fbpx Μεγάλο το ενδιαφέρον και στην Κομοτηνή για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΣΤΙΣ 25/01 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Μεγάλο το ενδιαφέρον και στην Κομοτηνή για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξοικονομώ Αυτονομώ
Βασίλης Πολιτειάδης

Αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι ημερομηνίες για την κατάθεση αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μετατέθηκαν στις 25/01 για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ενημέρωσε ο μηχανολόγος μηχανικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Πολιτειάδης μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
«Το πρόγραμμα είναι καλό. Τρέχει για 4η φόρα. Είναι ένα πρόγραμμα από το οποίο βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και το κράτος βγαίνει κερδισμένο και ο πολίτης ωφελείται, γιατί συντελεί στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας οπότε επιδοτείται κάποιος και μειώνει τα λειτουργικά έξοδα, εφόσον αναβαθμίζει ενεργειακά την κατοικία του», πληροφόρησε ο κος Πολιτειάδης ενώ σημείωσε πως έτσι ενισχύεται ο κλάδος των κατασκευών.

Το Εξοικονομώ – Αυτονομώ «βοηθάει ουσιαστικά στο να αναβαθμιστούν αυτές οι οικίες είναι μια τεράστια ένεση αυτό το 1 δις. που δίνεται και η στήριξη στην βιομηχανία. Οπότε θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα που κερδίζουν όλοι. Είναι καλό να συνεχιστεί διότι κάθε χρόνο μέχρι το 2030 θα βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα της τάξεως του 1 δις. Υπάρχει μια κίνηση και με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και βοηθούν σε αυτό το κομμάτι», είπε ο μηχανικός.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή σύμφωνα με το ΤΕΕ Θράκης
Μεγάλο ζητούμενο σε αυτό το πρόγραμμα όπως είπε ο κος Πολιτειάδης είναι η χρονική προτεραιότητα που κάνει κάποιος την αίτηση ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

«Από την πρώτη στιγμή του προγράμματος ένα κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η χρονική προτεραιότητα που έκανε κάποιος την αίτηση για να ενταχθεί. Αυτό και σαν Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν είναι το καλύτερο που μπορούσε να υπάρξει. Για εμάς θα έπρεπε να υποβάλλονται όλες οι αιτήσεις. Να πάμε σε μια συγκριτική πολυκριτηριακή αξιολόγηση που να έχει όλα μέσα, δηλαδή να αξιολογείται τεχνικά, να έχει μέσα κοινωνικά κριτήρια ή να μπει και ένας συντελεστής στο εισόδημα. Δηλαδή να πάμε σε μια συγκριτική αξιολόγηση χωρίς να είναι κύριο χαρακτηριστικό η χρονική προτεραιότητα που καταθέτει κάποιος την αίτηση», ανέφερε ενώ για να δώσει καλύτερη εικόνα των λεγόμενών του είπε πως στην Δυτική Ελλάδα μέσα σε μόλις 15 λεπτά τελείωσαν 51 εκατομμύρια.

«Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μικρούς χρόνους σε σχέση με τα προηγούμενα (χρόνια), γιατί εάν θέλετε ήταν ένας συνδυασμός της αύξησης την επιδοτήσεων», ανέφερε. Αλλά από ότι φαίνεται ήταν ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων στο να ‘τελειώνουν’ τα χρήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο όπως είπε. 

74 εκατομμύρια προϋπολογισμός σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Αναφορικά με την Περιφέρειά μας ο κ. Πολιτειάδης πληροφόρησε πως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει ένας προϋπολογισμός 74 εκ. ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός εφόσον γίνεται με χρονική προτεραιότητα, με τα αποτελέσματα που έχουμε από τις άλλες περιφέρειες στο μισάωρο (ενν. θα τελειώσουν τα χρήματα. Όταν είναι η χρονική προτεραιότητα είναι όποιος θα μπορέσει να βάλει την αίτηση πρώτος. Σε κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ εάν το κύριο χαρακτηριστικό ένταξης ήταν η χρονική προτεραιότητα, εφόσον ο προϋπολογισμός δεν φτάνει να υπερκαλύψει την δημοφιλία ενός προγράμματος, τα χρήματα εξαντλούνται πολύ γρήγορα», δήλωσε.

Στην πόλη της Κομοτηνής και στην Περιφέρεια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω και των μεγάλων επιδοτήσεων, παρατήρησε. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι
Στο τέλος του λόγου του ο κος Πολιτειάδης υπογράμμισε πως δεν είναι απλά μια αίτηση πίσω από αυτήν θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη δουλειά του ενεργειακού επιθεωρητή μηχανικού, ώστε να εντάξει τον πελάτη σε κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες. 

«Αυτοί οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν και επειδή είναι ένα πρόγραμμα που θα υπάρχει μέχρι το 2030 καλό είναι να μην το αφήσουν τελευταία στιγμή», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μια διαφοροποίηση του προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι μπορεί κάποιος «να κάνει αίτηση και για τρεις και για τέσσερις κατοικίες αρκεί να είναι κύριες κατοικίες κάποιων. Μπορεί ένα ΑΦΜ να υποβάλλει και παραπάνω από μια πρόταση ενώ στο προηγούμενο δεν μπορούσε».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.