fbpx Δ. Χαρίτου: «Αμφισβητείται η γεωργική γη πολιτών της Γρατινής»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Δ. Χαρίτου: «Αμφισβητείται η γεωργική γη πολιτών της Γρατινής»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
Γκαράνης Γιάννης

Συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη

Ανδρέας Αγελαρίδης

Συνάντηση στο δημαρχείο της Κομοτηνής υπήρξε χθες 25/02 μεταξύ του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Έμφαση δόθηκε στους δασικούς χάρτες της Ροδόπης, καθώς και στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει στον οικισμό της Γρατινής σύμφωνα με τα όσα είπε ο κος Χαρίτου. Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι συντονίστριες του ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Κομοτηνής Κ. Κιόρογλου και Κ. Πανέρη.

Δ. Χαρίτου: «Προβλήματα στη Ροδόπη από την ανάρτηση των δασικών χαρτών»
Στην συζήτηση τέθηκαν «οι προτεραιότητες που έχει ο Δήμος Κομοτηνής για το επόμενο διάστημα για τα μεγάλα εμβληματικά έργα που συνδέονται με την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο κος Χαρίτου στον πρόλογό του. Ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισε «την ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, το Φράγμα Συμβόλων, τον αγωγό μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής, την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαναρίου και την αναβάθμιση του λιμένα του».

Ο βουλευτής τόνισε ότι θα είναι αρωγός στην προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω έργων, ενώ υπενθύμισε στον δήμαρχο την πρωτοβουλία που πήρε στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Ροδόπη «και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όπου φαίνεται ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία σε κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα του οικισμού της Γρατινής. Γεωργικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί πολλές δεκαετίες πριν και αξιοποιούνται για γεωργική χρήση από πολίτες της περιοχής, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους χάρτες που αναρτήθηκαν. Αυτές οι αστοχίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους που πρέπει σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης να αποδείξουν ότι η γη που χρησιμοποιούν ως γεωργική δεν είναι δασική». 

Ο βουλευτής επεσήμανε πως «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Κομοτηνής νομικά να εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες για ομάδες πολιτών της Γρατινής, όπου αμφισβητείται η γεωργική γη», ενώ σημείωσε πως πριν κατατεθούν οι ενστάσεις πρέπει να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες, να διορθωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου, ώστε «να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και του Δήμου».

Κατά τον επίλογο του ο κος Χαρίτου ανέφερε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δασικοί χάρτες είναι αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε η ανάρτηση δασικών χαρτών στο 55% από το 1% που είχε παραλάβει από τη ΝΔ. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωσή τους χωρίς όμως να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα κυρίως στους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Γ. Γκαράνης: «Να πάμε τον δήμο ένα βήμα παραπέρα»
«Στο πρόσωπο του βουλευτή ο Δ. Κομοτηνής βλέπει ένα πρόσωπο που βοηθάει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος», δήλωσε από πλευράς του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και πρόσθεσε τα εξής: «Κάναμε μια ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες και τα υπόλοιπα έργα, όσο και για το προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ‘τρέχει’. Ο Δήμος Κομοτηνής μαζί με όλους τους βουλευτές του νομού θα μπορέσουμε να πάμε τον δήμο ένα βήμα παραπέρα». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ