ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Από την Κομοτηνή στο συλλαλητήριο της Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοπιανό
Συλλαλητήριο

Κανείς δεν θα προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό συμμετεχόντων, όμως η αξία του συλλαλητηρίου δεν μπορεί να παραγνωριστεί

Διονύσης Βοργιάς

Αρκετοί Κομοτηναίοι βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της πΓΔΜ. Μεταξύ τους, την παρουσία τους κοινοποίησαν στο συλλαλητήριο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης, το μέλος του Επιμελητηρίου Νίκος Ευκαρπίδης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ν. Ροδόπης Ιωάννης Βεζυργιαννίδης.


Η εν λόγω τριανδρία, κοινοποίησε την παρουσία της στην πλατεία Συντάγματος, με σχετικό δημοσίευμα στο facebook το οποίο συνοδευόταν από την φωτογραφία τους και την εξής πρόταση: "Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και δεν διαγράφεται. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική".


Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, έκανε την εξής τοποθέτηση στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm: "Αφού ήμασταν στην Αθήνα για συναντήσεις, πήγαμε και στο συλλαλητήριο. Συμμετείχαμε σε αυτή την εκδήλωση ειρήνης, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Αφορά την ιστορία μας, που είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται.


Το συλλαλητήριο είχε και Κομοτηναίους, αλλά τόσο κόσμο που δεν μπορούσες να τους εντοπίσεις. Οι άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, δεν είχαν πολιτικό χρώμα ούτε οτιδήποτε άλλο, απλώς πιστεύουν στην ελληνικότητα της Μακεδονίας που είναι αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη. Εκεί ήταν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές κατηγορίες και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να διαδηλώσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας".


Αναφορικά με το πόσοι τελικά ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, αυτό πρόκειται για ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ με ακρίβεια. Από τη μία οι αστυνομία έδωσε μία αδιαμφισβήτητα μικρή εκτίμηση, της τάξης των 140.000 διαδηλωτών, ενώ από πλευράς διαδηλωτών ακούστηκαν ακόμη και μεγέθη πολύ πέρα της πραγματικότητας, ακόμη και στους δύο εκατ. διαδηλωτές, κοινώς το 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο είναι - πέρα από την αριθμητική προσέγγιση του πλήθους - ότι η διαδήλωση ήταν πραγματική, πηγαία και εκφράζει ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, τέτοιου που η γνώμη τους δεν μπορεί να αγνοηθεί. 


Αυτό άλλωστε ανέδειξαν και τα κορυφαία ξένα ΜΜΕ, που είναι πιο ασφαλείς ενδείκτες από τα κεντρικά ελληνικά, σε τέτοιου είδους εθνικές διαδηλώσεις, μιας που βλέπουν την κατάσταση εκ των έσω, άρα και πιο ψύχραιμα. Έτσι BBC, Skynews, Reuters, Zeit, DPA, ARD, New York Times, φαίνεται να συμφωνούν ότι το συλλαλητήριο συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της πΓΔΜ αρκέστηκε στην εξής προσωποκεντρική αναφορά: "Ο Μίκης Θεοδωράκης απαιτεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία για τη Μακεδονία".


Πράγματι, η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν αυτή που σχολιάστηκε όσο ελάχιστες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, με τον ίδιο να ξεκινάει την ομιλία του ως εξής: "Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου... φασίστες, ναζιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου. Για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ. Για να μην σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ: Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σε ευχαριστώ για αυτό".


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να υποχωρήσουν στην διαπραγμάτευση: "Αν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από τη θέση μας για το όνομα, είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας".


Αξίζει να σημειωθεί πως, ως λύση, ο Μίκης Θεοδωράκης, έδειξε το δημοψήφισμα, ώστε να κληθεί το σύνολο των Ελλήνων, να πάρει θέση επί της χρήσης ή μη του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. 


"Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμη και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας, θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να την επωμιστεί μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση. 


Όχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως είναι η σημερινή, αλλά ακόμη και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ούτε ακόμη και η ίδια η Βουλή. Ποια είναι η λύση; Το δημοψήφισμα", είπε.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε