ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΙ "ΣΚΟΤΩΝΕΙ" ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: "Δεμένα χέρια" για παραεμπόριο και αθέμιτο ανταγωνισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κατερίνα Παπανάτσιου

Η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου από την Κομοτηνή δήλωσε πως "ξέρουμε καλά πόσο δύσκολα κρατάτε τις επιχειρήσεις σας, έχοντας τον ανταγωνισμό από τις γείτονες χώρες" και προανήγγειλε μειώσεις φόρων

"Παραθυράκι" για τροποποίηση διακρατικών συμφωνιών που θα δώσουν "ανάσα" στους επιχειρηματίες

Διονύσης Βοργιάς

Μία ομιλία που ίσως πέρασε στο ...παρασκήνιο, καθώς δεν παρατέθηκε από πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης στην Κομοτηνής. 


Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της πρώτης απογευματινής συνεδρίας, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, κι ανέδειξε στοιχεία για το επιχειρείν σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.


"ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ"
Ρυθμούς ανάπτυξης παρατηρεί η κα Παπανάτσιου και εκφράζει την πεποίθησή της ότι "το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης η οποία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2018. Για δύο συνεχόμενα χρόνια παρουσιάσαμε σημαντικά έσοδα, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πολιτική μας και να δώσουμε το πλεόνασμα στους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη -με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της αγοράς".


Μάλιστα, εκφράζει την πίστη ότι "η ανάπτυξη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας. Προβλέπεται ήδη μία σειρά από μειώσεις στη φορολογία, τόσο για τα νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για την ακίνητη περιουσία από το 2019.


Όσο στριμώχνουμε τη φοροδιαφυγή και διευρύνεται η φορολογητέα βάση, τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η ψηφιακή πολιτική λειτουργεί προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προς τη διευκόλυνση της σχέσης πολιτών-φορολογικών αρχών".


ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Το "δάχτυλο" προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνώς συμφωνηθέντα, έστρεψε η Κατερίνα Παπανάτσιου, σχολιάζοντας το ζήτημα του παραεμπορίου-λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, των "φορολογικών παραδείσων" και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες.
"Όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε ένα ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο και ιδιαίτερα την κοινωνία και την οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, παρά τα αντίθετα λεγόμενα, η φορολογία της Ελλάδας δεν αποκλίνει σημαντικά σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης ούτε από άποψη φορολογικών συντελεστών ούτε από άποψη ΑΕΠ", είπε, και συνέχισε: "Δεν είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μία χώρα έχει δημοσιονομική και οικονομική επιτυχία. Αντιθέτως απαιτείται ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, από τους οποίους η φορολογία δεν είναι απαραίτητα αυτός που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτερα, όπως δημιουργείται η εντύπωση στο δημόσιο λόγο".


Στη συνέχεια, στάθηκε στις επιχειρήσεις με εικονικές έδρες και δήλωσε πως "άλλο είναι το ζήτημα όταν μία χώρα μεταφέρει την πραγματική της έδρα σε άλλη χώρα κι άλλο όταν η μεταφορά της είναι εικονική. Δηλαδή όταν η οικονομική δραστηριότητα πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αλλά η επιχείρηση φορολογείται εκτός της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, που ιδρύθηκαν σε άλλες χώρες, είναι καθαρά εικονικές, χωρίς προσωπικό και καμία πραγματική δραστηριότητα στην άλλη χώρα".


Μάλιστα στάθηκε και στις δράσεις της κυβέρνησης προς την αντιμετώπιση της ως άνω κατάστασης. "Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εργάζονται προς καταπολέμηση της κατάχρησης των δυνατοτήτων που προσφέρει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διεθνείς συμφωνίες. Είναι ήδη πολλές αυτές οι περιπτώσεις και δημιουργούν εκτός από προβλήματα οικονομικά και προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, ακόμη και κοινωνικής πρόκλησης", δήλωσε.


Κατόπιν, όμως, εμμέσως πλην σαφώς αποδέχθηκε ότι τα "χέρια" της κυβέρνησης είναι λίγο ως πολύ δεμένα σε αυτά τα ζητήματα. "Δυστυχώς, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόνοια για περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής μέσω του διεθνούς θεμιτού ανταγωνισμού. Είναι γνωστές οι ιστορίες με τα paradise papers και νωρίτερα με τα panama papers κι άλλα πολλά. Αποκάλυψαν πως οι παγκόσμιες ελίτ κρύβουν τον πλούτο τους και φοροδιαφεύγουν, την ίδια ώρα που ανθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από χώρες χαμηλού κόστους και χαμηλής φορολογίας", είπε.


Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, ζήτησε από "την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να πατάξουν το φαινόμενο. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποκλειστικά και μόνο με εθνικά μέσω. Βεβαίως, όμως, από πλευράς μας εξαντλούμαι το πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες, η ψηφιακή τεχνολογία και τα εθνικά μέσα, ώστε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή".


"ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ" ΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Η κα Παπανάτσιου, σε άλλο σημείο του λόγου της, δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου είναι η αναβάθμιση των τελωνείων, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται στα σύνορα, π.χ. Καστανέων.


"Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ίσους όρους προς όλες τις επιχειρήσεις", δήλωσε, ενώ καταληκτικά απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. "Ειδικά στις δικές σας περιοχές, ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολα κρατάτε τις επιχειρήσεις σας, έχοντας τον ανταγωνισμό από τις γείτονες χώρες. Γι' αυτό θα ξαναδούμε κάποιες παλιότερες διακρατικές συμφωνίες, που επιτρέπουν σε γείτονες χώρες να ασκούν ευνοϊκότερη πολιτική. 


Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχετε μία πάρα πολύ καλή συνέχεια", κατέληξε η υφυπουργός Οικονομικών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ