ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου, 2017 - 10:08
Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η υπόθεση Ηριάννα εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Πεταλωτής
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Επίσης, καταθέτει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τη δική του άποψη για την υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την πανελλήνια κοινή γνώμη, κατέθεσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο Γιώργος Πεταλωτής έχοντας φυσικά την επαγγελματική ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά και με δεδομένη την πολιτική θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 


«Επειδή μιλάμε για κοπέλα που κάνει το διδακτορικό της και μόνο το ότι συζητάμε με τέτοια στοιχεία για μια υπόθεση δείχνει ότι ακόμα και στην κοινή γνώμη υπάρχει μια ρομαντική προτίμηση που κάποιοι ίσως την καλλιεργούν. Όπως έγραψε ένας πολύ καλός μου φίλος που έχει σχέση με την Δικαιοσύνη, δηλαδή τι θα πει η Ηριάννα η οποία είναι ακαδημαϊκός κάνει το διδακτορικό της και είναι νέα κοπέλα, την ίδια ευαισθησία θα πρέπει να δείξουμε και στην Μαριγώ που είναι ράφτρα από την Κοκκινιά και η οποία είναι απόφοιτη δημοτικού. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ίδια για όλους, το ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προβάλλονται θεωρώ ότι αδικούν την ίδια την υπόθεση και πολύ σωστά βγήκε ο πατέρας της και είπε ότι είμαστε αντίθετοι με την ανάμειξη των κομμάτων σε αυτή την υπόθεση» σχολίασε ο κος Πεταλωτής.


Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία ο ίδιος εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά: «αυτές τις μέρες ζούμε πραγματικά κάτι το παράλογο. Με βάση μια υπόθεση μιας κοπέλας της οποίας γνωρίζουμε το μικρό της όνομα μόνο και το οποίο είναι εύηχο, εργαλειοποιείται μια υπόθεση. Δεν ξέρω αν έχει δίκαιο ή άδικο η κοπέλα αυτή, δεν ξέρω αν είναι αθώα ή ένοχη, αυτό το κρίνουν τα δικαστήρια και εγώ έχω εμπιστοσύνη στα δικαστήρια. Αυτή η υπόθεση εργαλειοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση με παρεμβάσεις εξαιρετικής φύσης και απαράδεκτες από τους ίδιους τους υπουργούς και σε ένταση που δεν δικαιολογείται με τίποτα. Θα πρέπει η κυβέρνηση -ο ΣΥΡΙΖΑ- να μαζέψει το πολύ αριστερό του κομμάτι και πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα τα καταφέρνει μια χαρά και από την άλλη μεριά υπάρχει μια ευαισθησία που δείχνει η ΝΔ που σε πολλές περιπτώσεις δεν την έχει δείξει και υπάρχουν και παραδείγματα ως προς αυτό».


Παρά την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κος Πεταλωτής στην ελληνική Δικαιοσύνη, παραδέχεται ότι αυτή έχει προβλήματα και παθογένειες, τις οποίες μάλιστα τις έχει γνωρίσει «από πρώτο χέρι» δεδομένων των ιδιοτήτων του: «Θεωρώ, και ως απλός πολίτης αλλά και με τις προηγούμενες ιδιότητες μου και φυσικά ως δικηγόρος και ως πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης ότι η Δικαιοσύνη έχει προβλήματα, έχει πολλά ζητήματα. Υπάρχει μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα, λίγο λιγότερη βέβαια από την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει προς το πολιτικό σύστημα.

Εγώ για να σας πω ευθέως την άποψή μου, πιστεύω ότι παρά τις όποιες στρεβλώσεις, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις μπορεί να έχει κανείς ως προς το δικαιϊκό μας σύστημα και της απονομής της Δικαιοσύνης, σαν θεσμός και σαν μηχανισμός, είναι το μόνο δημοκρατικό μέσο απονομής δικαίου που σημαίνει ότι καταρχήν θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην λειτουργία της δικαιοσύνης» Σημείωσε δε, ο κος Πεταλωτής, ότι όσοι «κρίνουν» τη Δικαιοσύνη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη δύο παραμέτρους: «Πρώτον δικάζουν άνθρωποι και καλοπροαίρετη παράμετρος είναι αυτή και βέβαια δυστυχώς υπάρχουν παθογένειες και αγκυλώσεις μέσα στο θεσμό της Δικαιοσύνης που πολλές φορές στρεβλώνουν την λειτουργία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, να την αμφισβητούμε ως πολίτες. Οι πολίτες υποχρεούνται και δικαιούνται να αμφισβητούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, να κάνουν κριτική στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Εκείνοι όμως που πρέπει να μείνουν μακριά από μια τέτοια αμφισβήτηση είναι όσοι ασκούν την εκτελεστική εξουσία». 


Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε και τα επεισόδια και τις καταστροφές που έγιναν στην Αθήνα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συνέχιση της κράτησης της Ηριάννας Β.Λ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί μια νοοτροπία λες και είναι ακόμη ένα κόμμα του 3%, μια νοοτροπία ότι τα πάντα είναι πουλημένα, τα πάντα είναι ταυτισμένα με την διαπλοκή. Βέβαια αυτές οι καταστροφές που έγιναν στην Ερμού υποτίθεται στο όνομα μιας κοπέλας, είναι καταστροφές που έχουν να κάνουν με τις πολύ συγκεκριμένες προτιμήσεις και επιλογές συγκεκριμένων ομάδων και πολύ κακώς η κυβέρνηση θυμάται τον αντιμνημονιακό της εαυτό».


Τέλος κος Πεταλωτής επέκρινε και την απόφαση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να αναλάβει το νομικό πρωθυπουργικό γραφείο: «η τελευταία θέση που πήρε η κα Θάνου μόλις παραιτήθηκε από πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού δεν κατάφερε να παρατείνει το όριο συνταξιοδότησής της, να πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού και να γίνει επικεφαλής του νομικού του γραφείου, κατά την άποψή μου πρόκειται για απαράδεχτη μεθόδευση που δείχνει ότι ήταν προγραμματισμένο αυτό από πιο μπροστά. 
Τέτοιου είδους ζητήματα είναι που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία όμως δεν πρέπει να φτάνουν τον πολίτη σε σημείο να αμφισβητεί αυτόν τον θεσμό».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.