ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Τα ντόπια κρέατα υπερτερούν στην αγορά της Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοτικά Σφαγεία Κομοτηνής
Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ
Κρεοπώλες

Το σημαντικό στην αγορά κρέατος, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπατζίδη είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει, ελληνικό ή εισαγόμενο


Από το 2011 έχει να προσληφθεί κτηνίατρος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, γι' αυτό ο προϊστάμενος ζητάει την συνεργασία των καταναλωτών και των επαγγελματιών στη διενέργεια των ελέγχων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τα ντόπια κρέατα υπερτερούν στην αγορά της Ροδόπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εισαγόμενο. Το σημαντικό στην αγορά αυτών, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπατζίδη είναι να αγοράζει αυτό που θέλει. "Θέλει ελληνικό και θέλει να το πληρώσει λίγο παραπάνω, να ξέρει ότι είναι ελληνικό. Αν είναι βουλγάρικο ή από κάποια χώρα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης να το αναγράφει και αν θέλει αυτό ο καταναλωτής να το αγοράζει".

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ζώα που σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη των επίσημων κτηνιάτρων, πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας, (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος και χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) για τα ελληνικά σφάγια, χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) ή ερυθρού (Ε 129) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας σφάγια και καστανού (Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.  

Για τα βοοειδή πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία αναφέρει: τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα αναγράφεται στην ετικέτα ως χώρα καταγωγής η Ελλάδα και η ετικέτα θα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε.


Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και παραγωγή κρέατος, υπόκεινται υποχρεωτικά σε πολλαπλούς κτηνιατρικούς ελέγχους  πού αφορούν  την προστασία της υγείας τους κατά την εκτροφή, τη μεταφορά, καθώς και την προ και μετά τη σφαγή εξέταση από επίσημα εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο. Ειδικά για τη δράση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο κος Σαχπατζίδης μας πληροφορεί "εμείς μπορούμε νε εγγυηθούμε την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων όταν ελέγχονται από εμάς και παράγονται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με απλά λόγια όταν τα ζώα σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, θα υποστούν όλους τους ελέγχους, θα τα εξετάσουμε πριν πάνε στο σφαγείο και θα εξετάσουμε και το κρέας αμέσως μετά την σφαγή. Εφόσον πληρούν όλες τις προδιαγραφές τότε δίνονται για κατανάλωση". Όμως προσθέτει "δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για ζώα που σφάζονται σε μια κτηνοτροφική εγκατάσταση, κάπου κρεμασμένα από ένα δέντρο, σε ένα στάβλο όπου εκεί η επιμόλυνση μπορεί να είναι μεγάλη".


Με δεδομένο ότι τις περιόδους των εορτών διακινούνται πολύ μεγάλες ποσότητες κρέατα ή παρασκευάσματα ή προϊόντα κρέατος, ο κος Σαχπατζίδης καλεί "τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι αγοράζουν και προπαντός από πού αγοράζουν". 


Από το 2011 έχει να προσληφθεί κτηνίατρος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ και γι' αυτό ο προϊστάμενος ζητάει την συνεργασία των καταναλωτών και των επαγγελματιών."Επειδή ακριβώς το προσωπικό είναι λίγο και οι έλεγχοι που κάνει προσπαθούν να καλύψουν τα στοιχειώδη, θέλουμε να βοηθάνε για να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Με καταγγελίες όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά να πάμε στοχευμένα".


Όσο για τη συνήθεια ορισμένων επαγγελματιών να εκθέτουν τα σφαγμένα ζώα εκτός καταστήματος και όχι μέσα σε προθήκες, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής συμβουλεύει "δεν είναι ανάγκη να τα κρεμάμε τα κρέατα, μπορούμε να κάνουμε προθήκες με τζάμια και εκεί θα τα εκθέτουμε στον καταναλωτή. Έτσι μειώνουμε πάρα πολύ την πιθανότητα το κρέας αυτό να μολυνθεί είτε από σκόνη, είτε από εξωτερικούς ρύπους, είτε από έντομα. Δεν είναι ανάγκη να το πιάνει ο καταναλωτής, θα διαλέγει αυτό που θέλει και θα το πιάνει ο κρεοπώλης". 


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με κύριο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να προμηθεύονται τρόφιμα τα οποία παράγονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού