fbpx Γκαράνης ή Γραβάνης ο επόμενος δήμαρχος Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γκαράνης ή Γραβάνης ο επόμενος δήμαρχος Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Γκαράνης
Κοινωνία Πολιτών
Αντώνης Γραβάνης
Σύμπραξη Προοπτικής
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σαφές προβάδισμα για την Κοινωνία Πολιτών του Γ. Γκαράνη στο 44%, στο 32% η δύναμη της Σύμπραξης Προοπτικής του Αντ. Γραβάνη

Τι δηλώνουν στον "Χ" οι επικεφαλής, πόσες έδρες βγάζει η κάθε παράταξη, χωρίς αυτοδυναμία το δημοτικό συμβούλιο

Διονύσης Βοργιάς

Κούρσα δύο αντρών είναι η Δημαρχεία του Δήμου Κομοτηνής. Με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να μην βγάζουν δήμαρχο, την δεύτερη Κυριακή 2 Ιουνίου θα αναδειχθεί ο επόμενος δήμαρχος Κομοτηνής, μεταξύ του επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών Γιάννη Γκαράνη και του επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής Αντώνη Γραβάνη. Στον Δήμο Κομοτηνής από 51.002 εγγεγραμμένους ψήφισαν 27.409 (53,74%), με την αποχή να είναι στους 23.593 ψηφοφόρους (46,26%). Άκυρα ήταν 1.454 ψηφοδέλτια και λευκά 467.

Χωρίς αυτοδυναμία το δημοτικό συμβούλιο
Το μόνο που μπορεί να γραφτεί μετά βεβαιότητας αυτή την ώρα, είναι ότι καμία παράταξη στον Δήμο Κομοτηνής δεν έχει αυτοδυναμία στο δημοτικό συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος στην αυτοδιοίκηση, ο Κλεισθένης, καθιέρωσε την απλή αναλογική, γι' αυτό και όλες οι δημοτικές έδρες μοιράστηκαν με την πρώτη κατανομή στην α' Κυριακή.

Γι' αυτό, η Κοινωνία Πολιτών με τον Γιάννη Γκαράνη που συγκέντρωσε ποσοστό περί του 44% εκλέγει 18 δημοτικούς συμβούλους επί του συνόλου των 41. Άρα, υπολείπεται τριών εδρών, για να διαθέτει πλειοψηφία επί του συνόλου. Η Σύμπραξη Προοπτικής του Αντώνη Γραβάνη περί του 32% εκλέγει 13 δημοτικούς συμβούλους. Ακολουθούν ο Σπάρτακος του Κώστα Καραΐσκου με 7,4% και 3 έδρες, η ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή της Ελένης Λαφτσή με 7,3% και 3 έδρες, το ξε-Κίνημα για την Πόλη του Τάσου Βαβατσικλή με 6,2% και 3 έδρες και η Λαϊκή Συσπείρωση του Γιάννη Λεβέντη με 3,2% και 1 έδρα. Η αποχή κινήθηκε λίγο πιο υψηλά από το 45%, άρα πολλοί ήταν αυτοί που δεν έσπευσαν στις κάλπες.

Κοντά στη νίκη η Κοινωνία Πολιτών
Κοντά στη νίκη βρίσκεται η Κοινωνία Πολιτών, η οποία όμως πρέπει πρώτον να συσπειρώσει δυνάμεις από άλλους χώρους στην δεύτερη Κυριακή και δεύτερον - αναγκαστικά - να σχηματίσει έστω μία συμμαχία στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να έχει το 50+1% των εδρών. Μιλώντας στον "Χ" πάντως ο Γιάννης Γκαράνης παρουσιάστηκε πολύ αισιόδοξος. "Για εμάς το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε την δεύτερη Κυριακή. Οι πολίτες της Κομοτηνής εμπιστεύτηκαν την Κοινωνία Πολιτών για μία ακόμη φορά, και πιστεύω ότι θα την εμπιστευτούν και την επόμενη Κυριακή". Όσο για την δεύτερη Κυριακή στην οποία θα αναδειχθεί μόνο δήμαρχος κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την παράταξη λέγοντας "είμαστε η διοίκηση που έχει κάνει πολλά πράγματα στον Δήμο. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε η Κοινωνία Πολιτών να είναι στην διοίκηση την επόμενη μέρα".

Πιέζει για την ανατροπή η Σύμπραξη Προοπτικής
Μπορεί να μην πέτυχε την μεγάλη ανατροπή από τον πρώτο γύρο, αλλά η Σύμπραξη Προοπτικής εξασφάλισε ένα ισχυρό 32%, το οποίο εκτός από μεγάλη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο (αν αναλογιστούμε το 19% της παράταξης Εμείς η Πόλη του 2014), αφήνει κάποια ενδεχόμενα ανοιχτά για την β' Κυριακή. Όσο για τον Αντώνη Γραβάνη, επικεφαλής της παράταξης, παραμένει δυναμικός. "Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους και όσους συμμετείχαν στις εκλογές", είπε ο κος Γραβάνης και τόνισε: "Ξεκινάμε όλοι μαζί από το μηδέν, για να κάνουμε την αλλαγή σελίδας στο Δήμο Κομοτηνής, να δώσουμε μία νέα προοπτική για τον τόπο μας και τους ανθρώπους τους". Για την δεύτερη Κυριακή υπογράμμισε ότι "πάμε για να κάνουμε την αλλαγή σελίδας", κάνοντας λόγο για μία μάχη καθημερινή μέχρι την κάλπη.

Τρίτος με τρεις έδρες για τον Σπάρτακο
Ο Σπάρτακος που συγκέντρωσε περίπου 7,4%, το οποίο και του δίνει 3 έδρες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αναμένουμε να δούμε προς τα ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν οι ψηφοφόροι της παράταξης στον β' γύρο, με δεδομένου ότι η παράταξη έχει αναπτύξει ρητορική κατά των κκ. Γκαράνη και Γραβάνη. Η παράταξη του Κώστα Καραϊσκου κινήθηκε στο ίδιο περίπου ποσοστό με την παράταξη της κας Λαφτσή, κι έτσι μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας δεν γνωρίζουμε ποια παράταξη κατατάσσεται τρίτη και ποια τέταρτη, λίγη όμως σημασία έχει καθώς βγάζουν τις ίδιες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Πεσμένη αλλά ρυθμιστής η ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή
Πεσμένη στα ποσοστά της καθώς αυτά διαμορφώθηκαν περί του 7,4% είναι η ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή της Ελένης Λαφτσή. Παραμένει, όμως, με 3 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, χάρη στο νέο εκλογικό νόμο που καθιέρωσε την απλή αναλογική. Μιλώντας στον "Χ" η κα Λαφτσή συνεχάρη τους συνυποψηφίους, ενώ δεν έκρυψε ότι η παράταξη δεν ενίσχυσε τα ποσοστά της, όπως η ίδια προσδοκούσε. "Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και το αναγνωρίζουμε, γιατί στην δημοκρατία η κοινωνία μας μιλάει", είπε και δεσμεύτηκε: "Θα είμαστε παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο και ίσως και πιο δυναμικοί από τις άλλες φορές". "Θεωρώ ότι κάναμε έναν πάρα πολύ αξιοπρεπή αγώνα και δώσαμε τα πάντα, κι εγώ προσωπικά και όλη η ομάδα μας, οργώσαμε τον Δήμο Κομοτηνής και τους οικισμούς", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα θα εκτιμηθεί όταν καταγραφεί με ακρίβεια. Όσο για το σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή για την β' Κυριακή, είναι μία απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά.

Δεν έκανε την έκπληξη το ξε-Κίνημα για την Πόλη
Δεν έκανε τελικά την έκπληξη στην κάλπη το ξε-Κίνημα για την Πόλη του Τάσου Βαβατσικλή. Ο τέως δήμαρχος Κομοτηνής και οι συνεργάτες του καλλιεργούσαν κλίμα ότι σίγουρα θα είναι η τρίτη δύναμη στον Δήμο Κομοτηνής, κάτι το οποίο - για μικρή μεν διαφορά - δεν κατέστη εφικτό, καθόσον η παράταξη προσγειώθηκε περί του 6,15% και για λίγο φέρεται μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας να "κλειδώνει" τρεις έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η τρίτη έδρα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει στην παράταξη ίδια δύναμη με Σπάρτακο και ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή.

Μία έδρα για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Με μία έδρα, σε σχέση με τις δύο που είχε μέχρι και την υπάρχουσα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, θα εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής  η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον επικεφαλής της Γιάννη Λεβέντη στην θέση του δημοτικού συμβούλου. Μιλώντας στον "Χ" ο κος Λεβέντης διευκρίνισε ότι η πάλη για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους δημότες της Κομοτηνής και των οικισμών θα συνεχιστεί εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου και πως ο ίδιος, όσο ενεργός ήταν με διάφορες επισκέψεις σε φορείς και σωματεία προεκλογικά, θα συνεχίσει με την ίδια εργατικότητα κι ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.