ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης των επαγγελματιών καφέ και εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
δημόσιος χώρος
Πεζόδρομος
Εστίαση
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Προσδοκούν σε λύση με τον Δήμο Κομοτηνής και νέα κανονιστική τον Απρίλιο

Πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση σωματείων εστίασης-καφέ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπου τέθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα

Διονύσης Βοργιάς

Σε μία κοινή λύση με τον δήμο Κομοτηνής, προσδοκούν οι καφετοπώλες και λοιποί επαγγελματίες που αναπτύσσουν πρόχειρες σταθερές κατασκευές σε εξωτερικούς χώρους, και μέχρι σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου έχουν διορία να τις "ξηλώσουν", συμμορφούμενοι στο νομικό πλαίσιο. 


"Οι νόμοι συνέχεια αλλάζουν, ο κάθε επιχειρηματίας είναι πλέον μπερδεμένος και δεν ξέρει τι να κάνει", σχολιάζει ο πρόεδρος των καφετοπωλών Γιάννης Μαυρίδης, ο οποίος ισχυρίζεται πως 3.000 άνθρωποι δουλεύουν στην εστίαση στην Κομοτηνή και υπογραμμίζει ότι "θέλουμε να είμαστε νόμιμοι (γι' αυτό τα αφαιρούμε), αλλά έπρεπε να μας έχουν ειδοποιήσει από το καλοκαίρι, για να μην προβούμε σε αυτά τα έξοδα, γιατί έχουν κόστος αγοράς, τοποθέτησης και τώρα ξηλώματος".


Ο ίδιος δεν κρύβει ότι "είχαν γίνει καταγγελίες και παράπονα σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης, ότι δεν χωρούσαν να περάσουν οχήματα έκτακτης ανάγκης, κι αποφάσισε η εισαγγελία να ξηλωθούν μόνιμες κατασκευές. Τα υπόλοιπα μαγαζιά της Κομοτηνής έχουν πάρει παράταση μέχρι σήμερα, ώστε να κάνουν τις τροποποιήσεις τους".


Θέση επί του θέματος πήρε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος αντιμετωπίζει το νέο καθεστώς, ως ένα πρόσθετο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι νέες αυτές εξελίξεις, συνέπεσαν χρονικά και με περιφερειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του ίδιου. Επρόκειτο για μία κοινή σύσκεψη των σωματείων εστίασης - καφέ σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους κλάδους, όπως: ΦΠΑ, ασφαλιστικό - εργασιακά, έλεγχοι - πρόστιμα, θέματα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και ανεμοφρακτών σε κοινόχρηστους χώρους, κτλ. 


"Τα θέματά μας δεν έχουν λυθεί, γι' αυτό πήραμε πρωτοβουλία γιατί με ισχύς εν τη ενώσει ίσως να καταφέρουμε περισσότερα. Η συνάντηση συνέπεσε κι επίκαιρα με το θέμα της νέας νομοθεσίας στις καφετέριες. Ευκαιρία ήταν να δούμε πως πάνε σε αυτό το θέμα στις υπόλοιπες πόλεις, για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη είναι πιο καλά τα πράγματα και δεν έχουν τέτοια θέματα, ενώ στη Δράμα μαζεύουν κανονικά τα τραπεζοκαθίσματα όπως κι εδώ.

Κάθε πόλη έχει τις ιδιαιτερότητές της", σχολιάζει ο κος Βαφειάδης, ο οποίος εξηγεί πως, όταν περάσει η διορία και ξεκινήσει επίσημα το νέο καθεστώς, οι επαγγελματίες θα προσπαθήσουν να πετύχουν "κοινή λύση" μαζί με τον δήμο Κομοτηνής, ώστε "να προχωρήσουμε σε νέα κανονιστική τον Απρίλιο, για να μπουν κι αυτά τα θέματα επί τάπητος".

Αναφορικά με καθαυτή τη συνάντηση, στην οποία εκτός από την ΟΕΒΕΣ συμμετείχαν κι εκπρόσωποι των σωματείων καφέ κάθε νομού, ο κος Βαφειάδης εξήγησε ότι "αυτό ήταν το τρίτο-τέταρτο πρόβλημα που συζητήσαμε, γιατί υπάρχουν κι άλλα: Έχουν στοχοποιήσει τον κλάδο μας στα πάντα, και δεν πρόκειται για τον κλάδο με την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Απλώς εμείς είμαστε ο εύκολος στόχος", για να ζητήσει από την κυβέρνηση να πατάξει την φοροδιαφυγή σε άλλα επαγγέλματα, όπως κατ' οίκον κομμωτές, τεχνίτες, δασκάλους, κ.ά. 


Γι' αυτό και τελικό συμπέρασμα στην συνάντηση ήταν "η ανάληψη κοινής δράσης όλων των σωματείων και η κοινή διαπίστωση ήταν ότι, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδοτικό κλάδο της χώρας είναι και αυτός που διώκεται στοχευμένα και αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με μόνιμη καχυποψία παρά τα όσα προσφέρει στα δημοσιονομικά του κράτους", όπως αναφέρθηκε στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στην συνάντηση από κοινού.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ