος, ενώ λίγο νωρίτερα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του νησιού Νίκος Γαλατούμος είχε ζητήσει τη συνδρομή του οργάνου καθώς η προτεινόμενη από την εταιρία λύση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού, ειδικά το καλοκαίρι. Επιπλέον, ο κος Γαλατούμος εξήγησε ότι τα απορριμματοφόρα οχήματα που χρησιμοποιεί ο δήμος είναι τέτοια που πληρούν τις προδιαγραφές μεταφοράς απορριμμάτων με το καράβι, αφού είχαν αγοραστεί το 2010 μέσω της ΔΙΑΜΑΑΘ και ως εκ τούτου μπορούν να ταξιδεύουν όποτε είναι απαραίτητο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων. Κλείνοντας ζήτησε από τη ΔΙΑΜΑΑΘ περισσότερες εξηγήσεις για το αν τελικά τα απορριμματοφόρα πληρούν ή όχι τις προδιαγραφές. 


Χριστόδουλος Μαμσάκος: "Υπάρχει καλή διάθεση" 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ και δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος σημείωσε ότι διαπίστωσε καλή διάθεση από τις δύο πλευρές (περιέργως πως, αφού οι δύο πλευρές, δηλαδή ο δήμος και η εταιρία έχουν φτάσει στα δικαστήρια για το θέμα) και κάλεσε όλους να συνεργαστούν. Είπε ακόμα ότι η ΔΙΑΜΑΑΘ θα στηρίξει τον δήμο Σαμοθράκης με νομικές συμβουλές στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος έναντι της εταιρίας και η οποία θα γίνει στις 04/07 στην Αλεξανδρούπολη.


Η επί της ουσίας απάντηση όμως ήρθε από τον διευθυντή της ΔΙΑΜΑΑΘ Κώστα Βογιατζή, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι ο νόμος που επικαλείται η εταιρία θα υποστεί τροποποιήσεις καθώς δημιουργεί προβλήματα γενικά σε όλα τα νησιά για τη μεταφορά των απορριμμάτων της, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Σαμοθράκης - τέτοια που υπολογίζεται ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. 


Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εν τούτοις το μόνο δεδομένο είναι ότι μέχρι τις 4 Ιουλίου τουλάχιστον τα σκουπίδια του νησιού θα φτάνουν στην Κομοτηνή μόνο με το ειδικό δρομολόγιο του πλοίου, το οποίο ορίζεται μία φορά την εβδομάδα και θα είναι κενό επιβατών. Σημειώνεται τέλος ότι το ειδικό δρομολόγιο που βάζει η εταιρία για τη μεταφορά των σκουπιδιών έχει δηλώσει ότι θα το βάζει μόνο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από κει και μετά και αν δεν υπάρξει λύση, δεν θα αναλαμβάνει τη μεταφορά τους. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά