fbpx Οι γιατροί της Θράκης δεν κατεβαίνουν Αθήνα, αλλά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 10:39
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Οι γιατροί της Θράκης δεν κατεβαίνουν Αθήνα, αλλά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατροί
Θράκη
Απεργία
Σισμανόγλειο Κομοτηνής
Νοσοκομείο Κομοτηνής

Στις 2 Μαρτίου η απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα 
 

Θέση στο χορό των διαμαρτυριών κατά του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση παίρνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έχουν προκηρύξει απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου. Η κινητοποίηση των γιατρών περιλαμβάνει και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στην οποία όμως οι γιατροί της Θράκης δεν θα συμμετάσχουν λόγω απόστασης, όπως εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Μίλτος Παπαϊωακείμ-μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης. 


Συμφώνα με όσα είπε ο κος Παπαϊωακείμ, οι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις που έρχονται στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό – όχι μόνο στο δικό τους κλάδο, αλλά για όλους τους εργαζόμενους: «Όσο αφορά τις συντάξεις θεωρούμε ότι ο κλάδος των γιατρών είναι αυτός ο οποίος χτυπήθηκε πολύ πιο βάναυσα από όλους τους άλλους κλάδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ζητάμε να χτυπηθούμε λιγότερο, διότι οι συντάξεις από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί στο 60% και 70%, είναι πάρα πολύ μεγάλη αυτή η καθίζηση που έχουν πάθει.

Το κακό ξεκίνησε από τον νόμο του Λοβέρδου και του Κουτρουμάνη, εκεί είχαμε το πρώτο χτύπημα και περικοπές και αυτά όσο προχωράνε και με τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος πατάει σε εκείνη την νομοθεσία και προχωράει το χτύπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πλέον η σύνταξη δεν είναι αναδιανεμητική, όπως όφειλε να είναι πάντα σε ένα κράτος που φροντίζει την κοινωνία του, αλλά είναι ανταποδοτική. Αυτό θα πλήξει τις νεότερες γενιές διότι θα παίρνουν ένα κομμάτι σύνταξης πέραν της εθνικής η οποία είναι ένα επίδομα της τάξης των 380 ευρώ σήμερα και το οποίο με κάθε νέα διαπραγμάτευση που γίνεται στις Βρυξέλλες μειώνεται». Ο κ. Παπαϊωακείμ διαπιστώνει πως «οι νέες γενιές έχουν τέτοια εργασιακή ανασφάλεια, καθώς δεν μπορούν να χτίσουν το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης». 


Η απεργία είναι η πρώτη που προκηρύσσεται σε πανελλήνιο επίπεδο και θα γίνει την Πέμπτη 2 Μαρτίου με κύριο άξονα το ασφαλιστικό και αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος πλήττει όχι μόνο τους γιατρούς αλλά όλο το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα. Οι γιατροί της Θράκης δεν κατεβαίνουν Αθήνα, αλλά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. 


Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί ο κος Παπαϊωακείμ η κίνηση στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνεται, την ώρα που το προσωπικό μειώνεται ή δεν ανανεώνεται, αφού οι νέοι γιατροί επιλέγουν τη λύση της φυγής. Και, μπορεί το νοσοκομείο της Κομοτηνής να μην ανήκει σε αυτά με τις σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ανήκει όμως στον ευρύτερο τομέα της υγείας, ο οποίος αν μη τι άλλο νοσεί: «Πράγματι στο νοσοκομείο Κομοτηνής δεν έχουμε ελλείψεις, σε άλλα νοσοκομεία βέβαια υπάρχουν ελλείψεις καθυστερούν οι συμβάσεις ο περίφημος νόμος για τους διαγωνισμούς εκκολάπτεται χρόνια πια και δεν βγαίνει αλλά το θέμα του προσωπικού περισσότερο δίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης και εμείς έχουμε καλή πρόθεση λέει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα είναι και το τι μπορεί να γίνει από όλα αυτά τα πράγματα, όταν υπογράφεις ότι δεν θα κάνεις προσλήψεις πουθενά ούτε στον τομέα υγείας, ξέρετε όλα αυτά είναι παραμύθια, ξέρετε πως θα γίνουν οι προσλήψεις, δεν είναι τακτικές. Οι τακτικές είναι ελάχιστες, εδώ μας λείπουν 50 γιατροί και προσπαθούμε από πέρσι να πάρουμε 5 και από αυτούς πήραμε τους τρείς. Αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση ότι θα προκηρύξει από τις τόσες χιλιάδες θέσεις το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει 200 όλους και όλους γιατρούς για όλη την Ελλάδα το οποίο θα βγει εντός του προσεχούς διαστήματος. Ενδεχομένως να πάρουμε κάποιους αλλά εμείς αυτές τις ελλείψεις τις θέλουμε χρόνια ολόκληρα. Από εκεί και πέρα δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις, έχουν υπογράψει στα μνημόνια ότι δεν θα κάνουν τακτικές προσλήψεις»


Άξιο αναφοράς και το σχόλιο του κου Παπαϊωακείμ για την εξαγγελία του υπουργού Υγείας περί ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, το οποίο δεν είναι καθόλου αισιόδοξο: «Προσπαθούν να βρουν διάφορα κόλπα, όπως το καινούριο νοσοκομείο της Κομοτηνής. 
Αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ζητάμε δάνειο από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και το είπε και ο υπουργός. Ναι αλλά η τράπεζα δεν δίνει χρήματα για να γίνουν νέες υποδομές μόνο για να διορθωθούν υπάρχουσες υποδομές. 
Ελπίζουμε ότι θα τους πείσουμε αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου όπως τους πείθουμε και για όλα τα άλλα και τελικά σκύβουμε το κεφάλι και κάνουμε ότι μας λένε οι δανειστές και οι τρόικες».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά