ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την Υγειονομική Περιφέρεια για την Κομοτηνή, διεκδικεί ο Τσαλικίδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Νίκος Τσαλικίδης
Υγεία

Από τον Νοέμβριο ο "Χρόνος" χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου θίγοντας το ζήτημα

Επιχειρήματα προς τον υπουργό προτάσσει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης


 

Διονύσης Βοργιάς

Επιστολή με την οποία επεξηγεί τους λόγους, για τους οποίους η Κομοτηνή αποτελεί την καλύτερη λύση για να γίνει έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης στον υπουργό Υγείας κο Ξανθό.


Υπενθυμίζουμε ότι ο "Χρόνος" είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου κιόλας από το αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης, που διεξήχθη πέρσι τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, ενώ σιγά-σιγά αρχίζουν να κοινοποιούνται και οι πολιτικοί και φορείς της περιοχής. Τότε ο υφυπουργός κος Πολάκης είχε ανακοινώσει την διάσπαση της 4ης υγειονομικής περιφέρειας σε δύο (προκειμένου να συμπίπτουν στα γεωγραφικά όρια των Περιφερειών: κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης).

Η δήλωσή του αυτή όμως συνοδεύτηκε κι από την παραδοχή πως ως έδρα της νέας υγειονομικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, προτείνεται η Αλεξανδρούπολη. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτάθηκε η Θεσσαλονίκη, όπως και ήταν λογικό. Η δήλωση όμως του κου Πολλάκη τότε φαίνεται να πέρασε ...στα ψιλά γράμματα.


Θέση αντιδρώντας παίρνει πλέον και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, παραθέτοντας τα επιχειρήματά του. "Στην εξαγγελία αυτή που έλαβε χώρα τότε, ενιστάμεθα σθεναρά και η άποψή μας απέχει ως προς το ένα σκέλος για τους εξής βάσιμους λόγους, που καταγράφονται ως εξής:


Αρχικά, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι η Κομοτηνή κατά το παρελθόν αποτελούσε την έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας που ανήκε και διέθετε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υποστηρίξει αυτή τη δομή.


Η Κομοτηνή αποτελεί την έδρα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ως εκ τούτου από πλευράς βέλτιστης άσκησης μια μορφής Διοίκησης θα ήταν πιο σκόπιμο να εδραιωθεί πάλι και η Υγειονομική Περιφέρεια στην Κομοτηνή γιατί εκτός των άλλων, υπάρχουν υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ που εδράζονται στην Κομοτηνή και αφορούν και την Υ.Π.Ε.


Ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Κομοτηνής είναι τέτοιος που εξυπηρετεί καλύτερα όλους του νομούς, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιλέχτηκε και από τις νομοθετικές αλλαγές του Καλλικράτη ως έδρα της Περιφέρειας, που όπως αποδεικνύεται εδώ και μία συναπτή οκταετία εξυπηρετεί όλους του γύρω νομούς γιατί ισομετρά και ισαπέχει από τους όμορους νομούς. Επιπροσθέτως, πολλές υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ που είναι επιτελικές και υφίστανται στην Κομοτηνή σχετίζονται με υπηρεσίες της ΥΠΕ επομένως κρίνεται πολύ χρήσιμο να είναι κοντά και να εξυπηρετούν τον πολίτη εντός της ίδιας πόλης για τη διευθέτηση των ζητημάτων του.


Όπως έγινε γνωστό, μετά από δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, γεγονός που θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνοδευθεί με την μεταφορά της έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Εξάλλου, το γεγονός ότι η έδρα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αρκετά απόμακρα από τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη ομοίως, εδράζεται (στην ίδια διεύθυνση) και η 3η υγειονομική περιφέρεια, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται η ορθή άσκηση διοίκησης μέσα από έναν λειτουργικό χωρικό σχεδιασμό, παρά μόνο η πλημμελής και η απόμακρη. 


Με δεδομένα τις γεωγραφικές αποστάσεις αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Θράκης, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες των κατοίκων της Θράκης, θεωρούμε πως είναι ορθότερη η επιλογή της έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή.


Επομένως, στα πλαίσιο του όποιου επανασχεδιασμού των Διευθύνσεων Υγείας κρίνουμε και ζητούμε ως ορθότερο και πλέον συμφέρον για τον τόπο μας και για τους πολίτες όλης της ΠΑΜΘ να επανέλθει η έδρα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή, όπως ήταν και παλαιότερα για να μπορέσει και η Διοίκηση να επιτελέσει το έργο της αποτελεσματικότερα".
Ελπίζουμε η επιστολή να εισακουστεί από τον υπουργό Υγείας κο Ξανθό.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ