ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

Αναζητείται "χρυσή τομή" για το δημόσιο χώρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
δημόσιος χώρος
Γιώργος Πετρίδης
Αντώνης Γραβάνης
Γιάννης Μουρτίδης

Μεταξύ χρήσης δημοσίου χώρου προς όφελος της επιχειρηματικότητας αλλά και των δημοτών


Στο δημαρχείο βρέθηκαν χθες μέλη του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής
 

 

Διονύσης Βοργιάς

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη και με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας Γιάννη Μουρτίδη, είχε ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση αφορούσε στην χρήση δημοσίου χώρου και στην θέσπιση νέας κανονιστικής του δήμου Κομοτηνής.


ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΦΕΠΟΤΟΠΩΛΩΝ
Την Παρασκευή όπως σας ενημέρωσε ο "Χ" πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής, αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και με την χρήση δημοσίου χώρου (σ.σ. τραπεζοκαθίσματα, σταθερές κατασκευές, κ.ά.). Σε αυτή τη συνάντηση παρευρέθη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη θέσπισης μίας νέας κανονιστικής, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρηματιών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ύστερα από το "ξήλωμα" σταθερών κατασκευών αλλά και από τη μη αδειοδότηση κάποιων επιχειρηματιών για χρήση δημοσίου χώρου, λόγω της νέας νομοθεσίας. 


"Ως επιμελητήριο, για να σας στηρίξουμε, θα κάνουμε μια μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από εμάς, για να την καταθέσουμε στον δήμο, αναφορικά με τη νέα κανονιστική. 


Ο δήμαρχος μας έχει πει ότι είναι ανοιχτός να δεχθεί αυτή την πρόταση, η οποία θα γίνει βάσει των δικών σας αναγκών, μετά από τις δικές σας προτάσεις. Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος και θα είναι τελικά προς όφελός σας", είπε τότε ο κος Γραβάνης και τόνισε επίσης πως θα ασκηθεί πίεση προς τη δημαρχεία, ώστε η νέα κανονιστική να μην πάει για τον Απρίλιο, αλλά για όσο το δυνατό νωρίτερα, αν και η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν καθιστούν ένα πιο μικρό χρονικό πλαίσιο σχεδόν απίθανο.


ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο "Χ" ζήτησε και την άποψη του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη αναφορικά με το ζήτημα. "Η θέση μας είναι πως στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα της πόλης και αυτονόητα και το συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων", είπε αρχικά.


Κατόπιν, δεσμεύτηκε για μία νέα κανονιστική μέχρι τον Απρίλιο, ενώ υπογράμμισε ότι ο δήμος Κομοτηνής ψάχνει την χρυσή τομή μεταξύ επιχειρείν και μη καταπάτησης δημοσίου χώρου. Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής: "Με αφορμή τα προβλήματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα, ο δήμος έχει εκφράσει τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε να δουλέψουν απερίσπαστα τα συγκεκριμένα καταστήματα, με την έναρξη της εαρινής περιόδου, πάντοτε όμως στα πλαίσια της νομιμότητας. Νομιμότητα σημαίνει δύο πράγματα: Καταρχήν μία επικαιροποιημένη κανονιστική απόφαση που θα αφορά αυτά τα ζητήματα μετά και τις αλλαγές του νόμου τα τελευταία χρόνια. 


Γι' αυτό και η ισχύουσα κανονιστική έχει καταστεί ανεπίκαιρη. Έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι τον Απρίλιο αυτή η κανονική θα έχει εκδοθεί και πριν την έκδοσή της θα έχουμε διαβουλευτεί με τους επιχειρηματίες και ευρύτερα με την κοινωνία. 


Ο δήμος προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ των αναγκών να υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα αλλά και σεβασμός - απόδοση του δημόσιου χώρου στους δημότες που δεν είναι πελάτες των καταστημάτων αυτών. Εκεί λοιπόν θεωρώ ότι είμαστε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους επαγγελματίες και με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ ο οποίος έχει και την εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε ένα οριστικό σχέδιο, το οποίο θα έχει βιωσιμότητα και για τους επαγγελματίες και για την κοινωνία".


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΚΑΦΕΠΟΤΟΠΩΛΩΝ
Την ίδια ημέρα, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη, στο δημαρχείο βρέθηκαν κι αρκετά μέλη του σωματείου καφεποτοπωλών. 
Τα μέλη είχαν αρχικά διάλογο με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πολιτειάδη, ο οποίος τους εξήγησε την κατάσταση και εν πολλοίς μετέφερε την θέση της δημαρχείας, αλλά και συνάντηση στην Τεχνική Υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ