fbpx Εν μέσω κατακραυγής πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΕΡΑΣΕ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ...

Εν μέσω κατακραυγής πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Χρήστος Μέτιος
Τοψίδης Χριστόδουλος

Ισχυρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, τι υπάρχει στο σχέδιο για το ν. Ροδόπης
 

Θανάσης Τσολάκης

Για πρώτη φορά, ελέω «Κλεισθένη», οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κλήθηκαν να ψηφίσουν Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020, ενώ μέχρι πρότινος το πρόγραμμα αυτό ήταν ενταγμένο στο γενικότερο Σχέδιο Δράσης. Η διοικούσα παράταξη σχεδίασε ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρισμένο σε έργα από ίδιους πόρους και έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το έφερε ενώπιον του σώματος, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να πείσει όλους τους συμβούλους να δώσουν τη θετική τους ψήφο.

Βρήκε «τοίχο» από την αντιπολίτευση
Παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος προσπάθησε να πείσει την αντιπολίτευση (πλην των παρατάξεων που τον στηρίζουν) να δώσει θετική ψήφο, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ο κος Μέτιος σημείωσε ότι στο πρόγραμμα «υπάρχει χώρος» ένταξης και επιπλέον έργων αν υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να το κανει δελεαστικό. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι τα έργα της κατηγορίας «ίδιοι πόροι» εγκρίνονται από το περιφερειακό συμβούλιο, ενώ της κατηγορίας «πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» προτείνονται από το περιφερειακό συμβούλιο και εγκρίνονται κεντρικά.

Το πρόγραμμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αναλυτικά, ωστόσο ενδεικτικά –από όσα αναφέρθηκαν- για το Νομό Ροδόπης προτάθηκαν μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση του φράγματος Ιασίου, η χρηματοδότηση μελέτης για κατασκευή αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο, η επισκευή του εθνικού επαρχιακού δικτύου κα. 
Όλα τα έργα πλην ενός, είναι «συνεχιζόμενα», που σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο ή και ακόμη παλαιότερα.

Έπρεπε να γίνει σε ξεχωριστή συνεδρίαση (;)
Αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλο Τοψίδη η άποψη που ασπάστηκαν πολλοί σύμβουλοι είναι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έπρεπε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του συμβουλίου. «Θα έπρεπε να γίνει με άλλη διαδικασία», είπε ο κος Τοψίδης που βρήκε πολλές ατέλειες ενώ ο Κώστας Κατσιμίγας της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας αναρωτήθηκε «αν είναι επιλέξιμα αυτά τα έργα». Ο Κωστής Σιμιτσής (Περιφέρεια σε Δράση) έδωσε μεν τη θετική του ψήφο, επισημαίνοντας ότι θα βελτιωθεί στην πορεία ενώ ο Γιάννης Ζαμπουνίδης της παράταξής του, το ψήφισε με «βαριά καρδιά». Αρνητικές ψήφους έδωσαν οι Παπατολίδης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Περεντίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τους Καραγιώργη (Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση) και Νικολαΐδη (Πατριωτική Αυγή) να ψηφίζουν θετικά και τον τελευταίο όμως να κάνει λόγο για «προχειρότητα».

Άλλοι σύμβουλοι επεσήμαναν ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό με τον Μανώλη Ταπατζά να υπερθεματίζει την έλλειψη νέων έργων για το νομό Ροδόπης, τη Φελίνα Καζάκου να ζητάει επαναπροσδιορισμό των αναγκών της περιφέρειας και τον Χρήστο Χατζηπέμου να δηλώνει ότι «έχει πολλές απορίες».

Στην ψηφοφορία πάντως το Τεχνικό Πρόγραμμα πήρε 22 «ναι» και 22 «όχι», αλλά τελικώς «πέρασε». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές