ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 16:43
ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

Η γενιά των 592 ευρώ: Από κωμωδία σε πολυτέλεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίση
Εργασία
Διονύσης Βοργιάς

Ήταν Σεπτέμβριος του 2010, όταν στην τηλεόραση έκανε πρεμιέρα μια πραγματικά αστεία κωμωδία. Στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μας συστήθηκε "η γενιά των 592 ευρώ". 


Επτά χρόνια αργότερα, από τη μία το Mega έχει σχεδόν αφανιστεί, από την άλλη η γενιά των 592 ευρώ έχει μετατραπεί από τηλεοπτική κωμωδία σε ...πολυτέλεια.


Αυτό άλλωστε προδίδουν και τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την εργασία. Γιατί το να είναι κανείς άνεργος ήταν και είναι αποκαρδιωτικό, το να εργάζεσαι όμως, ποτέ δεν είχε τόσο λίγη 'προστιθέμενη αξία' όσο το 2017. 


Για του λόγου το αληθές, αν ο εργαζόμενος είναι κάτω των 30 ετών, θεωρείται 'θαύμα' να εργάζεται για τετραψήφιο μισθό, και επίσης θεωρείται απόλυτα λογικό να εργάζεται για κάτω από χίλια ευρώ.


Ένα ακόμη 'όμορφο' στοιχείο, είναι πως ένας νέος ηλικίας 24 ετών αμείβεται σήμερα στην Ελλάδα με 380 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ενώ ο ηλικίας 19 ετών - αν βρει δουλειά- θα πρέπει να συμβιβαστεί με 265 ευρώ καθαρά κατά μέσο όρο.


Στη χειρότερη μοίρα, επομένως, όπως θα αναμενόταν άλλωστε, βρίσκονται οι νεότεροι εργαζόμενοι ηλικίας 19 ετών και κάτω. Οι ασφαλισμένοι της ηλικιακής ομάδας 15 - 19 ετών είναι μόλις 33.000 άτομα και η μέση αμοιβή διαμορφώνεται στα 315,34 ευρώ μεικτά ή στα 264,88 ευρώ αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου. 


Μιλάμε για 265 ευρώ. Και τα στρογγυλοποιώ προς τα πάνω. Ένας μισθός, που δεν επιτρέπει στους νέους να ονειρευτούν, να φύγουν από την οικογένειά τους, να νοικιάσουν ένα δικό τους σπίτι, να κάνουν οικογένεια, και να αποδράσουν μερικές ημέρες σε έναν καλοκαιρινό προορισμό.
Δουλειά, για κάτι παραπάνω από ένα ευρώ την ώρα, εγγυάται την ευτυχία σας στην Ελλάδα του 2017!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο