fbpx Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης: "Καταστροφικός νόμος για 6.200 οικογένειες της Ροδόπης"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Ο ΚΑΠΝΟΣ

Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης: "Καταστροφικός νόμος για 6.200 οικογένειες της Ροδόπης"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης
Καπνοπαραγωγοί
Εσάτ Χουσεΐν

Ο καπνός δεν θα παίρνει πλέον συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς δεν εντάχθηκε στο άρθρο για τις εν λόγω ενισχύσεις


Τα αιτήματα θα κοινοποιήσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφτεί την Κομοτηνή το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου

Διονύσης Βοργιάς

Τη στήριξη των μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν τα μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, με επιστολή τους που παραδόθηκε δια ζώσης. Τα ίδια αιτήματα θα κοινοποιήσουν και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφτεί την περιοχή το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.


Το δριμύ "κατηγορώ" των καπνοπαραγωγών έχει να κάνει με τον αποκλεισμό τους από το άρθρο 38 περί συνδεδεμένων ενισχύσεων. "Με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020 ο καπνός πλέον δεν θα παίρνει συνδεδεμένες ενισχύσεις διότι δεν εντάχθηκε στο Άρθρο 38 με τα προϊόντα που θα παίρνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις", αναφέρει η επιστολή, στην οποία υπογραμμίζεται η επίπτωση του εν λόγω αποκλεισμού από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν. 


"Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στον Νομό Ροδόπης 6.200 οικογένειες ζούνε με την καλλιέργεια του καπνού, διότι αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Ο κλήρος είναι μικρός και φανταστείτε τις καταστροφικές συνέπειες για τον Νομό μας στην περίπτωση που ο καπνός δεν επιδοτηθεί καθώς και τι θα απογίνουν οι 6.200 οικογένειες που ζούνε από τον καπνό και δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες για να καλλιεργήσουν κάτι άλλο πέραν του καπνού, διότι ο καπνός καλλιεργείται σε εδάφη άγονα και ξερικά στην πλειοψηφία τους", διερωτούνται με την επιστολή τους οι καπνοπαραγωγοί. 


ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ - ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, δύο είναι τα βήματα που απαιτούνται. Πρώτον, η στήριξη της καπνοκαλλιέργειας από την πολιτεία και, δεύτερον, η επανεξέταση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.


Όπως αναφέρει η επιστολή "θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια με μέτρα από προγράμματα του Β' Πυλώνα, για να συνεχιστεί η καλλιέργεια του καπνού ή μπορεί να εφαρμόσει το Ελβετικό μοντέλο όπου από τον φόρο των τσιγάρων επιστρέφει ένα ποσοστό στους καπνοπαραγωγούς της. Κάτι παρόμοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην χώρα μας διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη 91% επιβάρυνση στα τσιγάρα οπότε θα ήταν εφικτό κατά την γνώμη μας ότι από τον φόρο των τσιγάρων θα μπορούσε να επιστραφεί τουλάχιστον 5% στους ενεργούς καπνοπαραγωγούς".
Επίσης "θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα των άμεσων ενισχύσεων του καπνού και να συμπεριλήφθη ο καπνός στα προϊόντα που θα παίρνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις και να σταματήσει αυτή η αδικία που γίνεται στον καπνό ".


Η πρόταση των καπνοπαραγωγών, που εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν είναι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2020-2026 "να επιδοτηθεί ο καπνός με βασική ενίσχυση 220 ευρώ το στρέμμα και να ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων με συνδεδεμένη ενίσχυση στα 100 ευρώ ανά στρέμμα".


Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο ο κος Χουσεΐν "ο καπνός ως προϊόν απαιτεί περισσότερες εργατοώρες ως αντικείμενο εργασίας έναντι πολλών άλλων καλλιεργειών στη χώρα μας. 


Αναφέρουμε από στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ότι για την παραγωγή σ' ένα στέμμα καπνού απαιτούνται 130 εργατοώρες, ενώ για την παραγωγή για ένα στέμμα σιτάρι, μόλις μια εργατοώρα. Επίσης στην καλλιέργεια του καπνού ως επί το πλείστον απασχολείται όλη η οικογένεια, σε κάποιες περιπτώσεις επιπρόσθετα με τους εργάτες, κυρίως αλλοδαπούς".


Ο ίδιος συνοψίζει τα προβλήματα του κλάδου ως εξής: "Αντιμετωπίζουμε την υψηλή φορολόγηση του εισοδήματοός μας, τις συνεχόμενες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων που επιφέρει φόρο επιτηδεύματος, την γενικότερη αύξηση των γεωργικών εφοδίων μας και επίσης την αδιαφορία της πολιτείας να λύσει το θέμα των εποχιακών εργατών γης", είπε ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των μελών της ΔΗ.ΣΥ.


Καταληκτικά, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο καπνός φέρνει έσοδα 370 εκ. ευρώ ετησίως για την χώρα μας, άρα θα έπρεπε να τυγχάνει στήριξης κι όχι απαξίωσης. "Είναι ένας αμιγώς εξαγωγικός κλάδος, που προσφέρει στην χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα και σημαντικότατη προστιθέμενη αξία. Κυρίως όμως, κρατά ζωντανή την περιοχή μας τον Νομό Ροδόπης, όπου η καπνοκαλλιέργεια είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας τους, διατηρώντας τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου. 


Για τους λόγους αυτούς σας ζητούμε την συνδρομή σας, με όποιον τρόπο κρίνετε πρόσφορο, για την αποφυγή λήψης αποφάσεων που θα βλάψουν καίρια τον κλάδο μας και την δυνατότητα επιβίωσης των 6.200 οικογενειών των καπνοπαραγωγών μας", καταλήγουν οι καπνοπαραγωγοί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.