ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Ιουλίου, 2017 - 10:50
ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Άνοιξε η συζήτηση για τροποποίηση του νόμου περί αδέσποτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής

Ο δήμαρχος Κομοτηνής συμμετείχε στη σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ και σχολιάζει

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στο ίδιο τραπέζι με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη –με πρωτοβουλία του ίδιου- βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας με κεντρικό θέμα συζήτησης τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο που αφορά στην προστασία των ζώων. 


Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε επίσης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δια του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη μιας και το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων εξελίσσεται σε μείζον όχι μόνο για την Κομοτηνή «αλλά για πάρα πολλούς δήμους», όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο δήμαρχος. 


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Πετρίδης, είπε: «Το θέμα της Κομοτηνής με τα αδέσποτα δεν θα λυθεί εάν δεν λυθεί σε εθνικό επίπεδο το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, των νόμων δηλαδή που προβλέπουνε τι συμβαίνει με τα αδέσποτα. Για αυτό τον λόγο άσκησα πολύ έντονη πίεση και στην ΚΕΔΕ και για αυτό τον λόγο και ο πρόεδρος με όρισε υπεύθυνο της διαβούλευσης με το αρμόδιο υπουργείο και τον αρμόδιο υπουργό τον κο Τσιρώνη», διατυπώνοντας και την άποψή του σχετικά με τον κο Τσιρώνη, που «έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος».


Στην συζήτηση διαπιστώθηκε η αύξηση των αδέσποτων ζώων και η ανάγκη εντοπισμού της αιτίας που τη δημιουργεί, ενώ αναπτύχθηκαν οι θέσεις σχετικά με το θέμα της κακοποίησης του ζώου - που εν μέρει φαίνεται να προέρχεται και από την έλλειψη φιλοζωικής συνείδησης των πολιτών - και της έγκαιρης και έγκυρης γνωμάτευσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα τονίστηκε, το θέμα της παράνομης διακίνησης των ζώων και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. 


Ειδικά για τα αδέσποτα όμως, ο κος Πετρίδης σχολίασε: «Οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι προφανώς πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων, αλλά όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι παράλληλα με αυτά και όταν συγκρούονται με τα αυτονόητα δικαιώματα του κόσμου, της κοινωνίας, θα πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας».


Παρά την θετική «πρώτη» εικόνα που είχε από τη συνεδρίαση ο κος Πετρίδης, διατηρεί μία επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα όλου αυτού του εγχειρήματος. Όπως και να χει πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή που θα συνεργαστεί με το υπουργείο θα πρέπει να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους εντός του φθινοπώρου, διότι τότε υπολογίζει το υπουργείο να τους τις ζητήσει: «Είναι νωρίς ακόμα για να προκαταλάβω εγώ οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι επιτέλους ξεκίνησε ένας σημαντικός διάλογος για αυτό το ζήτημα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να κατατεθούν οι νέες τροπολογίες ή ο καινούριος νόμος- αυτό θα έχει να κάνει με το μέγεθος της μεταρρύθμισης.

Αποφασίστηκε να συσταθεί ένα πενταμελές όργανο που θα εισηγηθεί τελικά στο υπουργείο και θα συμμετέχει στην σύσταση της τελικής εισήγησης του υπουργείου και των τελικών προτάσεων. Μέσα σε αυτό το πενταμελές όργανο αποφασίστηκε να συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, γιατί οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα το έχουνε πρώτον οι πολίτες και δια των πολιτών οι δήμοι οι οποίοι έχουν και την κύρια ευθύνη της διαχείρισης του ζητήματος αυτού».


Εν τούτοις είναι γεγονός ότι τα αδέσποτα (και) στην Κομοτηνή αυξάνονται συνεχώς και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη νομοθεσία, όσο με τη νοοτροπία. Παρόλα αυτά, ένα νέο νομικό πλαίσιο ίσως λύσει κάποια προβλήματα ή έστω να δώσει στους δήμους εργαλεία για την επίλυση του: «Εγώ δεν περιμένω ότι ξαφνικά αν ψηφιστεί ο νόμος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τον επόμενο μήνα θα εξαφανιστεί το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή. Όμως αισιοδοξώ ότι θα δώσει σε όλους μας τα εργαλεία εκείνα έτσι ώστε τουλάχιστον αυτοί που θα δουλέψουν σοβαρά να μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Γιατί εμείς δουλεύουμε σοβαρά αλλά αποτελέσματα δεν έχουμε- το θέμα γίνεται χειρότερο μέρα με τη μέρα και μήνα με τον μήνα».


Όσο για τον αν. υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, αυτό μετά το πέρας της σύσκεψης «τόνισε ότι είναι χρέος μιας πολιτισμένης κοινωνίας η αντιμετώπιση των ζώων ως συναισθανόμενων όντων και ότι θα προσπαθήσει επί της θητείας του να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυση των πλείστων προβλημάτων που αναφέρθηκαν, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τον άνθρωπο».


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δε, ο κος Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας του ν. 4039/2012 δημιουργεί προβλήματα καθώς και ότι χρειάζεται αλλαγές. Για τον εντοπισμό των σημείων που χρήζουν αλλαγών θα γίνει μία προσπάθεια άξονες της οποίας θα είναι «ο δημοκρατικός διάλογος, η αποφυγή αποκλεισμού οποιουδήποτε φορέα εμπλέκεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, η αλληλοενημέρωση των φορέων και η διάχυση της πληροφορίας. 


Εργαλείο σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα είναι η δημιουργία ολιγομελούς ομάδας εργασίας της οποίας το έργο θα είναι η συγκέντρωση των απόψεων των φορέων, η κωδικοποίηση των αντιθέσεων, η συζήτηση,  ο συγκερασμός των απόψεων και η αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης», όπως είπε ο κος Τσιρώνης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα