ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ένας συνταξιούχος σχολιάζει την πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνταξιούχοι
Κρίση

"Όσοι έχουν διαχρονικά κυβερνήσει την Ελλάδα είναι από τζάκια, δεν ξέρουν τίποτα για την καθημερινότητα του Έλληνα", μας λέει ο Σταμάτης Λίτσος

Διονύσης Βοργιάς

Στα 84 του χρόνια ο Σταμάτης Λίτσος, συνταξιούχος αγρότης, έχει άποψη και την εκφράζει με επιχειρήματα. Ο συνταξιούχος βλέπει την σύνταξή του να μειώνεται, αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος, επιρρίπτει ευθύνες στους πολιτικούς που κατέστρεψαν την χώρα και μιλάει για το παράλογο τραπεζικό σύστημα. 
Μπορεί να μην έχει τελειώσει το σχολείο, όπως όμως ο ίδιος δηλώνει οι τριβές με τη ζωή, την καθημερινότητα και την πολιτική, τον έκαναν να καταλάβει τι εστί πολιτική ζωή. «Σαράντα χρόνια μας κυβερνούσαν δυο κόμματα και τώρα μπήκε κι ένα τρίτο. Όσοι μας έχουν κυβερνήσει είναι από την ίδια πάστα, όλοι τους είναι από τζάκια. Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σημίτης, Παπανδρέου, και τώρα Τσίπρας. Τι να ξέρουν αυτοί από την καθημερινότητα του Έλληνα, όταν ποτέ δεν την έχουν ζήσει στην πρακτική της διάσταση» είναι το ερώτημα που θέτει, επιρρίπτοντας ευθύνες κυρίως στα δυο κόμματα που μονοπωλούσαν τις ψήφους, από τη μεταπολίτευση μέχρι και το 2015. «Όσοι μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια, ήταν τα παιδιά του πολυτεχνείου που φώναζαν ‘ψωμί, παιδεία, ελευθερία’. Τελικά, τελείωσαν τα πανεπιστήμιά τους, μπήκαν στην πολιτική και από ‘ψωμί, παιδεία, ελευθερία’ βούλιαξαν την Ελλάδα οικονομικά», τονίζει και προσθέτει ότι «αυτοί που μας κυβερνάνε δεν ήταν μέσα στην καταστροφή της Ελλάδας, αλλά από εδώ και στο εξής που βάζουν τόσους φόρους ευθύνονται γι’ αυτούς, αλλά δεν ευθύνονται για τα εκατομμύρια που μας έκλεβαν, ούτε για τις off shore εταιρίες, ούτε για τα οικονομικά σκάνδαλα».


Παράλληλα, ο συνταξιούχος απορεί με το πώς γίνεται το κράτος να χρηματοδοτεί ιδιωτικές τράπεζες. «Το τραπεζικό μας σύστημα είναι πολύ κακό. Κάποτε, οι τράπεζες ήταν κρατικές, γι’ αυτό και το κράτος τους έδινε χρήματα. Σήμερα όμως είναι ιδιωτικές και ρωτάω: επιτρέπεται ο λαός να χρεώνεται την ανακεφαλαίωση των ιδιωτικών τραπεζών;»


Ο κος Λίτσος παίρνει 500 ευρώ σύνταξη, όπως μας δηλώνει, κι εξηγεί ότι μετά βίας φτάνουν για τα έξοδά του. «Παίρνω 500 ευρώ σύνταξη. Σε τι να πρωτοφτάσει; Κάθε μήνα να βάζω κάτω και λέω, τόσο ΔΕΗ, κοινόχρηστα, φάρμακα, ΟΤΕ, φόρος εισοδήματος, κ.ά. μετά δεν μένει τίποτα. Κι εκτός από αυτά τα έξοδα, σχεδόν όλοι οι νέοι είναι άνεργοι, άρα πρέπει ως παππούδες να τους βοηθήσουμε. Έτσι όπως μας κυβερνούν έχουν στείλει όλη τη νεολαία στο εξωτερικό. 427.000 Έλληνες έφυγαν προς το εξωτερικό! Οι πολιτικοί μας με ποιον θα ξαναχτίσουν την Ελλάδα, αν φύγουν όλοι οι Έλληνες», απορεί ο συνταξιούχος. 


Δηλώνει αγράμματος, αλλά επίσης δηλώνει πως έχει καταλάβει πως λειτουργεί η πολιτική ‘σκηνή’. «Με το σύστημα που έχουμε δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Εγώ είμαι αγράμματος. Δεν έχω τελειώσει ούτε το δημοτικό, αλλά μέσα από τις τριβές έμαθα πολλά πράγματα. Έχω  δει πως λειτουργεί το κράτος. Δεν θα πω καμιά βαριά κουβέντα, αλλά ο νοών νοείτο. Έχω δει πολλές κλεψιές στη ζωή μου από πολιτικούς, μηχανικούς και άλλους», επισημαίνει.


Το θετικό που αναδεικνύει είναι πως, έστω σε δημοτικό επίπεδο, διατηρούνται κάποιες αξιόπιστες παροχές, όπως αυτή των ΚΑΠΗ Κομοτηνής. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος εδώ στο ΚΑΠΗ. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι πως ο δήμος παλιότερα είχε μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, κι έτσι μας πήγαινε σε εκδρομές, χοροεσπερίδες κ.ά. που 'κόπηκαν', αλλά γενικά δεν έχουμε κανένα παράπονο, γιατί ό, τι μπορούν το κάνουν», καταλήγει.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει