ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γ. Κατρούγκαλος στον «Χ»: «Στην ατζέντα της συζήτησης δεν υπήρχε η Λωζάνη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Ερντογάν
Επίσκεψη

Ο αν ΥΠΕΞ εξηγεί για ποιο λόγο προσκλήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχειρήθηκε να λειτουργήσει η πρόσκληση και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν στην Ελλάδα, είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Τους τελευταίους μήνες ζούμε σε ένα περιβάλλον έντασης των διμερών σχέσεων και των σχέσεων που έχει η Τουρκία με την ΕΕ και είχαμε δηλώσεις επανειλημμένες ιστορικού αναθεωρητισμού και είχαμε και φαινόμενα αύξησης των εναέριων παραβιάσεων. Όταν βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια κατάσταση το ερώτημα είναι ‘τι κάνει’; Η μία επιλογή είναι αδράνεια, με κίνδυνο να συσσωρεύεται η ένταση και η άλλη εναλλακτική είναι αυτή που επιδιώξαμε ξέροντας ότι τα προβλήματα είναι πολλαπλά, ξέροντας το εκρηκτικό ταπεραμέντο του προέδρου Ερντογάν, αλλά έπρεπε να τον φέρουμε να συζητήσουμε» εξήγησε ο κος Κατρούγκαλος, ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι: «η ατζέντα των συζητήσεων φυσικά δεν είχε Λωζάννη γιατί η Λωζάννη δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι η βάση των διμερών σχέσεων».
Ο κος Κατρούγκαλος έχει την εκτίμηση ότι «το κέρδος που υπήρξε είναι ότι από αυτό το πινγκ πονγκ, το λίγο διπλωματικό, αλλά πολύ πολιτικό μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου Ερντογάν ξεκαθάρισαν πράγματα. Υπήρχαν και θέματα που ξεκαθαρίστηκαν από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θέτει θέμα εδαφικής ακεραιότητας (σ.σ. η Τουρκία) παρόλο που στελέχη της ΝΔ παρά την εντελώς αντίθετη δήλωση το επαναφέρουν».
Την προκλητικότητα που διακατείχε τις δηλώσεις Ερντογάν, ο υπουργός της αποδίδει στο ταμπεραμέντο του και την «ψυχολογία» του, λέγοντας μάλιστα πως αυτή είναι η συνήθης πρακτική του – αφού έτσι λειτούργησε και στην πρόσφατη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία της είχε ‘απαγορεύσει’ να μιλά για ισλαμική τρομοκρατία. 


Παρόλα αυτά,  ο κος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει τις δηλώσεις Ερντογάν που έγιναν για πρώτη φορά: «Για πρώτη φορά είπε (σ.σ. ο Ρ.Τ. Ερντογάν) ότι η μουσουλμανική μειονότητα δεν είναι εθνικά ομοιογενής αλλά έχει Πομάκους, Ρομά και Τουρκογενείς. Δεν το είχαν αποδεχτεί επίσημα από την τουρκική πλευρά αυτό. Επίσης για πρώτη φορά μίλησε για λάθη - για αυτό που έγινε στον μαύρο Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη που έφυγαν οι δικοί μας οι πολίτες, ενώ οι ομόθρησκοι οι δικοί του έμειναν εδώ γιατί εμείς σεβαστήκαμε την συνθήκη της Λωζάννης», σημείωσε. 


Στη μεγάλη εικόνα πάντως, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ βάζει θετικό πρόσημο στην επίσκεψη Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το βασικό θετικό είναι ότι ξεκινήσαμε να μιλάμε ξανά και σε νέα βάση, όχι μόνο σε ανώτατο επίπεδο αλλά και σε τεχνικό επίπεδο και ο διάλογος είναι η μόνη εναλλακτική στην συσσώρευση της έντασης. Όποιος ήθελε να μην έρθει ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να μας πει πως θα αντιμετωπίζαμε τη συσσώρευση της έντασης, με ένταση στην οποία θα προσθέταμε και εμείς. Αυτό είναι τελείως αδιέξοδο». 


Όσο  για την «άδεια» που πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος  να επισκεφτεί τη  Θράκη, ο κος Κατρούγκαλος την αιτιολογεί ως εξής: «Μόνο σαν τιμωρία θα μπορούσε να επιβληθεί το να μην γίνει η επίσκεψη στην Θράκη. Παρακολούθησα μια συνέντευξη του Βενιζέλου στον κο Πρετεντέρη και είπε κάτι που ήτανε πολύ σωστό. Η κλίμακα των δηλώσεων Ερντογάν, δηλαδή ο βαθμός έντασης που υπήρχε έτεινε συνεχώς μειούμενος, δεν θα έπρεπε εμείς να αντιστρέψουμε αυτήν την αποκλιμάκωση της έντασης συσσωρεύοντας ένταση. 


Τα αρνητικά πράγματα τα οποία είπε, τα έχει ξαναπεί. Είπε και ορισμένα θετικά που δεν έχουν ξαναειπωθεί. Από πλευράς του προσπάθησε να δώσει μια συνέχεια στην έναρξη αυτού του διαλόγου που εμείς επιδιώκουμε, δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου. Δεν ήρθε για να λύσει προβλήματα, ήρθε για να ξεκινήσει συζήτηση και προσπάθησε από την πλευρά του σε ορισμένα πράγματα να κάνει ανοίγματα. Το αν θα μείνει σε αυτά θα το δούμε στο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.