ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Βαγγέλης Αποστόλου: «Δε λύσαμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου – Έχουμε κάνει πολλά βήματα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαγγέλης Αποστόλου
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αναπτυξιακό Συνέδριο

«Είναι αδιανόητο να έχουμε διαφορετικές ενισχύσεις, για ίδια προϊόντα, σε διαφορετικές περιοχές», είπε ο υπουργός

Μίλησε για το τρίπτυχο: Φορολογικό, ασφαλιστικό, διαχείριση κοινοτικών πόρων

 

 

Διονύσης Βοργιάς

Πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με δουλειά και ειλικρίνεια να επιλύσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, εμφανίστηκε στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κος Αποστόλου απηύθυνε εικασόλεπτη ομιλία στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο 'Χρήστος κι Εύη' Κομοτηνής.
 

«ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να έρθει μέσα από τον αγροτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εξέφρασε πως δεν θα σταθεί μόνο στα πεπραγμένα, αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης. 


Ο ίδιος στάθηκε σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στο φορολογικό, για το  οποίο δήλωσε πως «πρέπει να ξεκινήσω από το τι βρήκαμε και μετά τι κάναμε στο φορολογικό. Βρήκαμε τον νόμο 4171/2013 που φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13% το αγροτικό εισόδημα, και μία απαίτηση των δανειστών που ζητούσαν το 26% από το πρώτο ευρώ. Εμείς θεσμοθετήσαμε το ατομικό, προσωπικό αφορολόγητο. Ας δείτε τι πληρώθηκε από πλευράς αγροτικού χώρου το 2017 για τα εισοδήματα του 2016. Σίγουρα η φορολογική λαίλαπα που όλοι έλεγαν πως θα έρθει, δεν ήρθε».


Δεύτερον, στο ασφαλιστικό, για το οποίο υπογράμμισε πως «η θέσπιση της εθνικής σύνταξης για τον αγροτικό χώρο ήταν μία ιστορικής σημασίας. Το ασφάλιστρο που καταβάλετε θα λειτουργήσει επιπρόσθετα για το επιπλέον ποσό της βασικής σύνταξης».


Και τρίτον, στη διαχείριση κοινοτικών πόρων, για την οποία ανέδειξε πως «νοικοκυρέψαμε όλες τις εκκρεμότητες. Έχουν πληρωθεί περί το 1,5 δις για το 2017 και θα φτάσουμε σχεδόν τα 3 δις. Αυτά όμως θα τα ξεπεράσουμε κατά πολύ, αν λάβουμε υπόψη μας και το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».


Μάλιστα, ο υπουργός στάθηκε και στο γεγονός ότι από τους 2.800 αγρότες, οι οποίοι είχαν δει τα δικαιώματά τους να «κόβονται» το 2014, πλέον εν έτει 2017 οι 2.200 έχουν ξανακερδίσει τα απολεσθέντα. 


«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε να έχουμε στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους; Δεν υπάρχει καμία μείωση στον αγροτικό χώρο, όμως μία μετατόπιση την οποία και θα διεκδικήσουμε, ώστε να δώσουμε περισσότερο βάρος σε αυτά που θέλουμε να υπηρετήσουμε βάσει πολιτικής», είπε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους επικριτές της αγροτικής πολιτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ως ενδεικτικό παράδειγμα της ασκηθείσας πολιτικής ανέδειξε ότι από τις 63 συνδεμένες ενισχύσεις του 2016, ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 124. «Είχαμε βάλει ένα στόχο να εξομαλύνουμε τη στρεβλή σχέση», διαπίστωσε σε αυτό το σημείο. 


«ΠΑΡΑΛΑΒΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ»
Ο Βαγγέλης Αποστόλου έστρεψε και δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες άφησαν πολλά πρόστιμα στο υπουργείο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ποσό που παίρνουμε περίπου 3,2 δις είναι κοινοτικοί πόροι. Αυτούς τους πόρους τους διαχειριζόμαστε με βάσει κανονισμούς. Όταν παραλάβαμε το υπουργείο υπήρχαν γύρω στα 3 δις πρόστιμα και ανακτήσεις, που μας δημιούργησαν δυσκολίες στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων», είπε και ανέδειξε ότι «εμείς καταφέραμε στα χρόνια μας να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο».


«334 ΕΚ. ΣΤΗΝ ΠΑΜ-Θ» - ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ
Ο κος Αποστόλου στάθηκε και στην πρόνοια, ώστε να μπουν στο «παιχνίδι», από διαχειριστικό ρόλο, οι περιφέρειες. Ο ίδιος εξήγησε πως στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν γύρω στα 6 δις πόρους εθνικούς και κοινοτικούς. Περίπου σε έξι μήνες λειτουργίας του προγράμματος 3,2 δις δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευτεί, δηλαδή περισσότερο από το μισό», και υπογράμμισε πως «το 37,4% το εκχωρήσαμε στην περιφέρεια, γιατί γνωρίζει καλύτερα τον πρωτογενή και αγροτικό τομέα. 


Κατόπιν μίλησε για τα ποσά που θα έχουν δοθεί προς την ΠΑΜ-Θ, στο τέλος του προγράμματος, τα οποία είναι 334 εκ. ευρώ μέσω του ΠΑΑ από τα οποία έχουν πληρωθεί ήδη τα 89,7 εκ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για την εγκατάσταση νέων αγροτών, που από τις 1.555 αιτήσεις που δέχθηκε το υπουργείο, οι 1.221 εντάχθηκαν και τους έχει πληρωθεί ήδη το 70%. Από τις αιτήσεις απορρίφθηκαν οι 65, ενώ οι 269 κρίθηκαν ως επιλαχόντες αγρότες.


Για τους επιλαχόντες είπε: «Εμείς στοχεύουμε στο να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τους επιλαχόντες το ποσό που δεν θα αξιοποιηθεί από τις περιφέρειες. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, που ένα μεγάλο μέρος αυτών που είναι επιλαχόντες θέλουμε να ενταχθούν. Πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, ακόμη και στη μικρότερη απαίτηση των νέων αγροτών για να ενταχθούν στο μέτρο».
Αξίζει να σημειωθεί πως στους επιλαχόντες μίλησε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής και Πολιτικής Διαχείρισης Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 30% των επιλαχόντων θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα.


ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Στη συνέχεια, μίλησε για τις ομάδες παραγωγών, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για αγρότες και κτηνοτρόφους, για το νέο πρόγραμμα νιτρορύπανσης στο οποίο έχει ενταχθεί και η ΑΜ-Θ, για το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες και ειδικά στην κτηνοτροφία για την οποία δήλωσε πως «θέλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο. Θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως την αιχμή του δόρατος στον πρωτογενή τομέα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2019 να έχει κάθε κτηνοτρόφος 2-3 χιλιάδες στρέμματα όπου να μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να οργανώνεται».


Κατόπιν, μίλησε και για την φέτα, που αναγνωρίστηκε ως αμιγώς ελληνικό προϊόν και για τα σχέδια που κάνει το υπουργείο για την προέλευση των προϊόντων. «Πρόσφατα ήρθε μία ρύθμιση στο κοινοβούλιο, όπου στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα αναφέρεται ευκρινέστατα η χώρα άρμεξης και η χώρα προέλευσης. Αυτό είναι μία μεγάλη νίκη για τον παραγωγό και για τον Έλληνα καταναλωτή που θα γνωρίζει αν αυτό που αγοράζει είναι ελληνικό», είπε σε αυτό το σημείο και συμπλήρωσε πως «στην ίδια νομοθετική ρύθμιση φέραμε κι έγινε υποχρεωτική με διοικητικές κυρώσεις, η πληρωμή των νωπών και ευαίσθητων προϊόντων, σε εξήντα ημέρες. Ακόμη και την αφαίρεση της δυνατότητας του εμπόρου θα υπάρξει. Ο προηγούμενος νόμος είχε μία ρήτρα «εκτός αν οι συμβαλλόμενοι αποφασίσουν διαφορετικά». 


Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις περιοχές όπου παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για προϊόντα, ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην αναθεώρηση κατανομής των δικαιωμάτων, έχοντας ως βασικό στόχο την σύγκλιση. 


Είναι αδιανόητο να έχουμε ένα προϊόν, το οποίο να έχει διαφορετικές ενισχύσεις σε διαφορετικές περιοχές. Είναι αδιανόητο να έχουμε περιοχές που να τυγχάνουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις, σε σχέση με άλλες. Πρέπει με τη δική σας συμβουλή, να μπούμε σε μία διαδικασία αναθεώρησης».


Καταληκτικά, ζήτησε την αρωγή αγροτών και κτηνοτρόφων. «Σε αυτή την προσπάθεια ζητάμε την αρωγή σας. Δε λύσαμε τα προβλήματα του αγροτικού χώρου, αλλά προσπαθούμε με ειλικρίνεια και μεγάλη διάθεση να λύσουμε προβλήματα που μας ταλάνιζαν πολλά χρόνια», κατέληξε.

 

Μιλούσε ο Τσαλικίδης – Αποχώρησε ο Αποστόλου
 

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, στο πλαίσιο συνεδρίας του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης, με θεματική «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου». Τη στιγμή που ο κος Τσαλικίδης έκανε την τοποθέτηση-ερώτηση, το πάνελ συζήτησης απάρτιζαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός του εν λόγω υπουργείου Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.
Ο Νίκος Τσαλικίδης μίλησε, γνωστοποιώντας τα εν πολλοίς τα καταγεγραμμένα από τον «Χρόνο» προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό. Χωρίς, βεβαίως να υπάρχει σκοπιμότητα, απλώς αυτή ήταν η συγκυρία, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου αποχώρησε εκείνη τη στιγμή από το πάνελ της συζήτησης, επιστρέφοντας κάποια λεπτά αργότερα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ευχαριστημένoι κατά πολύ   έμειναν,  όλοι όσοι συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο  Πιτσιόρλα.