ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου ασφαλιστικού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό
Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Γιώργος Κυμπαρίδης

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης μιλάει στον «Χ» για την κινητοποίηση

Δήμος Μπακιρτζάκης

Όλα όσα συζητήθηκαν στην ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας μετέφερε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm και την εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Κυμπαρίδης, οι δικηγόροι ανά τη χώρα αναλαμβάνουν δράση ενάντια στο νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση και για το οποίο έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά. 


Τώρα, η αντίδρασή τους παίρνει μορφή που είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με βάση τα λεγόμενά του, η διαδικασία έχει ως εξής: «Την Παρασκευή ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ροδόπης θα έχει γενική συνέλευση όλων των μελών προκειμένου να γίνει αφενός η ενημέρωση και αφετέρου να κινηθεί η διαδικασία. 


Η  διαδικασία των αιτήσεων ακύρωσης θα γίνει από τους δικηγορικούς συλλόγους  και από τους προέδρους ατομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως θα υπάρχει πεδίο δράσης και ατομικών αιτήσεων ακυρώσεως που μπορούν να έχουν τα μέλη κάθε Δικηγορικού Συλλόγου κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Υπάρχει μια ομάδα εργασίας με πολύ αξιόλογους επιστήμονες  οι οποίοι έχουν επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που έχει αυτός ο νόμος για να προβληθούν αρμοδίως στα δικαστήρια» .


Όπως εξήγησε ο κος Κυμπαρίδης, οι δικηγόροι έχουν την άποψη ότι «οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι γιατροί βρίσκονται σε ένα καθεστώς δυσμένειας όσον αφορά το ύψος των εισφορών» και ότι  «δεν υπάρχει ένα ασφαλές τοπίο από το οποίο να συνάγεται τελικά ότι εξασφαλίζεται βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ή του ΕΦΚΑ» μέσα από το νέο ασφαλιστικό. Καταγγέλλουν δε την κυβέρνηση ότι νομοθέτησε για το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει σχετική αναλογιστική μελέτη. 


Για το φορολογικό σύστημα, οι δικηγόροι υιοθετούν την εξής άποψη, σύμφωνα με τον κο Κυμπαρίδη: «Το φορολογικό είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό, δεν είναι μέρος της επικαιρότητας αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη νομοθέτηση, η προκαταβολή φόρου 100% φέρνει σε απόγνωση όλο τον κλάδο μια και αυτά τα οποία ζητούνται στις καταβολές τόσο των εισφορών όσο και του φόρου είναι δυσβάσταχτα και νομίζω ότι και κανείς ή τουλάχιστον πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτό το ύψος των εξόδων που παράγει η δραστηριότητά τους. Αναμένουμε τα μπιλετάκια μέσω ΕΦΚΑ αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε, μας είπαν ότι από σήμερα θα αρχίσουν. Μας είχαν πει από την προηγούμενη εβδομάδα θα ξεκινούσε αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα, υπάρχουν προβλήματα στα μπλοκάκια. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε 2 και 3 δουλειές και δικηγόροι ακόμα που παρέχουν τις νομικές τους συμβουλές σε περισσότερες από μια επιχειρήσεις και μη φανταστείτε μια υπέρογκη αμοιβή με 200 και 300 ευρώ το μήνα όπου δεν υπάρχει αποσαφήνιση για το τι θα πρέπει να πληρώσει κάθε εργοδότης αν θεωρηθεί ότι αυτός είναι μισθωτός και παρέχει με πάγια εντολή τις υπηρεσίες του. Το τραγικό είναι ότι παίζουμε με ανθρώπινες ζωές με ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα γιατί δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τα οικονομικά τους» 


ΧΩΡΙΣ POS ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 
Εν τω μεταξύ, τα δικηγορικά γραφεία δεν θα προχωρήσουν στην προμήθεια POS, εξηγεί ο κος Κυμπαρίδης και αναλύει το σκεπτικό: «Τα μηχανήματα POS που λέγεται ότι θα πρέπει να τεθούν σε επιχειρήσεις δεν αφορούν τα δικηγορικά γραφεία διότι εμείς δεν είμαστε καταστήματα, δεν έχουμε χώρο ταμείου και εργαζόμαστε στα γραφεία μας με τη γραφική μας ύλη χωρίς χώρο ταμείου. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε με αυτό τον τρόπο τους πελάτες μας, διατραπεζικά μπορεί να γίνονται οι συναλλαγές όχι όμως με αυτό τον τρόπο και όχι με τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία ήρθε τώρα. Είναι απόφαση της ολομέλειας και γνωμοδότηση της ολομέλειας προς τους δικηγόρους όλης της χώρας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά τους δικηγόρους διότι δεν είναι καταστηματάρχες».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.