ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕΤΑ ΤΟ "ΜΠΛΟΚΟ" ΤΩΝ ΑΝΕΛ

Απέσυρε την τροπολογία για την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" ο Κοντονής μετά τις αντιδράσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλή
ΑΝΕΛ
Τουρκική Ένωση Ξάνθης
Σταύρος Κοντονής

Θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες
 

Π. Σγουρίδης στο ράδιο Χρόνος: "Εν προκειμένω κάναμε πράξη το σύνθημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι είμαστε το αναγκαίο καλό"

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την τροπολογία που κατά πολλούς θα νομιμοποιούσε την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, απέσυρε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ, αλλά και το «μπλόκο» που έκαναν στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τον Σταύρο Κοντονή σε προσωρινή αναδίπλωση, και απόσυρση της τροπολογίας, την οποία όμως είπε ότι θα επαναφέρει σε δέκα ημέρες "προκειμένου να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν"
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου "Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ"
Ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε «γελοιότητες όσα ακούστηκαν από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι έτσι επιβάλουμε την αναγνώριση τουρκικών σωματείων στην Θράκη» και διευκρίνισε ότι η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα εθνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός δήλωσε πως αποσύρει τη διάταξη προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος των δέκα ημερών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να επανακατατεθεί.


Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ πανταχόθεν  
Η επίμαχη τροπολογία, η συζήτηση και η απόσυρση της, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία που γράφουν τα κόμματα που αποτελούν σήμερα την ελληνική Βουλή και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που από δω και στο εξής θα αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 


Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα δύο αυτά κόμματα κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους χρησιμοποιεί ως δεκανίκι όταν οι ΑΝΕΛ αποφασίζουν να μην ψηφίσουν νόμους που φέρνει στη Βουλή, όμως αυτό θα πάψει να ισχύει όπως διεμήνυσαν. Με άλλα λόγια, αυτό που υποστηρίζουν τα δύο κόμματα είναι ότι όποτε προτίθενται να καταθέσουν θετική ψήφο σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα την καταθέτουν μόνον εφόσον είναι δεδηλωμένη η θετική στάση σύσσωμου του κυβερνητικού συνασπισμού. 


Ειδικά για τη ΔημΣυμ η στάση και διάθεση αυτή, διατυπώθηκαν διά στόματος Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε στη Βουλή: «Όμως δεν θα δώσουμε στο εξής άλλοθι στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση σχεδίων νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου. Αν στα άρθρα και στις τροπολογίες που εισηγείστε κύριες και κύριοι της Συγκυβέρνησης δεν έχετε την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, να γνωρίζετε ότι δεν θα βρείτε καμία στήριξη από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ώστε να αναπληρώσετε με δικές μας ψήφους την ετερόκλιτη συμφωνία συμφερόντων που συνδέει την συμμαχία των δύο κομμάτων. Σας ζητάμε επομένως να αποσύρετε τις σχετικές ρυθμίσεις και αφού πείσετε τους εταίρους σας στην κυβέρνηση να τις υπερψηφίσουν, τότε ευχαρίστως θα τις υπερψηφίσουμε και εμείς». 
 

Η αντί-σταση των ΑΝΕΛ


Ο πρώτος "τοίχος" που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρα του να περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία - η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει θορυβήσει το νομικό κόσμο, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας- ορθώθηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο, ήτοι τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που δήλωσαν εξ αρχής ότι δεν επροτίθεντο να ψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα της τροπολογίας, τα οποία εκτίμησαν ότι αντιβαίνουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές. 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, αιτιολόγησε αυτή τη στάση του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως "αναγκαίο καλό" αναφερόμενος στη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
"Εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι ζητήματα που θα μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνική συνοχή πληθυσμιακών ομάδων εντός των περιοχών της Ελλάδας είναι ζητήματα τα οποία είναι εθνικά ευαίσθητα" είπε ο πρώην υπουργός και συνέχισε:  "Εν προκειμένω την τροπολογία αυτή η οποία κατετέθη αν δεν είσαι γνώστης των πραγμάτων δεν την καταλαβαίνεις. 
Δεν ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή, απλώς διερευνώντας την διάταξη και ξέροντας θέματα της περιοχής είπαμε ότι εδώ θα δημιουργήσει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής. Η ίδια η ΕΕ στις συνθήκες της λέει ότι μπορείς να μην εναρμονιστείς με αποφάσεις οργάνων της ΕΕ όταν κρίνεις ότι θίγεται η εθνική σου ακεραιότητα και η κοινωνική σου συνοχή - και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου εκεί στηριχτήκαν".


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Σγουρίδης, είπε: "Η τροπολογία παρέκαμπτε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Εμείς θεωρήσαμε σημαντικό να ενημερώσουμε και να καταστήσουμε την θέση μας ότι εμείς θα καταψηφίσουμε τα άρθρα 40, 41 και 42 τα οποία ενσωμάτωσαν την τροπολογία. 


Εν προκειμένω κάναμε πράξη το σύνθημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι είμαστε το αναγκαίο καλό, φανήκαμε χρήσιμοι στην φάση αυτή. Κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό. Θεωρούμε ότι φανήκαμε χρήσιμοι. 


Στα θέματα που θα βοηθήσουν την χώρα να βγει από τα αδιέξοδα αλλά και να στηρίξει την εθνική της υπόσταση εμείς θα είμαστε πάντα μπροστά. Θα πράξουμε το καθήκον μας. Από εκεί και πέρα η Βουλή είναι ένα σώμα που αποφασίζει κατά συνείδηση ή ακόμα αν θέλετε με κομματική κατεύθυνση".
 

Λάβρος κατά Κοντονή ο Αχμέτ Ιλχάν

Την έντονη αντίδρασή του από την απόφαση Κοντονή να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, έστω και προσωρινά, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν. 


Ο κος Ιλχάν αφού εξήρε το έργο της ΔημΣυμ για τη μειονότητα της Θράκης, πιστώνοντας της επιτεύγματα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, όπως η πτώση της μπάρας του Εχίνου το 1995, η θέσπιση της ποσόστωσης του 0,5% για την είσοδο στα Πανεπιστήμια των παιδιών της μειονότητας και η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, για να "του πει δυο-τρία πράγματα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

 
Μερικά εξ αυτών: "Καταρχήν κύριε υπουργέ, ο σκοπός της ΕΣΔΑ είναι η διασφάλιση της εγγύησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του ατόμου. 


Ο στόχος αυτός δεν θα μπορούσε ασφαλώς να επιτευχθεί αν τα 47 κράτη-μέλη ήταν πλήρως ελεύθερα ως προς την ερμηνεία της ΕΣΔΑ. 


Αντίθετα, η δέσμευση των εθνικών αρχών από τις ερμηνευτικές λύσεις του δικαστηρίου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αν κάποιο κράτος παραβαίνει ορισμένη διάταξη της σύμβασης, δεν μπορεί να προσβάλει την οριστική αυτή απόφαση με κανένα ένδικο μέσο και πρέπει να σεβαστεί το ουσιαστικό δεδικασμένο που αυτή παράγει. Και αυτό απορρέει από το άρθρο 46 παρ. 1 της ΕΣΔΑ. 


Σε περίπτωση που το δικαστήριο διαπιστώσει παραβίαση ορισμένου δικαιώματος, το εγκαλούμενο κράτος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του είναι σύμφωνη προς την σύμβαση.  


Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, και έχει νομικό οπλοστάσιο υπέρ- αρκετό το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα και σέβεται τις Μειονότητες και τους πρόσφυγες. 


Με άλλα λόγια κ. υπουργέ, θα ήταν άτοπο να απευθύνεται η επιταγή του άρθρου 46 παρ.1 της ΕΣΔΑ αποκλειστικά στα όργανα της νομοθετικής λειτουργίας καθώς η αποκατάσταση του παθόντα είναι γνωστή σε όλες τις έννομες τάξεις. 
Και τέλος, όταν θα φέρετε τον επόμενο νόμο, σας παρακαλώ κ. υπουργέ να τα λάβετε όλα αυτά υπόψη, γιατί τέτοιες ατυχείς δηλώσεις μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο ότι αυτό δεν θα είναι δεσμευτικό κ.λ.π., δεν είναι επιτρεπτές"

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν