ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Χρήματα για μικρά αντιπλημμυρικά έργα στη Ροδόπη το 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παναγιώτης Σκουρλέτης
Ιλχάν Αχμέτ
αντιπλημμυρικό
Χρηματοδότηση

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι για το 2017 δόθηκαν 2.252.790 ευρώ για έργα στους δήμους της Ροδόπης, ενώ το 2018 υπάρχει νέο χρηματοδοτικό εργαλείο
 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, είχε καταθέσει το περασμένο διάστημα ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ.


Ο κος Ιλχάν αναφερόταν στις αντιπλημμυρικές υποδομές στη Ροδόπη και έφερνε στο προσκήνιο δύο αιτήματα. Πρώτον, την καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και αστικές υποδομές  στη Ροδόπη και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Δεύτερον, την μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την θωράκιση από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.

Τα παραπάνω κατατέθηκαν ως προτάσεις στον απόηχο των μεγάλων πλημμυρών που βίωσε ο νομός από το βράδυ Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, ως και το μεσημέρι της επομένης.


Ο κος Ιλχάν είχε επικαλεστεί και δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος είχε τότε δηλώσει - μεταξύ άλλων - πως "θα πρέπει επιτέλους να δοθούν χρήματα και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης".


ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Στην απάντησή του ο κος Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι μόνο για το έτος 2017 κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ για κάλυψη δαπανών έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων στους δήμους της Ροδόπης το ποσό των 2.252.790 ευρώ. 
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στην απάντηση του ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Συντονιστή) "να ανατίθενται αρμοδιότητες μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων διευθέτησης αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικείους ΟΤΑ Α και Β βαθμού ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το υπό μελέτη υδατόρεμα", ενώ προαναγγέλλει ότι το θέμα των αρμοδιοτήτων θα είναι μεταξύ αυτών που θα εξετασθούν στην επικείμενη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Τ.Α. Ταυτόχρονα ο κος Σκουρλέτης με την απάντησή σου στην ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης, κάνει λόγο για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το 2018, το οποίο θα έχει ως στόχευση, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση μικρών αντιπλημμυρικών έργων, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα ΠΕΠ και θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

"Ο στοχευμένος αυτός δανεισμός", σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, "δεν θα αποπληρώνεται από τους δήμους που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων". Ανταπαντώντας στις άνω εξαγγελίες, ο κος Ιλχάν σημείωσε ότι "είναι καλοδεχούμενες όλες οι πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην εξεύρεση πόρων από την Τ.Α. για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας", αλλά υπογράμμισε ότι "επείγει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης και όχι ο καταμερισμός ευθυνών. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει αποτελεσματικά και τότε θα κριθούν οι εξαγγελίες Σκουρλέτη".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε