fbpx Το "ευχαριστώ" των μητροπολιτών Θράκης στον Προκόπη Παυλόπουλο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Το "ευχαριστώ" των μητροπολιτών Θράκης στον Προκόπη Παυλόπουλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκόπης Παυλόπουλος
Επίσκεψη
Αλεξανδρούπολη

Για τις ενέργειες του ώστε να συνεχιστεί το επίδομα τριτέκνων

Τις θερμές τους ευχαριστίες στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εξέφρασαν οι μητροπολίτες της Θράκης, διά στόματος του Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Αυτό συνέβη κατά την επίσκεψη του Προέδρου στην Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό των Ελευθερίων και πιο συγκεκριμένα στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.


Σε αυτό το γεύμα, που έγινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης, ο μητροπολίτης Ξάνθης είπε -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενος στον Πρόεδρο: "Σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβασή σας σ’ ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά γενικότερα την πατρίδα μας και ιδιαίτερα το δικό μας τόπο τη Θράκη. Ξέρουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι το δημογραφικό και από το 1999, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε μια απόφαση να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα από τη Θράκη, στηρίζοντας τις τρίτεκνες οικογένειες, επειδή με το τρίτο παιδί έχουμε αύξηση του πληθυσμού. Το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε μέχρι το 2015 με χρηματοδότηση της Τραπέζης Πειραιώς και Εθνικής. Μετά τα μέτρα που έλαβαν οι εταίροι μας Ευρωπαίοι δεν ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθεί και εδώ και τρία χρόνια χρηματοδοτεί το πρόγραμμα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τη δική σας ουσιαστική παρέμβαση".


Με άλλα λόγια ο κος Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαμεσολάβησή του ώστε να συνεχίσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο εν τη αρχή του στήριζε 180 οικογένειες και σήμερα στηρίζει 3.500 (σε όλη τη Θράκη).
"Το έχω τονίσει αρκετές φορές, ο ρόλος της Εκκλησίας σ’ αυτή την κρίση, πάντοτε βέβαια στην ιστορία του λαού και του έθνους μας, αλλά ιδίως σ’ αυτή την κρίση, υπήρξε κορυφαίος, γιατί συμπλήρωσε πολλά από τα κενά του κοινωνικού κράτους, που το κράτος μας δυστυχώς δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί. Επομένως αυτό που πράξατε είναι εκείνο που με υποχρεώνει κι εμένα μαζί σας να κάνω κάτι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή" σχολίασε αρχικά ο Προκόπης Παυλόπουλος στις φιλοφρονήσεις του ιεράρχη και στη συνέχεια εξήγησε:

"Είπατε ότι το δημογραφικό είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα για την Ελλάδα κι έχετε απόλυτο δίκαιο. Ναι είναι εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα, όμως είναι και κάτι παραπάνω από εθνικό. Εμείς οι Έλληνες από την αρχαιότητα έως σήμερα και στο μέλλον, θα αποδεικνύουμε πάντοτε ότι είμαστε η φύτρα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά γενικότερα. Σ’ αυτό τον ταραγμένο κόσμο, ο οποίος χάνει τις αξίες και τις αρχές, ιδίως σε επίπεδο υπεράσπισης του ανθρώπου, έχει ανάγκη από εκείνες τις ρίζες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας, που εμείς επινοήσαμε, αλλά που σήμερα πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε, γιατί δεν φτάνει να είμαστε απόγονοι μεγάλων προγόνων, πρέπει να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή τη βάση τη δική μας ιστορία [...]. Θα χτίσουμε το δικό μας μέλλον, ενωμένοι πάνω στα μεγάλα και τα σημαντικά κι ένα απ’ αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι να ζήσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός για να μπορέσει να υπερασπίζεται πάντοτε αυτές τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Το χει ανάγκη ο κόσμος, το χει ανάγκη η Ευρώπη, το βλέπουμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Ναι περνάμε δυσκολίες, ναι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά μπορούμε και μεταλαμπαδεύουμε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρη την Οικουμένη αυτές τις δύσκολες ώρες, αρχές και αξίες που ενώ φαίνονται αυτονόητες, δυστυχώς δεν είναι. Κάποιοι μπορεί να νομίσουν ότι αυτά που λέω είναι αλαζονικά και υπερβολικά. Δεν είναι καθόλου. Εμείς οι Έλληνες χωρίς να μεγαλοπιανόμαστε, πρέπει να μάθουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε την ιστορική μας αποστολή και πάνω σ’ αυτή να χτίζουμε το δικό μας μέλλον [...]".


Το γεύμα ήταν η κατάληξη της διήμερης επίσκεψης του ΠτΔ στην Αλεξανδρούπολη, αν και το 'επίσημο' πρόγραμμα αφορούσε μόνο την Δευτέρα 14 Μαΐου και την προηγούμενη, ο κος Παυλόπουλος είχε κάνει ιδιωτικές επαφές.


Στην προσφώνησή του προς τον κο Παυλόπουλο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, όντας και ο οικοδεσπότης είπε μεταξύ άλλων: "Την ελευθερία δεν την υποδεχθήκαμε και δεν τη δεχθήκαμε και δεν την πήραμε από τους προγόνους μας έτσι απλά, σαν μια στιγμή πριν από 98 χρόνια, αλλά όλοι μας την ελευθερία τη σκεπτόμαστε και προσπαθούμε να την κατακτήσουμε κάθε μέρα, να τη διασφαλίσουμε κάθε μέρα.

Εμείς έχουμε αυτή την υπέρτατη αγωνία. Μια περιοχή ο Έβρος και η Θράκη, η πιο ασφαλής, η πιο ήσυχη και όπου το μοντέλο της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων είναι ένα υπέρογκο γεγονός που ίσως θα πρέπει ν’ αποτελέσει αντικείμενο διδαχής σε πολλά πανεπιστήμια, για ν’ αντιληφθούν οι άνθρωποι, όπου γης ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα. Εμείς εδώ στη Θράκη έχουμε καθαρό βλέμμα, καθαρή περπατησιά και βλέπει περήφανα ο ένας τον άλλο"


Στο ίδιο τραπέζι με τους προαναφερθέντες βρέθηκαν επίσης: ο Διοικητής του ΔΣΣ Γεώργιος Καμπάς, ο περιφερειάρχης ΑΜθ Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Στην ίδια αίθουσα όμως, η οποία προφανώς ήταν κλεισμένη "πριβέ" βρέθηκαν και άλλοι προσκεκλημένοι του δημάρχου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε