ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 80%

Εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των μηχανικών με το νέο Ασφαλιστικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό
Επιχειρηματίες

Επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού προς τους πολιτικούς αρχηγούς

Αργύρης Πλέσιας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: Μας πετάνε εκτός επαγγέλματος

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τεράστια προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών έχει δημιουργήσει ήδη η εφαρμογή του Ν. 4387/2016 για το Ασφαλιστικό και η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε επιστολή που απέστειλε προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής των Ελλήνων, ζητώντας τους άμεσα συνάντηση για ενδελεχή ενημέρωση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή τα προβλήματα αυτά θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.


Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ καταγγέλλει ότι με την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχουν βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός το οποίο ουσιαστικά  καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους τόσο σε μελέτες όσο και σε έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.


Ακόμη, ο Γιώργος Στασινός αναφέρει ότι με τον ίδιο νόμο προβλέπεται η λειτουργία του ΤΜΕΔΕ ως καθολικού διάδοχου του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ στους τομείς Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για την επιβίωση των Μελετητών Μηχανικών και των Εργοληπτών Μηχανικών. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, το τμήμα της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ που μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του νέου Ταμείου.


Με την επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά άμεσα συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων του κοινοβουλίου προκειμένου να τους ενημερώσει ενδελεχώς για όλα αυτά τα προβλήματα που θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.


Μας πετάνε εκτός επαγγέλματος, λέει ο πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης
Μας πετάνε εκτός επαγγέλματος, σχολίασε στον «Χ» ο Αργύρης Πλέσιας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης. «Ο κλάδος των μηχανικών πεθαίνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μιλάμε πλέον ότι ο κλάδος έχει κάποιους μήνες ζωής με τους ρυθμούς αυτούς που έχει επιλέξει τελικά η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ασφαλιστικού. Είναι φοβερό το ότι δεν καταλαβαίνουν το που οδηγείται ο κλάδος. Ξαφνικά θα δουν ότι δεν έχουν μηχανικούς και θα λένε τι έχουμε; Θα θέλουν να κάνουν έργα και δεν θα μπορούν να κάνουν έργα».


Για κρίσιμο πρόβλημα που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι τα ψηφισμένα νομοσχέδια έχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα να περιμένουν όλοι την εγκύκλιο, δηλαδή την ερμηνεία. Από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου ο κ. Πλέσιας δεν περιμένει κάποια ανατροπή στο περιεχόμενο του ψηφισμένου νομοσχεδίου, όπως εξέφρασε την ελπίδα «τουλάχιστον αυτή τη φορά ας ανατρέψουν ορισμένα πράγματα, ώστε να μην πετάξουν τους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος».
Όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ «πολλοί μηχανικοί δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μηχανικός που δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα δεν μπορεί να δουλέψει. Γι’ αυτό λέμε ότι ουσιαστικά μας πετάνε εκτός επαγγέλματος. Μπορούν ενδεχομένως να αποσυνδέσουν την άσκηση του επαγγέλματος από την ασφαλιστική ενημερότητα». 


Η κατάσταση είναι αδιέξοδη, κατά τον Αργύρη Πλέσια και ορθώς, ανέφερε, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απευθύνεται σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ημερολόγιο