ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Ιουλίου, 2017 - 11:00
15Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 15Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ένας χρόνος από το πραξικόπημα της Τουρκίας, συντηρούν τις μνήμες στη Θράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία
Ταγίπ Ερντογάν

Εκδηλώσεις σε τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ανακοίνωση από το μειονοτικό κόμμα DEB, έκθεση φωτογραφίας στην καταργημένη τουρκική νεολαία και προσευχή στο χωριό Σκάλωμα από όπου κατάγεται φωτορεπόρτερ τουρκικής εφημερίδας που σκοτώθηκε 
στο πραξικόπημα

 

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 15 Ιουλίου από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Στόχος του πραξικοπήματος ήταν η ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η απόπειρα προκάλεσε 265 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και υλικές ζημιές, Στην Άγκυρα, το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και εκλεγμένους αξιωματούχους.


Ο κατηγορούμενος από την τουρκική κυβέρνηση ως υπαίτιος του πραξικοπήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα καταδικάζοντας την, ενώ αργότερα υποστήριξε πως η απόπειρα ήταν σκηνοθετημένη έτσι ώστε να ενισχυθεί η απολυταρχία του Ερντογάν στην Τουρκία.  Όπως και έγινε καθώς, οι εξουσίες του ενισχύθηκαν μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του2017.


Στη διάρκεια ενός έτους σχεδόν 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, συμπεριλαμβανομένων μελών του στρατού, της αστυνομίας, δικαστές και ακαδημαϊκοί, ενώ περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι στη φυλακή, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματίες. Περισσότερα από 2.000 σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει, ΜΜΕ έχουν κλείσει, επιχειρήσεις έχουν κατασχεθεί και τα πάγια τους μεταφέρθηκαν στο δημόσιο.


Η Τουρκία είχε «άλλες προσδοκίες» για την έκδοση των 8 στρατιωτικών
Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα η υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ακόμα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, έθεσε πριν μερικές μέρες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Γιασάρ Χαλίτ Σεβίκ,. «Περιμένουμε την απόφαση για το άσυλο (…) είχαμε άλλες προσδοκίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, «έπρεπε να είχαν ήδη εκδοθεί στην Άγκυρα ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματά τους», είπε ο Σεβίκ. Εναντίον της αρχικής απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης που έχει απορρίψει την αίτηση της Τουρκίας για την έκδοσή τους, έχει υποβληθεί ένσταση από τις τουρκικές αρχές. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει τη μη έκδοσή τους, αναγνωρίζοντας τους φόβους τους πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, διατρέχοντας τον κίνδυνο βασανισμού, εξευτελισμών και ακόμα και απώλεια της ζωής τους. Και για τους οχτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας.


Οι εκδηλώσεις στη Ροδόπη για το πραξικόπημα
Σήμερα στην Τουρκία θα γιορτάσουν πανηγυρικά την επέτειο του πραξικοπήματος που τελικά έδωσε στον Ερντογάν περισσότερες εξουσίες. Την ίδια ώρα οι μνήμες του πραξικοπήματος συντηρούνται "ζωντανές" στη Θράκη και μεταξύ των μελών της μειονότητας, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά με την διενέργεια συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις σε τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ανακοίνωση από το μειονοτικό κόμμα DEB, έκθεση φωτογραφίας στην καταργημένη "τουρκική νεολαία" και προσευχή στο χωριό Σκάλωμα από όπου κατάγεται φωτορεπόρτερ τουρκικής εφημερίδας που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Όλα αυτά θα λάβουν χώρα σήμερα. Στις 11 το πρωί θα τελεστεί προσευχή στο τέμενος του Σκαλώματος, στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο φωτορεπόρτερ τουρκικής εφημερίδας Μουσταφά Τζαμπάζ που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα. Ακολούθως στις 5 το απόγευμα στην καταργημένη "τουρκική νεολαία" Κομοτηνής θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας σχετική με το πραξικόπημα, ενώ στις 7.30 το απόγευμα σήμερα διοργανώνεται εκδήλωση στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. 


Άγγελος Συρίγος: Κυνήγι μαγισσών και εντός της μειονότητας 
Το σχόλιο του Άγγελου Συρίγου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατατέθηκε μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87,5 fm για το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου και τη στάση συγκεκριμένων μελών της μειονότητας ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα: "Σαφέστατα αυτή την στιγμή τα δίκτυα του προξενείου τα οποία είχαν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι διαλυμένα, διότι υπάρχει η υποψία του ενός με τον άλλον, εσύ με ποιους είσαι; Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι μιλάμε για εσωτερικές καταστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αν θέλει κάποιος να εξοντώσει έναν αντίπαλό του στην Τουρκία σήμερα παρουσιάζει φωτογραφίες του με τον Γκιουλέν. Έλα όμως που όλοι έχουν φωτογραφίες με τον Γκιουλέν.

Όποιος πήγαινε στην Αμερική θεωρούσε υποχρέωσή του να περάσει να δει τον Γκιουλέν. 
Αντιστοίχως σκεφτείτε ότι υπήρχε τέτοιο πρόβλημα μέσα στην Θράκη, εκτός από την Τουρκία. Υπήρχαν άτομα τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τα δίκτυα Γκιουλέν, αλλά και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής υπήρχαν βιβλιοπωλεία που προμήθευαν τα βιβλία του Γκιουλέν, φροντιστήρια συνδεδεμένα με το κίνημα του Γκιουλέν. Ξαφνικά αυτοί που ήταν έως τώρα εκλεκτά στελέχη που συνεργάζονταν με το προξενείο έγιναν αποσυνάγωγοι. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με τα κυκλώματα του προξενείου, οπότε λειτουργούσαν σε αυτή την λογική.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν κοιτάνε τον τόπο τους, κοιτάνε ανατολικά. Το δεύτερο είναι ότι στο κυνήγι μαγισσών που έχει ξεσπάσει ψάχνεις να βρεις ποιος και τι είχε πει στον ιμάμη που είναι στην Αμερική και αν αυτός είχε πάρει λεφτά από εκείνον, ένα σύστημα στο οποίο όλοι ήταν ανακατεμένοι περιλαμβανομένου και του Ερντογάν και του Νταβούτογλου. Είναι ένα σύστημα το οποίο εκ των πραγμάτων κυνηγάει μάγισσες και σε αυτό το πλαίσιο ο καθένας θέλει να αποδείξει ότι είναι βασιλικότερος του βασιλέως και σπεύδει να καταγγείλει τον άλλον. Είναι κλασική περίπτωση εκκαθαρίσεων εσωτερικών είτε σε κουμουνιστικά κόμματα είτε παραθρησκευτικές οργανώσεις είναι κλασικές περιπτώσεις και ακολουθούν αυτή την τακτική πάνε με τον αρχηγό και προσπαθούν και κοιτάζουν να δείξουν στο αρχηγό πόσο χρήσιμοι είναι".


Ο Τούρκος πρωθυπουργός γράφει για τον έναν χρόνο από το πραξικόπημα
Λίγες μέρες πριν την επέτειο του πραξικοπήματος το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επέλεξε να διακινήσει ένα άρθρο του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που πρόσφατα επισκέφτηκε τη Ροδόπη, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. Σε αυτό γίνεται λόγος για την "πρώτη επέτειο της μεγάλης νίκης της δημοκρατίας μας".

Μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κος Γιλντιρίμ σημειώνει: "εκείνη τη νύχτα, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα δίκτυο εγκλημάτων που ακολουθούσε τυφλά τις εντολές του επικεφαλής Fetullah Gülen, τις οποίες λάμβανε μέσω ενός καθηγητή θεολογίας" και προσθέτει "μπορώ να πω ότι έχουμε καταστρέψει τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης στην Τουρκία με τα μέτρα που έχουμε λάβει. Ωστόσο, η απειλή δεν περιορίζεται στην Τουρκία. Η οργάνωση έχει παρόμοιες δομές σε πολλές χώρες. Επί του παρόντος, συνεχίζουν να σπέρνουν σπόρους προδοσίας σε άλλα κράτη. Αυτή τη φορά, επιδιώκουν πιο ενεργά την παγκόσμια οικονομική και πολιτική επιρροή για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να προειδοποιήσω ξανά όλους τους φίλους μας".


Στο άρθρο του ο Τούρκος Πρωθυπουργός καταλήγει: "Το τουρκικό έθνος έχει αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι, η δημοκρατία είναι μια ύπαρξη η οποία δεν κατακτιέται εύκολα, αλλά είναι τόσο πολύτιμη ώστε αξίζει για χάρη της να δώσει κανείς τη ζωή του. 


Κύριο καθήκον μας είναι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά αντιμέτωποι με μια παρόμοια απειλή. Καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να διαχειριστούμε αυτή την σκληρή διαδικασία μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης. Σε τελική ανάλυση, η τουρκική δημοκρατία στοχοποιήθηκε και η δημοκρατία μας νίκησε. 


Επομένως, στόχος και προσπάθειά μας στο εξής θα είναι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα εγκαίρως προκειμένου να φέρουμε τη δημοκρατία μας σε υψηλά επίπεδα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ