fbpx Ευθεία αντιπαράθεση δημάρχων – κυβέρνησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ευθεία αντιπαράθεση δημάρχων – κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΔΕ
Αλεξανδρούπολη
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Γιώργος Πετρίδης
Βαγγέλης Λαμπάκης

Γιώργος Πατούλης: «Θέλουμε ενημέρωση από τον Πάνο Σκουρλέτη για τα σχέδια του»


Παρών στο συνέδριο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, και αυτοδιοικητικοί της Κομοτηνής, όπως η Φελίνα Καζάκου, ο Αντώνης Γραβάνης, ο Χασάν Χασάν, η Σοφία Μενεσελίδου και ο Ντίνος Χαριτόπουλος

«Ενημέρωση εδώ και τώρα» ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συμμετείχαν στον περιφερειακό συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Κυριακής 12/3, υπό τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη. 


Το ζήτημα έναντι του οποίου εγείρει αντιδράσεις η ΚΕΔΕ είναι το ότι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει αλλαγές στη λειτουργία του «Καλλικράτη» δεν έχει έρθει σε διαβούλευση με τους δημάρχους και αυτό είναι αποφασισμένοι να μην το δεχτούν. Οι δήμαρχοι θέλουν να μάθουν τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να τοποθετηθούν επί αυτών και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 


Ο κος Πατούλης ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τον οποίο μέμφθηκε ότι λειτουργεί εν κρυπτώ σε αντίθεση με τους προκατόχους του, με τους οποίους η ΚΕΔΕ είχε διαύλους επικοινωνίας.


Παρόλα αυτά απαρίθμησε μία σειρά προβλημάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και για τα οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί, όμως αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την αντίδραση παραμένει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των αυτοδιοικητικών – κάτι που οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν. Αυτό άλλωστε έθιξε και ο πρόεδρος τη ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βαγγέλης Λαμπάκης, που μεταξύ άλλων έχει πει ότι η απλή αναλογική είναι ο «δούρειος ίππος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει την αυτοδιοίκηση. Από το βήμα της συνεδρίασης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, ο κος Λαμπάκης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον αριστερό της προσανατολισμό. 


Όπως είπε ο κος Πατούλης, οι δήμαρχοι «θα περιμένουν μέχρι τον Απρίλη» και αν τελικά δεν γίνουν δεκτοί από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη θα οργανώσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή και των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ακόμη ότι σύντομα θα έρθει σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ώστε οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης να έχουν κοινή στάση απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό. 


Το περιφερειακό συνέδριο, όπου συζητήθηκαν οι αντιδράσεις έγινε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, και συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕΔ ΑΜΘ αλλά και αυτοδιοικητικοί από διάφορους δήμους. Παρών φυσικά και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ωστόσο στη συνεδρίαση συμμετείχαν και άλλοι αυτοδιοικητικοί της Κομοτηνής, όπως η Φελίνα Καζάκου, ο Αντώνης Γραβάνης, ο Χασάν Χασάν, η Σοφία Μενεσελίδου και ο Ντίνος Χαριτόπουλος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αλεξανδρούπολη έγινε η αρχή ενός οδοιπορικού ενημέρωσης από πλευράς ΚΕΔΕ το οποίο συνεχίζεται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά έξι σταθμούς με τελευταίο την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν και οι αυτοδιοικητικοί των νησιωτικών περιοχών. 


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η δήλωση του επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», και δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος διευκρίνισε πως εντός της ΚΕΔΕ δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο Δ.Σ. από δύο εκ των τεσσάρων παρατάξεων, σε μία σειρά ζητημάτων, ωστόσο τόνισε πως «υπάρχει μία ομοφωνία και είναι σαφές ότι για να υπάρξει ανάπτυξη  στη χώρα θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε αποκέντρωση με δημοκρατία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Αυτό είναι η συνταγή που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο και αυτό οφείλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να το αποτυπώσουν στο θεσμικό πλαίσιο… 
Είναι σαφές ότι σε διάφορα ζητήματα υπάρχει μία κάθετη διαφοροποίηση από τη δική μας μεριά αλλά μας ενώνει αυτό που λέμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει το θεσμικό της ρόλο στη χώρα». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά