ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2019 - 18:49
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΜ-Θ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ'

Φελίνα Καζάκου: "Μετεξεταστέα η διοίκηση Μέτιου και ο περιφερειάρχης"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φελίνα Καζάκου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

"Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως τα "φίλτρα" της σκληρής δουλειάς, της εμπειρίας, της διεκδίκησης. Και σε όλα αυτά, η διοίκηση Μέτιου έχει μείνει ...μετεξεταστέα"

Κάνει λόγο για την γνώση που λείπει και την τόλμη που δεν υπάρχει και ζητάει την ψήφο των ανθρώπων της Π.Ε. Ροδόπης

Τα νούμερα δεν κάνουν ποτέ λάθος. Κι αν κρίνουμε από αυτά που έχει στην διάθεσή της η Φελίνα Καζάκου, αναφορικά με την διοίκηση του Χρήστου Μέτιου, ο περιφερειάρχης μένει ...μετεξεταστέος. Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων, αδυναμία προώθησης έργων που θα δώσουν πνοή στον τόπο και μία γενικότερη αδράνεια, προδίδουν ότι τα τελευταία χρόνια ο περιφερειάρχης ασχολείται περισσότερο με το πως θα διατηρηθεί στην καρέκλα, παρά με το πως θα βοηθήσει το λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και της πολύπαθης Ροδόπης από την οποία και κατάγεται, να ορθοποδήσει.

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την "Περιφερειακή Σύνθεση" του Χριστόδουλου Τοψίδη, Φελίνα Καζάκου, διαθέτει στοιχεία που "καίνε" την διοίκηση Μέτιου και μιλάει εφ' όλης της ύλης στον "Χ".

Κα Καζάκου, αληθεύει ότι δεχθήκατε πρόταση και από τον Χρήστο Μέτιο, να είστε υποψήφια στο ψηφοδέλτιό του; Αν ναι, γιατί αρνηθήκατε;

- Πράγματι, δέχθηκα πρόταση και από τον Χριστόδουλο Τοψίδη και από τον Χρήστο Μέτιο. Αυτό όμως που με απογοήτευσε, ήταν πως η πρόταση από τον περιφερειάρχη έγινε με επιπόλαιο τρόπο  την τελευταία στιγμή. Από μόνο του αυτό, αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε σωστός σχεδιασμός από την αρχή, αλλά μία φιλοσοφία περισσότερο ...να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, ο Χριστόδουλος Τοψίδης με προσέγγισε από την πρώτη στιγμή, επέμενε στην υποψηφιότητά μου και ήταν αποδέκτης των προτάσεων μου σχετικά με τις προτεραιότητες και την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικά της Ροδόπης μας. Αποφάσισα να συνταχθώ στο πλευρό του κου Τοψίδη εκτιμώντας την συνέπεια του λόγου του αλλά και το γεγονός ότι έδειξε εκτίμηση στο πρόσωπό μου αλλά στην αυτοδιοικητική μου πορεία. Αυτό που με εντυπωσιάζει στον κο Τοψίδη, είναι το γεγονός ότι από την αρχή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του δεν έχει παρεκκλίνει των αρχών του, των κοινών μας στόχων και του χρονοδιαγράμματος, παρά τις προσπάθειες πολλών που τον ήθελαν εκτός.

Ο Χρήστος Μέτιος έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 334ων σχεδίων και δράσεων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα υλοποιηθούν. Πως το σχολιάζετε;

- Ο περιφερειάρχης τα τελευταία δυόμιση χρόνια το μόνο που μας λέει είναι τι 'θα' κάνει. Πρέπει κάποια στιγμή να μας πει τι έχει κάνει, να πάψει να "αραδιάζει" αριθμούς και προϋπολογισμούς έργων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι άλλωστε ευρέως αποδεκτό ότι η ζωή, η οικονομία και οι ρυθμοί ανάπτυξης στην περιφέρεια βρίσκονται στο ναδίρ. Έχει κάνει πολλούς απολογισμούς, στους οποίους αναφέρεται σε έργα που είτε είναι σε διαδικασία σχεδιασμού, ή έχουν εγκριθεί, δεν αναφέρεται όμως ποτέ σε ολοκληρωμένα έργα τα οποία να φέρουν την υπογραφή του. Θέτω δημόσια το ερώτημα, να μας πει ποια η εξέλιξη σε όλα αυτά τα έργα που έχει προαναγγείλει. Προσκαλώ δημόσια τον κο Μέτιο, να βγει για μία φορά δημόσια, να δεχθεί τις ερωτήσεις μας στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης ή μίας ανοιχτής συνέντευξης τύπου. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό, ότι ο περιφερειάρχης έχει αποφασίσει να κινηθεί τελείως διαφορετικά σε αυτές τις εκλογές, με όσο το δυνατό λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχει κάτι σε έργο να δείξει, όταν βγει στο μικρόφωνο.

Ας μιλήσουμε όμως με στοιχεία. Ποιά είναι τα δεδομένα και οι ευθύνες που επιρρίπτετε στην νυν διοίκηση της περιφέρειας και στον κο Μέτιο σχετικά με την διαχείριση των έργων και της ευρωπαϊκής προοπτικής;

- Επειδή ποτέ δεν ασκώ κριτική για χάρη της ίδιας της κριτικής και της πολιτικής θέσης, αλλά μόνο προς την κατεύθυνση βελτίωσης του τόπου μας, πράγματι διαθέτουμε στοιχεία αλλά και πλήρη εικόνα σχετικά με την πορεία Εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων. Στοιχεία που είναι αναρτημένα και στο διαδίκτυο και αφορούν την πορεία των έργων ως τις 30/4/2019, από τον επίσημο φορέα διαχείρισης των έργων. Τα στοιχεία αυτά, επί της διοίκησης Μέτιου, είναι αποκαρδιωτικά, κι έχουν συντελέσει τα μέγιστα, ώστε η ΠΑΜ-Θ να παραμένει η φτωχότερη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πιο φτωχές σε όλη την Ευρώπη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φταίνε οι Υπηρεσίες μας, γιατί έχουμε πολύ αξιόλογα και επαρκώς καταρτισμένα στελέχη, τα οποία όμως κινούνται υπό τις οδηγίες ενός περιφερειάρχη που δεν πείθει. Κι επειδή θέλω να μιλήσω με ακρίβεια, σας παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Η διαπραγμάτευση για την νέα πολιτική συνοχής έγινε ερήμην μας. Η περιφέρεια δεν συμμετείχε σε μία συνάντηση από τις δεκάδες που τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και ενώσεις περιφερειών διοργάνωναν στις Βρυξέλλες.

H δικτύωση και η συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες είναι ανύπαρκτη.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για την περιφέρειά μας άγγιξε μόλις το 20%, την ώρα που περιφέρειες όπως της Κεντρικής Μακεδονία βρίσκονται στο 45%.

Η υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενδεικτική σε μονοψήφιο αριθμό σε αντίθεση με την περιφέρεια Κρήτης που αγγίζει τα 40 σε αριθμό και ξεπερνάνε τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρειες όπως Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικούν βραβεία και επιτυγχάνουν ευρωπαϊκές διακρίσεις,  εμείς δεν είμαστε ορατοί πουθενά στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ένα είναι βέβαιο, ότι το Περιφερειακό μας πρόγραμμα κινδυνεύει να σχεδιαστεί για άλλη μια φορά χωρίς την ενεργό συμμετοχή μας και να υλοποιηθεί με σημαντικές απώλειες κονδυλίων για τον τόπο μας. 

Δεδομένου ότι το ψηφοδέλτιο του Χριστόδουλου Τοψίδη είναι ανεξάρτητο, εσείς δεν διστάσατε να πάρετε μία απόφαση μη κομματική. Ποιά ήταν η φιλοσοφία πίσω από την απόφαση να είστε μέλος της "Περιφερειακής Σύνθεσης";

- Σκοπός μου δεν ήταν να κατέβω στις εκλογές για να πάρω μία θέση. Θα μπορούσα αυτό να το επιτύχω με έναν πιο εύκολο δρόμο. Διάλεξα, όμως, να συγκρουστώ, να συμμετάσχω σε ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο και να συνθέσω τις δυνάμεις μου με την "Περιφερειακή Σύνθεση" του Χριστόδουλου Τοψίδη, γιατί θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός επικεφαλής που διαθέτει τις γνώσεις, την δυνατότητα να εργαστεί σκληρά και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω του, για να αναπτυχθεί η Περιφέρεια και η Ροδόπη μας.

Η διοίκηση της επόμενης τετραετίας πρέπει να εργαστεί σκληρά και να κερδίσει το στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να είμαι στην πρώτη γραμμή. Και δεσμεύομαι ότι θέλω να κριθώ δημόσια για το έργο μου. Γιατί είμαι βέβαιη, ότι, εάν μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε σε λειτουργία το πρόγραμμά μας, τα πράγματα θα αρχίζουν σιγά-σιγά να αλλάζουν προς το καλύτερο για τον τόπο μας. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως τα "φίλτρα" της σκληρής δουλειάς, της εμπειρίας, της διεκδίκησης. Και σε όλα αυτά, η διοίκηση Μέτιου έχει μείνει ...μετεξεταστέα.

Οι εκλογές είναι μόλις σε μερικά 24ωρα. Πολύς κόσμος είναι ακόμη αναποφάσιστος. Ποιό το μήνυμά σας προς αυτούς αλλά και προς όσους αναμένεται να ψηφίσουν τον Χρήστο Μέτιο μόνο λόγω κομματικού χρίσματος;

- Ο καιρός που τα κόμματα πρωταγωνιστούσαν στην αυτοδιοίκηση β' βαθμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο λαός της Ροδόπης έχει μυαλό και μνήμη, γνωρίζει ότι η παρούσα διοίκηση δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει και ότι ο κύκλος της νομοτελειακά έχει έρθει στο τέλος του.

Ο λαός της Ροδόπης δεν έχει δώσει στα εννιά χρόνια του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, την δυνατότητα σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, να διοικήσει την περιοχή μας. Ζητάμε την ευκαιρία ως "Περιφερειακή Σύνθεση", να λογοδοτήσουμε ενώπιον όλων σας για κάθε έργο μας.  Ζητάω την ευκαιρία ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, να μου δώσετε την ώθηση, ώστε να είμαι η φωνή σας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τώρα που  ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και προφανώς να πλημμυρίσει τη χώρα μας,  προάγγελος του τι μέλλει να  συμβεί, είναι η πολιτική που θέλει να εφα