ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ

Αυτοί που ζουν τη Σαρία στη Θράκη μίλησαν στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαρία
νομοσχέδιο
Μουσταφά Μουσταφά
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Βουλή

Μουσταφά Μουσταφά: Αν καταργούσαμε πλήρως τη Σαρία θα ήταν πιο θεάρεστο, γιατί ο Θεός δεν ανέχεται τις αδικίες 
που εμπεριέχει η Σαρία


Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: Αφέθηκε εκτός Αστικού Κώδικα η μειονότητα, για να παραμένει στο γκέτο που της είχαν χτίσει κάποιες δυνάμεις που την ήθελαν να είναι μαντρωμένη


 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με αναφορές σε προσωπικά βιώματα και απόψεις περί πλήρης κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά στις αρμοδιότητες των μουφτήδων, με τίτλο: «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου από όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι). 


Οι δύο ομιλητές, εκτός από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, και ο λόγος τους έχει βαρύνουσα σημασία. Άλλωστε αυτός πηγάζει και από προσωπικά βιώματα. 


"Αρχίζουμε με θεάρεστο έργο κύριε πρωθυπουργέ, αλλά αν καταργούσαμε πλήρως τη Σαρία θα ήταν πιο θεάρεστο γιατί ο Θεός δεν ανέχεται τις αδικίες που εμπεριέχει η Σαρία", είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά για να δηλώσει ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο. "Το ψηφίζω με χαρμολύπη και μισή καρδιά γιατί αγωνιζόμασταν επί 40 χρόνια για την κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του μουφτή... Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη κατάργηση της Σαρία". 


Πάγια θέση της Αριστεράς από την μεταπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπε ο κος Μουσταφά, είναι η κατάργηση της Σαρία. "Ο μουφτής να ασχολείται μόνο με τα θρησκευτικά, τα ποιμαντικά του καθήκοντα και να εξασφαλιστεί μία διαδικασία ανάδειξής τους που θα γινόταν αποδεκτή από τους πιστούς. Αυτή την θέση την στηρίξαμε και την στηρίζουμε απαρέγκλιτα χωρίς εκπτώσεις και καιροσκοπισμούς και σε καιρούς χαλεπούς και με πολιτικό κόστος". 


Στη συνέχεια έκανε λόγο "για κάτι που ήδη το έχει ξεπεράσει η κοινωνία μας και το θεωρούμε βαλσαμωμένο". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής, αναφερόμενους στους λόγους διατήρησης του καθεστώτος της Σαρία ανέφερε πως "η πολιτεία παγιδεύτηκε στη θεωρία της θρησκευτικοποίησης της μειονότητας, της αποτουρκοποίησης της μειονότητας. Για να διαχειριστούμε το μειονοτικό ζήτημα επενδύσαμε στη Σαρία, στους μουφτήδες, στους φυγάδες των μεταρρυθμίσεων του Κεμάλ από την Τουρκία τη δεκαετία του '20. Στηρίξαμε ότι πιο αντιδραστικό και συντηρητικό κομμάτι της μειονότητας, βαφτίζοντάς τους παλιομουσουλμάνους. Ήταν λάθος πολιτική, με στραβιά ρήγα δεν χαράζεται ευθεία γραμμή. Κι αυτή η γραμμή συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας".


Οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, βλέπει πίσω από τη διατήρηση της Σαρία, ο Μουσταφά Μουσταφά, ενώ είπε χαρακτηριστικά "χτίζονται και πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό το ερμαφρόδιτο σύστημα, αποκτώνται πλούτη, κυκλοφορεί μαύρο χρήμα. Η κοινωνία, για την οποία είμαι υπερήφανος, δίνει τον αγώνα της για να απαλλαγεί από αυτά τα πράγματα και με το κληρονομικό και με την αύξηση των πολιτικών γάμων και με την επιμέλεια των παιδιών που έχει πάει στα αστικά δικαστήρια. Χρειαζόμαστε την στήριξη της πολιτείας". Δήλωσε ακόμα ότι την διατήρηση της Σαρία δεν την επιτάσσει καμία διεθνή συνθήκη ή σύμβαση, ούτε η συνθήκη της Λωζάνης. 


Ο ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά, που στηρίζεται σε έναν κανόνα της Σαρία, σύμφωνα με τον οποίον το ορφανό παιδί δεν έχει δικαίωμα στην κληρονομία των προγόνων του. "Το σπίτι που κάθομαι και στο οποίο γεννήθηκα ανήκε στον προπάππου μου. Ο πατέρας μου ήταν ορφανός και από μάνα και από πατέρα. 


Ο γηραλαίος αυτός άνθρωπος (Σ.Σ. ο προπάππος του) όταν κατάλαβε ότι θα πεθάνει πήρε τον εγγονό του, τον πατέρα μου, και πήγε και του μεταβίβασε ό,τι δικαιούνταν από τα περιουσιακά του στοιχεία". Με αυτήν την αναφορά ο κος Μουσταφά θέλησε να αποτίσει φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους, δίνοντας τη θετική του ψήφο στις αλλαγές για τη Σαρία στη Θράκη. 


ΓΙΑ ΤΟ "ΓΚΕΤΟ" ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Για την ουσία του νομοσχεδίου μίλησε ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και κατήγγειλε από τα έδρανα της Βουλής ότι "η μειονότητα αφέθηκε εκτός του Αστικού Κώδικα ίσως για να παραμένει στο γκέτο που της είχαν χτίσει κάποιες δυνάμεις που την ήθελαν να είναι μαντρωμένη για να καθοδηγούνται πιο εύκολα. Αυτό να μην θεωρηθεί παρέμβαση στην πίστη του καθένα, πιστός είμαι κι εγώ αλλά η πίστη η δική μου είναι μεταξύ εμού και της δύναμης στην οποία πιστεύω". 


Παραδέχτηκε τη στροφή των μειονοτικών προς τον Αστικό Κώδικα μετά τη δεκαετία του '80 και πρόσθεσε ότι "το σημερινό νομοσχέδιο το κάνει νόμος του κράτους, γι' αυτό οι περιττές κουβέντες δεν βοηθάνε στην ενσωμάτωση αυτής της μικρής κοινωνίας στο σύνολο του ελληνικού λαού. Αυτό δεν επιδιώκουμε όλοι;". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα