fbpx Εκατοντάδες Θρακιώτες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, 2018 - 16:23
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκατοντάδες Θρακιώτες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο
Ελλάδα
Μακεδονία
Κώστας Καραϊσκος
Νίκος Λυγερός
Σκοπιανό

Ομιλητές και οι Θρακιώτες Κώστας Καραϊσκος, Φράγκος Φραγκούλης

Διονύσης Βοργιάς

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία, ενώ στο βήμα βρέθηκε πρώτος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Με την φράση «διαδηλώστε αδέλφια μου», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε, νωρίτερα σήμερα τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσευχηθούν εναντίον της παρουσίας του όρου «Μακεδονία» και να συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πλήθος ξεπέρασε τους 150.000 διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφτασαν στην Θεσσαλονίκη κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει ότι τα μεγάλα κανάλια δεν έχουν ασχοληθεί παρά ελάχιστο με το συλλαλητήριο, ενώ ούτε η ΕΤ3 το καλύπτει δημοσιογραφικά.

Στο συλλαλητήριο βρίσκονται και χιλιάδες Θρακιώτες, μεταξύ των οποίων και δύο ομιλητές: Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος Κώστας Καραϊσκος και ο στρατηγός ε.α. επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετέχουν και Κομοτηναίοι κι ευρύτερα Θρακιώτες μεμονωμένα ή μαζί με τους συλλόγους τους, όπως για παράδειγμα ο αθλητικός σύλλογος Κομοτηνής "Μαχητές".

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Τους λόγους που τον κάνουν αισιόδοξο ότι, μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί τους επόμενους έξι μήνες, εξήγησε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις - θέσεις των δύο πλευρών.

Όπως εξήγησε, η όλη κατάσταση έχει αλλάξει και η σημερινή περίοδος είναι καλύτερη από το παρελθόν.

Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, αφορά τις δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Όπως είπε, η μεν Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά» σημείωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «στα Σκόπια υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Μάθιου Νίμιτς, οι διεθνείς εξελίξεις, η έξοδος από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οδηγούν τους ηγέτες στο να αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες και να κοιτάζουν μπροστά και όχι πίσω.

 

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του "Σκοπιανού" από τους Νίκο Λυγερό και Σάββα Καλεντερίδη

 

Φωτογραφίες: Μάρκος Κονδυλάκης

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.