ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αντιπεριφέρειες εναντίον απλής αναλογικής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Τσαλικίδης
Δημήτρης Πέτροβιτς
Κώστας Ζαγναφέρης
Αθήνα
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Δράμας, βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πανελλήνια συνάντηση αντιπεριφερειαρχών

Ν. Τσαλικίδης: «Οι αντιπεριφερειάρχες κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Προβληματισμένος για τις εξελίξεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέστρεψε από την Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Ο κ. Τσαλικίδης συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στην πρωτεύουσα με τους αντιπεριφερειάρχες των 13 περιφερειών της χώρας, η οποία είχε ως στόχο να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο β’ βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και δη υπό το πρίσμα των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. 


«Μιλήσαμε για την υφιστάμενη κατάσταση, για προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκεί αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα. Το βασικό ήταν ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο υπουργείο (απλή αναλογική κτλ).

Ως αποτέλεσμα δεν είναι ώριμο στην παρούσα φάση, ώστε να προχωρήσει αυτό το μοντέλο διαχείρισης καθημερινότητας ή της διοίκησης γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Τσαλικίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και συνέχισε: «Με την κατάργηση των περιφερειακών ενοτήτων, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι ταυτισμένες με τις παλιές νομαρχίες, καταργείται και ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής διαδρομής της χώρας μας, που συνέβαλε ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις στην ανάπτυξή της και ο θεσμός του νομάρχη -μην ξεχνάμε- ότι ήταν αυτός που ξεκίνησε τα βασικά προγράμματα στην Ελλάδα, και ήταν ο άνθρωπος που τραβούσε κουπί. Το ίδιο κάνουμε και οι αντιπεριφερειάρχες -και ακόμη περισσότερο θα έλεγα- τραβάμε κουπί απλά με δεμένη βάρκα αυτή τη φορά».


Και οι αντιπεριφερειάρχες δηλώνουν αντίθετοι στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του «θα αποδυναμώσει και θα απονευρώσει τις περιφέρειες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης. 


Παράλληλα, διατυπώθηκε η άποψη ότι όλα τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόκειται να τεθούν σε μεταρρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να αναλυθούν σε ένα θεματικό συνέδριο συμμετεχόντων όλων των αυτοδιοικητικών β' βαθμού: «Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί υπό την αιγίδα ενός συνεδρίου των αντιπεριφερειαρχών και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των περιφερειακών συμβούλων και των περιφερειαρχών όλου του κόσμου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να τεθούν τα σοβαρά προβλήματα, για να τα αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση και να ξεκινήσουμε από εκεί βρίσκοντας λύσεις και κάνοντας κινήσεις αναδιάρθωσης. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να τηρηθεί μια προτεραιότητα από το υπουργείο, για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα τα οποία μας απασχολούν και για τα οποία ποτέ δεν ρώτησε κανένας. 


Ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει ευθύνες, όμως από το υπουργείο ή από το κεντρικό κράτος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα εργαλεία που βοηθούν και λύνουν προβλήματα άμεσα», κατέληξε ο κ. Τσαλικίδης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ