ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Εμφανίστηκαν αποδείξεις, μετά τα δύο λουκέτα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή
Κομοτηνή
Καταστήματα
Επιχειρήσεις

Παρόλο που πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προειδοποιούσαν ότι οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια των εορτών θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι, ορισμένοι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις και προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τζίρο σε βάρος των κρατικών εσόδων και της νομιμότητας


Έλεγχοι τοπικού κλιμακίου στο Σαββατιάτικο παζάρι της Κομοτηνής, με προσέγγιση τόσο στους πελάτες που δεν λάμβαναν αποδείξεις όσο και σε επαγγελματίες και παραγωγούς που δεν έκοβαν αποδείξεις

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η είδηση για δύο λουκέτα σε επιχειρήσεις της Κομοτηνής τις ημέρες των Χριστουγέννων, επιχειρήσεις που περίμεναν τις γιορτές για να αυξήσουν τον τζίρο τους, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην τοπική αγορά. Όχι όμως για τους ελεγκτές που επισκεπτόμενοι τα δύο καταστήματα, βρέθηκαν ενώπιων σοβαρών παραβάσεων διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν εκδοθεί σημαντικής αξίας αποδείξεις. 


Παρόλο που πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προειδοποιούσαν ότι οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια των εορτών θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι προκειμένου να διασφαλιστεί η φορολογική συμμόρφωση και η εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων, ορισμένοι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις και προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τζίρο σε βάρος των κρατικών εσόδων και της νομιμότητας. Έτσι βρέθηκαν προ των αυστηρών ποινών που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων. 


Συγκεκριμένα στο μέτρο της υποχρεωτικής 48ωρης διακοπής λειτουργίας προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε περιπτώσεις δύο επιχειρήσεων στην Κομοτηνή. Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε στην περιοχή η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι ένα μπαρ και ένα νυχτερινό κέντρο δεν είχαν εκδώσει σημαντικής αξίας αποδείξεις, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το μέτρο του λουκέτου. Οι δύο επιχειρήσεις σφραγίστηκαν και παρέμειναν κλειστές την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, εξέλιξη που επέφερε ένα καίριο πλήγμα στον τζίρο τους, τόσο λόγω του κλεισίματος, όσο και λόγω της μη λειτουργίας τους τις ημέρες που αναμένονταν αύξηση της πελατείας τους. 


ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 
Τα δύο, βέβαια, λουκέτα, που αμέσως έγιναν γνωστά στην τοπική αγορά, έδωσαν το έναυσμα σε άλλους επιχειρηματίες να εκδώσουν αποδείξεις, υπό το φόβο το ελεγκτικό κλιμάκιο από την Αθήνα να βρίσκεται ακόμα στην πόλη μας. «Πίναμε το ποτό μας σε νυχτερινό κατάστημα και στο τραπέζι μας δεν υπήρχε καμία απόδειξη. Εκείνη την ώρα όμως άρχισαν οι συζητήσεις για τα λουκέτα που επιβλήθηκαν σε άλλα καταστήματα. Πριν να φύγουμε από το κατάστημα, όλες οι αποδείξεις βρίσκονταν στο τραπέζι μας», μαρτυρά στον «Χ» θαμώνας καταστήματος την παραμονή των Χριστουγέννων στην Κομοτηνή, που έτυχε και εκείνος να ακούσει τις συζητήσεις για το γεγονός ότι έκλεισαν δυο καταστήματα, λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. 


Ενήμερος για το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων, εμφανίστηκε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm o πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης εφιστώντας την προσοχή. «Να προσέχουν οι επιχειρηματίες, είναι η εποχή ελέγχων. Πρέπει ούτως ή άλλως ο επιχειρηματίας της σημερινής εποχής να φτιάξει τη δραστηριότητά του και το επιχειρείν του σύμφωνα με τα δεδομένα και τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα υπάρχει αυτή η φορολογία, υπάρχει αυτό το ασφαλιστικό θα πρέπει με χαρτί και μολύβι και με σύνεση να προγραμματίζει το επιχειρηματικό του μέλλον».


Να σημειωθεί ότι ελεγκτικό κλιμάκιο από την Αθήνα βρίσκονταν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην Θράκη, διενεργώντας έλεγχους και σε καταστήματα στην Αλεξανδρούπολη. 


ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Έλεγχοι τοπικού κλιμακίου διενεργήθηκαν και στο Σαββατιάτικο παζάρι της Κομοτηνής, την παραμονή των Χριστουγέννων, με την προσέγγιση να γίνεται τόσο στους πελάτες που δεν λάμβαναν αποδείξεις όσο και στους επαγγελματίες και παραγωγούς που δεν έκοβαν αποδείξεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ