ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ξεκινά η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτηματολόγιο
κτηματογράφηση
ΕΣΠΑ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις έργου Πότε αρχίζει

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης είναι πλέον γεγονός. Μέσα στις γιορτές η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) προχώρησε στην υπογραφή των 27 από τις 32 συμβάσεις του έργου, με στόχο όχι μόνο να εκπληρωθεί η υποχρέωση που είχε αναληφθεί έναντι των θεσμών, αλλά και να γίνει εντός του 2017 η εκταμίευση των προκαταβολών από το ΕΣΠΑ, συνολικά 9,2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων συνεπάγεται ότι σε οκτώ μήνες θα ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες.


Σύμφωνα με την Καθημερινή η επιχείρηση «κτηματολόγιο» πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου, με τους 15 αναδόχους (συμπράξεις γραφείων μελετών) να υπογράφουν τις 27 συμβάσεις κτηματογράφησης που ανέλαβαν.
Oι συμβάσεις αφορούν το υπόλοιπο στις εξής περιοχές: Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ιθάκη-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Κορινθία-Αργολίδα, Δυτ. Αττική και νησιά, Λήμνος-Λέσβος, Σάμος-Ικαρία-Χίος, Κάρπαθος-Κως-Κάλυμνος-Ρόδος, Λασίθι, Ηράκλειο (περιοχές Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών, Αστερουσίων, Βιάννου), Δράμα-Ξάνθη, Θάσος-Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά-Φλώρινα, Ιωάννινα, Πρέβεζα-Αρτα-Λευκάδα, Μαγνησία-Σποράδες, Βοιωτία-Φωκίδα, Ευρυτανία-Φθιώτιδα και Εύβοια.


Εκτός έμειναν πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγών των εταιρειών που τις διεκδίκησαν: πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση του υπολοίπου των περιοχών Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, Κυκλάδων (περιφερειακές ενότητες Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Θήρας, Μήλου, Κέας και Κύθνου), Ρεθύμνου, Χανίων και η μία από τις δύο συμβάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (περιοχές Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου).


Την υπογραφή των συμβάσεων ακολούθησε ο νομικός έλεγχος από τις διαχειριστικές αρχές (καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και στις 27-28 Δεκεμβρίου έγινε η εκταμίευση όλων των προκαταβολών (αντιστοιχούν περίπου στο 20% του κόστους της πρώτης φάσης του έργου).


Η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά την καταγραφή 16 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που καλύπτουν το 65% της έκτασης της χώρας. Η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το κτηματολόγιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.


Η συλλογή των δηλώσεων από τους πολίτες θα ξεκινήσει σε οκτώ μήνες, δηλαδή γύρω στην περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει τρεις μήνες (συν τρεις για τους κατοίκους εξωτερικού). Θα ακολουθήσουν ο νομικός έλεγχος των τίτλων και η ανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ