ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ

"Φαρμακερή" η συνεδρίαση της Βουλής για την υπόθεση Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τάκης Χαρίτου
Γιάννης Βεζυργιαννίδης
Novartis

Τάκης Χαρίτου και Γιάννης Βεζυργιαννίδης μεταφέρουν τις θέσεις των κομμάτων τους 

Διονύσης Βοργιάς

Μαραθώνια ήταν τελικά η συνεδρίαση της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το λεγόμενο σκάνδαλο Novartis, αφού διήρκησε σχεδόν μία ημέρα. Εν μέσω αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και ανταλλαγής χαρακτηρισμών, το σώμα αποφάσισε τελικά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει περεταίρω την εμπλοκή ή μη δέκα προσώπων στην υπόθεση. 
 

Τ. ΧΑΡΙΤΟΥ: "ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ"
Σχολιάζοντας την υπόθεση Novartis το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου διερωτάται για το πώς είναι δυνατόν να μην είχε αντιληφθεί κανείς τίποτα, αλλά και γιατί δεν παίρνει κανείς την πολιτική ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Λέει χαρακτηριστικά: "Από ότι άκουσα δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis. Οι αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρία που ζημίωσαν τη χώρα μας. Και είναι πράγματι να αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να μην είχαν καταλάβει τίποτα τόσοι υπουργοί Υγείας και υπουργοί Οικονομικών και πρωθυπουργοί για  πράγματα που συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους".


Και δίνει ένα παράδειγμα: "Μάλιστα ένας από αυτούς, ο κος Σαλμάς, είπε ότι επειδή κάτι πήγε να κάνει,  αντικαταστάθηκε. Αναρωτιέμαι, εφόσον υπήρξε και όλοι αναγνωρίζουν αυτό το σκάνδαλο γιατί κανένας δεν ανέβαλε την πολιτική ευθύνη που η χώρα φορτώθηκε ακόμη ένα μνημόνιο από τη ζημιά που έγινε μέσω των φαρμακευτικών εταιριών".


Ο ίδιος εξηγεί ότι τηρήθηκε σωστά η διαδικασία. "Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι αυτός που οδήγησε σε αυτό το δρόμο. Γιατί οι δικαστές που έκαναν την έρευνα γύρω από το σκάνδαλο, είναι υποχρεωμένοι -όταν συναντήσουν μέσα στην έρευνα πολιτικά πρόσωπα όπως έγινε στην προκειμένη, να σταματήσουν την έρευνα και να στείλουν ότι υλικό έχουν μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσα στη Βουλή. 


Αν κάποιοι νόμιζαν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κρατούσε τις δικογραφίες στα συρτάρια να αραχνιάζουν ή να τις συγκαλύψει, προφανώς είναι γελασμένοι. Άλλη ήταν η δέσμευση που είχε αναλάβει από τον ελληνικό λαό η σημερινή κυβέρνηση. Και σωστά συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή και σωστά ήρθε στη βουλή. Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει με σοβαρότητα και ευθύνη, έτσι ώστε όπου δεν υπάρχουν στοιχεία να αποδοθούν άσπιλοι και να οδηγηθεί στη συνέχεια στον φυσικό δικαστή που είναι η δικαιοσύνη και να πάρει το δρόμο της η υπόθεση", είπε.


Γ. ΒΕΓΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ"
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης που προεδρεύει της ΝΟΔΕ ΝΔ Ροδόπης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται ουσιαστικά με την υπόθεση, αλλά περισσότερο επιδίδεται σε μία προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης και πολιτικής έντασης: "Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis με σκοπό, όχι να αποκαλύψει τι έχει γίνει στο χώρο της Υγείας όλα αυτά τα χρόνια  παρά μόνο για να πλήξει πολιτικά το δικό μας κόμμα (σ.σ. την ΝΔ) και την Δημoκρατική Συμπαράταξη.


Προσπάθησε να δημιουργήσει πολιτική πόλωση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας. Εμείς σαν ΝΔ θέλουμε όλα να έρθουν στο φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το πάρτι που έχει γίνει στο χώρο τη Υγείας γιατί πραγματικά έχει γίνει ένα πάρτι σε αυτό τον χώρο", είπε και κατηγόρησε πως "η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει πολιτική ένταση". 
Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση της Βουλής, ο κος Βεζυργιαννίδης μεταξύ άλλων στάθηκε και στην εικόνα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου: "Εγώ θα ήθελα να σταθώ και στην εικόνα του κου Πικραμμένου. Μέσα στην προσπάθειά τους να βρουν ενόχους, κατάφεραν να εμπλέξουν έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό".


Επίσης, ο κος Βεζυργιαννίδης στάθηκε και επί της διαδικασίας υπογραμμίζοντας πως "έχει στηθεί όλο πολύ πρόχειρα και με μεγάλη βιασύνη. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αποδειχθεί τίποτα γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες των υποτιθέμενων προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά με αυτά τα στοιχεία δεν μπορείς να κατηγορήσεις πολιτικά πρόσωπα. Εμείς λέμε ότι ναι στην υγεία υπήρχε ένα μεγάλο πάρτι και πρέπει να αναδειχθεί, αλλά με τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτό που θα καταφέρει θα είναι να μην αναδειχθούν οι ένοχοι, αλλά αυτό να κουκουλωθεί".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ