fbpx Γ. Βαρουφάκης: "Η Θράκη δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΥΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΜΕΡΑ25

Γ. Βαρουφάκης: "Η Θράκη δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάνης Βαρουφάκης
Μέρα25
πολιτικός φορέας

Υπεραμύνεται των χειρισμών του ως υπουργός Οικονομικών λέγοντας "δεν υπέγραψα μνημόνιο", ενώ κατηγορεί ότι αγωγοί περνούν από την Θράκη αλλά δεν αφήνουν χρήματα εδώ

Διονύσης Βοργιάς

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς της Ελλάδας εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιόδευσε στην Κομοτηνή, συστήνοντας στην τοπική κοινωνία το νέο πολιτικό φορέα ΜέΡΑ25 ο οποίος συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Θυμίζουμε ότι το 2015 ο κος Βαρουφάκης εξελέγη βουλευτής στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, με περισσότερους από 135.00 σταυρούς. Ο καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμια εντός κι εκτός Ελλάδας, από την ανάληψη καθηκόντων ως υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (27 Ιανουαρίου 2015) μέχρι και την παραίτησή του στις 6 Ιουλίου του 2015 απέκτησε υποστηρικτές αλλά και πολλούς αντιπάλους που του χρεώνουν εν πολλοίς μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και την επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος παραιτήθηκε διαφωνώντας με τον απόφαση Τσίπρα να μην τιμήσει το ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Στις 26 Μαρτίου του 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης ίδρυσε το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) είναι αριστερό ελληνικό πολιτικό κόμμα, μέλος του Κινήματος για την Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25).

"Αυτά που ακούω στην περιοχή σας είναι δύο πράγματα: Το πρώτο είναι αυτό που ακούμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, την αγωνία για το φευγιό των παιδιών. Το δεύτερο που είναι πιο τοπικό, είναι η απογοήτευση και θλίψη με λίγη απόγνωση για το ότι η Θράκη δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι, για το γεγονός ότι η Θράκη δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί, ότι έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα λόγω της κρίσης μεγαλύτερα από άλλες γωνιές της Ελλάδας", είπε στον "Χ" από την Κομοτηνή ο κος Βαρουφάκης.

Ο ίδιος θυμάται την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς του. "Εγώ ως αριστερός υπουργός Οικονομικών ζητούσα μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματιών από το 26% στο 18%, για να αναπνέουν οι επιχειρηματίες. Οι Τροϊκανοί μου έλεγαν ...πρέπει να υπογράψεις εδώ τώρα στις σελίδες του μνημονίου που έλεγαν αύξηση του ΦΠΑ", είπε, φέρνοντας το παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας που οι φορολογικοί της συντελεστές πλήττουν το επιχειρείν στις συνορεύουσες περιοχές, όπως η Θράκη. "Αυτό το κάνεις σε μια χώρα, σε μια περιφέρεια, που θέλεις να την καταστρέψεις, γιατί αν κοπανάς μια αγελάδα από την οποία θέλεις γάλα, θα πεθάνει", είπε σχηματικά, εγκαλώντας τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα επιτύχουν την ουσιαστική έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Κατηγόρησε, επίσης, ότι οι εταίροι της Ελλάδας νοιάστηκαν περισσότερο για την διάσωση των τραπεζών, παρά για την διάσωση των πολιτών, και παρατηρεί τις πολιτικές λιτότητας αντί να μειώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανθίζουν, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας όπου "το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών στη Γερμανία έχει διπλασιαστεί". Προτάσσει τον εαυτό του ως τον μοναδικό υπουργό Οικονομικών που σε καιρό κρίσης δεν ψήφισε μνημόνιο, κατηγορώντας ότι προσπαθούν να του φορτώσουν "το κόστος της Τρόικας και των μνημονίων", εξηγώντας ότι ζητούσε επιτακτικά κούρεμα του χρέους, αλλά σε αυτή την γραμμή δεν βρήκε συμμάχους τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο τέλος ούτε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δεν παρουσιάζεται αισιόδοξος δηλώνοντας πως "το τέταρτο μνημόνιο μας πάει με πρωτογενή πλεονάσματα  μέχρι το 2060". Για τον πολιτικό φορέα Μέρα25 θέτει σαφείς στόχους, ότι "βάζουμε πλώρη για εθνικές και ευρωεκλογές", λέει, αποκαλύπτοντας ότι στις εθνικές εκλογές ο ίδιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Μέρα25. Σύμφωνα με τον κο Βαρουφάκη ο πολιτικός φορέας διαθέτει οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά των κάθε περιφερειών. Για την Θράκη φέρνει το παράδειγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξηγώντας ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλλον της περιοχής, αλλά αντ' αυτού "έχουμε την Θράκη όπου περνούν αγωγοί ξένων επιχειρήσεων και κρατών, αλλά αφήνουν χρήματα που καταλήγουν στην Αθήνα και όχι στην Θράκη".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ