ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ, Η ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Πίεση πανταχόθεν στο καύσιμο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καύσιμα
βενζίνη
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Γιώργος Τζαμπαζλής: Πρατήριο στο Κίρκοβο από 30.000 λίτρα το μήνα, εκτοξεύτηκε στα 400.000 λίτρα 


Μεγάλη συρρίκνωση εισοδημάτων για τους πρατηριούχους στη Ροδόπη παρά το ότι οι τιμές στο νομό κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε μία κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των πρατηριούχων της Ροδόπης εποχή, έρχεται η εκλογή του επαγγελματία του κλάδου Γιώργου Τζαμπαζλη στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπορίας Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η εκλογή του τιμά τη πόλη μας, τον κλάδο του και τους επαγγελματίες δυναμώνουμε τη φωνή μας, ανέγραψε σε μήνυμά της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, για να καταδείξει την ανάγκη στήριξης του κλάδου. 


"Τα προβλήματα που έχει ο κλάδος είναι πολλά, κάθε μέρα το ελληνικό κράτος βγάζει καινούργιους νόμους για τα υφιστάμενα πρατήρια, νόμους πολυδάπανους στην εφαρμογή τους" θα πει ο κος Τζαμπαζλής καταθέτοντας ένα πρώτο σχόλιο. Και μπορεί να δηλώνει σύμφωνος με μέτρα που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στο καύσιμο, όμως τονίζει πως "το παρεμπόριο δεν γίνεται από εμάς, δεν γίνεται από κανένα τοπικό πρατηριούχο ή κανένα μικρό πρατήριο.

Το μεγάλο παρεμπόριο γίνεται από τις εταιρείες στα πλοία εκεί όπου είναι ανεξέλεγκτες οι ποσότητες και τα καύσιμα. Εδώ δεν μπορεί να υπάρχει παρεμπόριο, την απόδειξη την βγάζουμε οπότε τη δίνουμε, θέλουμε, δεν θέλουμε η απόδειξη βγαίνει. Δεν υπάρχει κάτι στο βενζινάδικο που θα φύγει χωρίς απόδειξη. Το χαρτάκι βγαίνει μόλις κλείσει η κάνουλα".


Με τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, να έχουν πάρει την ανιούσα από τις αρχές του χρόνου, ένεκα του ότι η εγχώρια αγορά καυσίμων βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ισχυρές ανοδικές πιέσεις της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, οι πρατηριούχοι στη Ροδόπη βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότεροι. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι στο νομό Ροδόπης οι τιμές κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά αγγίζει πλέον το 1,60 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πάνω από το 1,36 ευρώ κινείται η τιμή λίτρου του ντίζελ κίνησης. Στο νομό Ροδόπης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,581 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη για το ντίζελ κίνησης φτάνει στο 1,349 ευρώ ανά λίτρο.

Όσον αφορά ειδικότερα την απλή αμόλυβδη, η ελάχιστη τιμή στην οποία προσφέρεται είναι 1,517 ευρώ το λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή σε επίπεδο νομού καταγράφεται στο 1,64 ευρώ το λίτρο. Ο νομός Ροδόπης ακόμα και μετά την άνοδο των τιμών βρίσκεται ανάμεσα στους πιο φθηνούς νομούς της χώρας. Ενδεικτικά, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης είναι η 11η χαμηλότερη μεταξύ των 51 νομών της χώρας. 


"Ήμαστε από τους πιο φθηνούς νομούς" θα πει προς επίρρωση των παραπάνω ο κος Τζαμπαζλής για να καταδείξει ότι "η Αλεξανδρούπολη σήμερα πουλάει 1,6 ευρώ στη βενζίνη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήμουν στην Κρήτη, όπου έγιναν οι εκλογές της Ομοσπονδίας. Οι Κρητικοί πουλούσαν 1,654 ευρώ την Κυριακή και εμείς την ίδια μέρα πουλούσαμε 1,535 ευρώ. Στην Κρήτη η μεταφορά του καυσίμου είναι ίδια με την Θράκη γιατί τα διυλιστήρια μεταφέρουν τα καύσιμα από την Αθήνα με καράβια. Όμως η Κρήτη είναι άλλος κόσμος, υπάρχει τουρισμός, κίνηση, δεν έχουν καταλάβει κρίση αυτοί. Κρίση καταλάβαμε εμείς και οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου δεν λένε να το καταλάβουν".


Ειδικά για την Ροδόπη το νεοεκλεγέν μέλος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Τζαμπαζλής αναδεικνύει το πρόβλημα της φυγής καταναλωτών προς τη γειτονική Βουλγαρία για εφοδιασμό καυσίμων.  Κατά τον ίδιο "η φυγή εισοδήματος που γίνεται από τα σύνορα κατάστρεψε κατά 60%-70% τον κλάδο των πρατηριούχων. Την ίδια στιγμή η ελληνική πολιτεία είναι ανύπαρκτη εδώ και καιρό, ενώ χάνει κάθε μέρα εκατομμύρια φόρους. 


Πρατήριο στο Κίρκοβο από 30.000 λίτρα το μήνα που έκανε, εκτοξεύτηκε στα 400.000 λίτρα το μήνα. Αυτά τα καύσιμα είναι από το νομό Ροδόπης, δεν είναι ούτε από τον Έβρο, ούτε από την Ξάνθη, αυτά είναι καύσιμα που τα πουλούσαν πρατήρια της Κομοτηνής. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή γίνεται χαμός στα σύνορα από Κομοτηναίους". 


Επικαλούμενος την χαμηλή μέση τιμή σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, ο κος Τζαμπαζλής απευθύνει έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να στηρίξει τα βενζινάδικα της περιοχής.  


"Δεν κλέβουμε πουλάμε για ένα ελάχιστο μεροκάματο όλοι μας. Στηρίξτε την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας", λέει με έμφαση. Καταληκτικά δεσμεύεται μέσω της εκλογής του στην ΠΟΠΕΚ να μεταφέρει τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς