ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σε "κλοιό" επιχειρηματιών της Θράκης ο αν. υπουργός Οικονομικών για το 12%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλέξης Χαρίτσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Συζήτηση για επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12%, δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δράσεις ενίσχυσης εξωστρέφειας της μεταποίησης, αυτοπαραγωγή ενέργειας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς της επιδότησης εργοδοτικού κόστους, το γνωστό 12%, για επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών και έδωσε ελάχιστες πιθανότητες στην καταβολή του οφειλομένου ποσού του 12% των ετών 2010-2016. Σε "κλοιό" επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη και τον Έβρο, βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης επισκεπτόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου τη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Στα γραφεία της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αν. υπουργού με τους επιχειρηματίες, παρουσία και του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή, των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και του υπευθύνου της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. Βασίλειου Ντάφου. 


Στη συνάντηση τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης Ιάκωβος Φραντζής όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών ακριτικών περιοχών και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής κατέθεσαν υπομνήματα στον κο Χαρίτση με τα βασικά ειδικά θέματα που απασχολούν την μεταποίηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και με δεδομένο ότι η στήριξη της Περιφέρειας και της μικρομεσαίας μεταποίησης αποτελούν και προτεραιότητα της κυβέρνησης. 


Επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12%, δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δράσεις ενίσχυσης εξωστρέφειας της μεταποίησης, αυτοπαραγωγή ενέργειας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, δράσεις διαρθρωτικής προσαρμογής - διατήρησης προσωπικού - αναβάθμισης δεξιοτήτων εργαζομένων, τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης. 


Για υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου, έκανε λόγο ο κος Γιορδαμλής, αναφερόμενος στο 12%: "το κράτος χρωστάει να καταβάλει ενισχύσεις από το 2010 στις επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις έχουν φορολογηθεί για αυτές τις επιδοτήσεις και το δημόσιο ουσιαστικά για την ώρα αρνείται να συζητήσει για το πώς θα καταβληθούν τα οφειλόμενα αυτά προς τις επιχειρήσεις". 


Ο κος Χαρίτσης αποκρίθηκε αρχικά ότι το θέμα του 12% είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά έσπευσε να προσθέσει "εξ όσων γνωρίζουμε για την ευρωπαϊκή επιτροπή περίπτωση επαναφοράς του καθεστώτος 12% δεν υπάρχει. Αυτό νομίζω είναι σαφές σε όλους, για να μην λέμε πράγματα τα οποία είναι στον αέρα. Αυτό το οποίο μπορούμε να δούμε είναι αφενός κατά πόσο αυτή η αναδρομικότητα που προβλέπει ο νόμος μπορεί να μας δώσει το δικαίωμα να επιστραφούν κάποια από αυτά τα ποσά και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γίνεται μια προσπάθεια και με το γενικό γραμματέα ιδιωτικών επενδύσεων τον κύριο Λαμπριανίδη. Επίσης μπορούμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα για ένα αντίστοιχο μέτρο, ένα αν θέλετε χρηματοδοτικό ανάλογο το οποίο να μας δώσει τη δυνατότητα αυτές τις απώλειες των επιχειρήσεων να τις ισοσταθμίσουμε με κάποιον άλλο τρόπο, αλλά επαναφορά του ίδιου μέτρου δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό είναι νομίζω σαφές και ξεκάθαρο σε όλους".


Περαιτέρω έγινε συζήτηση για θέματα του αναπτυξιακού νόμου και για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με τρόπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ο κος Γιορδαμλής αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχουν ειδικές δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης στην περιοχή και την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση των εργαζομένων έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με έναν τρόπο πιο ανταγωνιστικό να μπορούν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε μια διεθνή αγορά. Μίλησε επίσης για το κόστος της ενέργειας, με προτάσεις για το πώς μπορεί να βοηθήσει ειδικά τις επιχειρήσεις της περιφέρειας να μειώσουν το κόστος με κατάλληλες επενδύσεις και κατάλληλη χρηματοδότηση, αλλά και για το μεταφορικό κόστος. 


Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα επιχείρησης του Έβρου που επικαλούμενη το μεγάλο λειτουργικό και ειδικά μεταφορικό κόστος μεταφέρει την δραστηριότητά της αλλού. Ειδικά για το θέμα αυτό ο κος Γιορδαμλής είπε "η συγκεκριμένη ενέργεια που ευελπιστούμε στο τέλος να μην υλοποιηθεί αφορά σχεδόν 60 εργαζόμενους. Η επιχείρηση αυτή αντιμετώπισε στο παρελθόν την απραξία του ελληνικού δημοσίου στο να υλοποιηθούν κάποια έργα υποδομής στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, κύρια σιδηροδρομικό δίκτυο. Το μεταφορικό κόστος καθιστά το εργοστάσιο μη ανταγωνιστικό με άλλα εργοστάσια σε άλλες χώρες".


Θέματα επιχειρηματικότητας στη Θράκη αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη εργασίας με παραγωγικούς φορείς που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.  
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ