ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2017 - 11:12
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ερωτήματα για ιδιωτικές εταιρίες σε «σχήματα» της Περιφέρειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακό Συμβούλιο

Η συζήτηση για την έγκριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων έγινε μέσα σε κλίμα αναστάτωσης, αν και συζητιούνταν σημαντικά ποσά

Διονύσης Βοργιάς

Στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 29 Μαρτίου, η συνεδρίαση κράτησε 3 ώρες και 20 λεπτά. Παρόλα αυτά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι φάνηκαν ανυπόμονοι να φύγουν από πολύ νωρίτερα. Η τάση αποχώρησης ξεκίνησε περίπου με την ολοκλήρωση της δεύτερης ώρας συνεδρίασης. Τα ζητήματα που είχαν απομείνει στην ημερησία διάταξη ήταν πολλά, ακριβολογώντας περίπου είκοσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά σοβαρά, όπως οι εγκρίσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής περιφερειακός σύμβουλος -αρμόδιος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών σχέσεων- Κωνστανίνος Εξακουστός έφερε επτά θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο, που αφορούσαν συμμετοχή της περιφέρειας σε σημαντικές πρωτοβουλίες, σχετικές με την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, περιοχές natura, τουρισμό, γυναικείους συνεταιρισμούς, και άλλα.


Αντίστοιχα, αξιόλογες παρατηρήσεις είχε και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος έκανε όλη τη δουλειά της αντιπολίτευσης, ασκώντας έλεγχο στη διοίκηση. Για παράδειγμα, στην έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο: «εγκαταλείποντας την πρόωρη σχολική διαρροή», στην πρόσκληση του προγράμματος erasmus+, ο περιφερειακός σύμβουλος αναρωτήθηκε αφενός για τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου κι αφετέρου το λόγο για τον οποίο συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρίες σε αυτά τα σχήματα, από την αρχή. «Πρέπει να γίνεται εκ των υστέρων, ύστερα από διαγωνισμό ή ανάθεση.

Η εκ των προτέρων συμμετοχή, συνιστά διακριτική συμμετοχή», είπε αναδεικνύοντας τον σχετικό του προβληματισμό. 
Σαφώς και δεν είναι ...παράνομη η συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών από την αρχή, ειδικά κι όταν κρίνεται πως είναι οι καταλληλότερες. Όμως, και πάλι, η παρατήρηση του περιφερειακού συμβούλου ήταν καίρια, γιατί πρέπει να γίνεται έλεγχος των εταίρων! Επίσης, στο συγκεκριμένο έργο, υπήρξε η ερώτηση για το συνολικό ύψος του έργου, από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, μια επίσης λογική απορία, καθώς η περιφέρεια πρέπει να συμμετέχει, αν όχι ως επικεφαλής εταίρος, ως εταίρος με αρκετές μετοχές.


Στο ίδιο σημείο, τόσο ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που αναφέρθηκαν, έδειχναν προσοχή, αναπτύσσοντας διάλογο. Απεναντίας, τα έδρανα των περιφερειακών συμβούλων άδειαζαν σταδιακά, τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και της κυβερνώσας παράταξης.


Η τάση φυγής, μάλιστα, ήταν σε τέτοιο βαθμό, που τέθηκε ζήτημα απαρτίας! Τελικά, τα προγράμματα εγκρίθηκαν, μέσα σε ένα κλίμα βιασύνης, αν και συζητιούνταν σημαντικά ποσά. Μάλιστα, όταν η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ολοκληρώθηκε και είχε απομείνει ένα τυπικό θέμα, σχετικό με την έγκριση εξοπλισμού για γηροκομείο, οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι αποχώρησαν, σηκώθηκαν όρθιοι, με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μποταΐτη να τους εξηγεί, σαν δάσκαλος σε δημοτικό, να μην ...φύγουν ακόμη.


Συμπερασματικά, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη υπομονή από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όσο «πολύ» ή «λίγο» άπτονται τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Η κούραση πράγματι είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, όμως οι θέσεις ευθύνης απαιτούν κι ανθρώπους με μεγαλύτερες αντοχές.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ