ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 10:00
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Διάγγελμα Τσίπρα για την συμφωνία με Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοπιανό
Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός βλέπει "διπλωματική νίκη και μεγάλη ιστορική ευκαιρία στη συμφωνία με την πΓΔΜ"

"Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" είναι η ονομασία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια όπως προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου λίγο μετά και τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, το βράδυ της Τρίτης. Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας ανέφερε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια "μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία".


Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός "οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. "Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους", πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμφωνία αυτή «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία», συμπληρώνοντας ότι απαλείφονται οι αναφορές σε «Μακεδονική Μειονότητα» καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους. «Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς