ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ε. Στυλιανίδης: Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη στη Θράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής αναδεικνύει το ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι ευρωτουρκικό και όχι διμερές ζήτημα, είναι προϋπόθεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και δεν εξισώνεται με την απαίτησή της για τους Μουφτήδες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Επιδίωξη για δημιουργία ενός πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη στη Θράκη, βλέπει στις δηλώσεις Ερντογάν περί Μουφτήδων ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Καταθέτει το πολιτικό του σχόλιο με αφορμή το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίζει "μιας μορφής ανατολίτικο παζάρι", και εξηγεί "ο κύριος Ερντογάν επεδίωξε έξυπνα για τον εαυτό του, αλλά άσχημα για τις διμερείς σχέσεις, να θέσει στο ζύγι από τη μια πλευρά την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και από την άλλη πλευρά την εκλογή Μουφτήδων. Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η λειτουργία της Χάλκης, η οικουμενικότητα του Πατριάρχη, η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ζητήματα ευρωτουρκικά και όχι διμερή.

Είναι προϋποθέσεις που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα η Δύση και οι ΗΠΑ προς την Τουρκία και πρέπει να εκπληρωθούν για να μπορέσει η Τουρκία να έχει μια σταθερή ευρωπαϊκή (φιλοδυτική) πορεία. Δεν είναι κάτι που πηγάζει απλά από την Συνθήκη της Λωζάνης και διέπει τις διμερείς σχέσεις, είναι διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας για να αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα την ανεξιθρησκία, την ελευθερία, τα δικαιώματα κτλ. Όμως ο κύριος Ερντογάν επεδίωξε να διμεροποιήσει αυτό το θέμα εξισώνοντάς το με την εκλογή Μουφτή".

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής καταθέτει τρεις παρατηρήσεις: "Πρώτον, οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται πουθενά, ούτε στην Τουρκία, διότι εκτός από πνευματικοί ηγέτες είναι κατά κάποιο τρόπο και δικαστές, τοποτηρητές του ιερού ισλαμικού δικαίου. Δεύτερον, με τον τρόπο αυτόν εκτιμώ ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη στη Θράκη, κάτι το οποίο δεν είναι ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας και ο σεβασμός στην παράδοσή της. Δεν έχουμε πουθενά αιρετούς Μουφτήδες για να απαιτείται η εκλογή τους στη Θράκη. Τρίτον, εκτιμώ ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι διδαγμένη και από την ιστορία. Στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς εξελέγη ως πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής των Βακουφίων και έτσι διαμόρφωσε το προφίλ του ηγέτη για να είναι στη συνέχεια ο διαπραγματευτής της de facto κατάστασης που δημιούργησε η παράνομη εισβολή και κατοχή. Τέτοια αναγωγή δεν πρέπει να γίνεται στη Θράκη σε καμία περίπτωση".

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναγνωρίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι έδωσε την απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά αυτή η απάντηση δεν ήταν άμεση, αλλά δόθηκε μια μέρα μετά προφανώς, λέει ο κος Στυλιανίδης, "γιατί δεν ήξερε το θέμα και θα τον ενημέρωσαν οι σύμβουλοί του. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα πρέπει όμως να αφήσουμε αυτού του είδους τα ζητήματα στην άκρη και να προτάξουμε ζητήματα τα οποία εδραιώνουν εμπιστοσύνη".

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την άποψη ότι "καλώς πήγε ο πρωθυπουργός στην Τουρκία, απλά έπρεπε να πάει πιο σωστά προετοιμασμένος. Κάποτε έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι με την Τουρκία θα πρέπει να συνομιλούμε συνεχώς, είτε είναι εύκολες, είτε είναι δύσκολες οι καταστάσεις". Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι "ο σημερινός Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με τον Ερντογάν που γνωρίσαμε το 2004-2005, όταν είχε κάνει την επίσκεψη στη Θράκη. Τότε ήταν πιο έντονος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και του Ερντογάν, διότι μέσα από τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις θεωρούσε ότι ενισχύει και εδραιώνει την εκλογική του κυριαρχία.

Τώρα μεσολάβησαν τόσα πολλά γεγονότα, πιστεύω ότι επηρεάστηκε καταλυτικά από το θεώρημα Νταβούτογλου περί νεοοθωμανισμού και αναθεωρητισμού, κάτι το οποίο τον απομόνωσε και διεθνώς. Δεν υποτιμά κανείς την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και ως γείτονα και όλοι θέλουμε να έχουμε μια καλή σχέση, αν όχι φιλίας αν ήταν δυνατόν, τουλάχιστον μιας ...συνεργασίας, αλλά όταν ανακύπτουν τέτοια ζητήματα, όταν γίνονται ωμές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, όταν οι προκλήσεις είναι πολλές, τότε δεν εδραιώνεται η εμπιστοσύνη και δεν προωθείται η οικονομική διπλωματία ".

Την εθνική γραμμή προτάσσει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης, καλώντας την κυβέρνηση να παρέχει ευρύτερη ενημέρωση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη "για να μπορούμε όλη να βαδίζουμε σε μια εθνική γραμμή", λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει με σχόλιο του για την Θράκη "όταν στην ατζέντα ξαφνικά βάζουν Θράκη από εκεί που δεν υπήρχε ποτέ, θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοεί ότι τουλάχιστον αυτή την περιοχή πρέπει να την θωρακίσει, δημογραφικά και αναπτυξιακά.

Και δεν την θωρακίζει όταν χρωστάει 300 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις της περιοχής, όταν ανοίγει τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα, όταν διώχνει τον κόσμο με μεταγραφές, όταν δεν πληρώνει στην ώρα τους, τους λογαριασμούς που θα έπρεπε στους αγρότες και όταν έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αυτοί οι  ανούσιοι  επικοινωνιακοί  καυγάδες να μην υπήρχαν στο πολιτικό μας σύστημα και ίσως όλα θα πήγαιναν καλύτερα σε αυτή τη χώρα.