ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2017 - 11:29
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΠΑ, παρεμπόριο και τουρισμός στην ατζέντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέστης Βαφειάδης
Επιχειρήσεις
ΦΠΑ
Τουρισμός
παρεμπόριο

Τρεις άξονες προβλημάτων έθεσε υπόψη του Χρ. Μέτιου η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Συσκέψεις με τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Περιφέρειας, των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε στην Κομοτηνή ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, στο πλαίσιο των επαφών του με τους παραγωγικούς φορείς για θέματα ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, που έλαβε μέρος στη σύσκεψη μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική».


Όσο για το περιεχόμενό της, όπως εξήγησε ο κος Βαφειάδης, οι επαγγελματίες έθεσαν υπόψη του κου Μέτιου τρεις δεσμίδες προβλημάτων με πρώτο το παραεμπόριο και την ανάγκη που υπάρχει για την καταπολέμησή του και την εντατικοποίηση των ελέγχων: «Περισσότερο από την Τουρκία και λιγότερο από την Βουλγαρία, από τα παζάρια σε επαρχιακούς δρόμους, κάποια είδη υγιεινής και ό,τι έχει σχέση με οικοδομή με την Βουλγαρία έχουμε μεγάλο πρόβλημα, όλα ατιμολόγητα. 


Η Βουλγαρία το ελέγχει αν είναι νόμιμο ένα τιμολόγιο από άλλο κράτος, το ελληνικό κράτος ακόμη δεν το κάνει αυτό. Είναι πάρα πολύ εύκολο με ένα λάπτοπ να είναι συνδεδεμένα τα υπουργεία οικονομικών Ελλάδας και Βουλγαρίας και να βλέπουν αν το τιμολόγιο που προκύπτει είναι δηλωμένο σε πραγματικό χρόνο. Δυστυχώς στην Ελλάδα τίποτα από αυτά τα εύκολα δεν γίνονται. 


Πρέπει να ενεργοποιηθούν ξανά τα ΚΕΛΑΥΕ, από το 2012 δεν είναι ενεργοποιημένα. Αν ξέρει ο άλλος ότι υπάρχει έλεγχος θα μειωθεί η παρανομία. Αν πιαστούν μερικοί, λειτουργεί αποτρεπτικά μετά. Να δοθεί εντολή στην πολιτική εξουσία να ενεργοποιηθούν οι ανάλογες υπηρεσίες να βγουν για ελέγχους και να γίνει και μια καμπάνια για το παραεμπόριο». 


Ένα άλλο ζήτημα που έθεσαν οι επαγγελματίες είναι ο αυξημένος ΦΠΑ της Ελλάδας σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, που ως γνωστόν εξωθεί τους καταναλωτές να προτιμούν τις ξένες αγορές: «Ένα άλλο ζήτημα είναι η εκροή κεφαλαίου προς κατανάλωση στη γειτονική χώρα από τον τόπο μας. Είναι θέμα ευαισθητοποίησης, πρέπει να καταλάβει πλέον ότι το ένα ευρώ που ξοδεύει στην Βουλγαρία είναι τέσσερα μείον από το δικό μας. Οδηγούμε σε φτωχοποίηση και ανεργία την περιοχή μας. 


Κάπου μπορεί και ο κόσμος να έχει και δίκιο, όταν έχεις 0,50 λεπτά το καύσιμο διαφορά Ελλάδα και Βουλγαρία κατανοητό να πάει ο άλλος εκεί. Αυτό το κατοστάρικο που κέρδισε σε μερικά χρόνια θα πάει 300 ευρώ μείον από την τσέπη του. Δεν το καταλαβαίνει τώρα και είναι λογικό.
Έχουμε προτείνει εδώ και καιρό τα διόδια από την Εγνατία να πάνε στους κάθετους άξονες. Η βινιέτα ανέβηκε στα 8 ευρώ οπότε δεν συμφέρει ούτε για βενζίνη να πας, άλλο για βόλτα, για την βόλτα σου μια φορά το εξάμηνο δεν το υπολογίζεις σαν ποσό»


Τρίτο και τελευταίο ζήτημα που τέθηκε από τους επαγγελματίες είναι η ανακήρυξη του 2017 σε «έτος τουρισμού» που έχει γίνει από την περιφέρεια ΑΜ-Θ και πώς αυτή η δράση θα μπορούσε να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των τοπικών επιχειρήσεων: «Το τρίτο είναι η ανάπτυξη και το «έτος 2017-έτος τουρισμού» για την περιοχή μας. Οι υποδομές είναι βαλτωμένες, ειδικά στον νομό Ροδόπης είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων. Μιλήσαμε για σήμανση τουριστικής προβολής της περιοχής μας με ανάδειξη του πολιτισμού, των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης αυτό που ζητάμε είναι να γίνει μια έρευνα για τον Βούλγαρο και Τούρκο τουρίστα. τι θέλει όταν έρχεται εδώ. Για να προσαρμοστούμε και εμείς ανάλογα, μπορεί να θέλει αρχαία και εμείς τα έχουμε κλειστά μονίμως, μπορεί να θέλει να δει βραδινή ζωή, να προσαρμόσουμε και εμείς τις ανάγκες μας» κατέληξε ο κος Βαφειάδης


Η σύσκεψη έληξε με τη δέσμευση της σύντομης επανάληψης και από τις δύο πλευρές. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς