fbpx Εκ των έσω δωρεά για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 8 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εκ των έσω δωρεά για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Δωρεά
Σύλλογος Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών
Δημήτρης Καρασταύρου

Τοπογράφοι θα εκπονήσουν δωρεάν τις μελέτες υποδομών προϋπολογισμού άνω των 160.000 ευρώ, για λογαριασμό ΔΕΥΑΚ και Δήμου Κομοτηνής


Τη συνεργασία ανακοίνωσαν οι Δημήτρης Καρασταύρου, Παναγιώτης Μουζακίδης και Ηλίας Θεμελίδης

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στη δωρεά προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΥΑ, των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, ενόψει της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, θα προχωρήσει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης. Την σχετική ανακοίνωση έκαναν το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, ο πρόεδρος Παναγιώτης Μουζακίδης και ο ταμίας Ηλίας Θεμελίδης, του Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Ροδόπης, παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ. 


H δωρεά καλύπτεται νομοθετικά από το άρθρο 2α του ν. 3.316/2005 περί δωρεάς μελετών σε φορείς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για συνεργασία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, μετά από σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και μέλους του Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Ροδόπης, Δημήτρη Καρασταύρου. Η δωρεά αυτή, που είναι η πρώτη με αποδέκτη τη ΔΕΥΑΚ, έρχεται ως συνέχεια στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από το 2011 μεταξύ Δήμου-ΔΕΥΑΚ και μελετητών της περιοχής, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του τοπικού μελετητικού δυναμικού που στο παρελθόν περιορίζονταν σε υπεργολαβίες για λογαριασμό μελετητικών γραφείων μεγάλων πόλεων. 


Ο κος Καρασταύρου έκανε γνωστές τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει Δήμος και ΔΕΥΑΚ και αφορούν στο νέο νοσοκομείο. "Η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και ο Δήμος Κομοτηνής τη σύνδεση του νέου νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από τώρα, παράλληλα με τις μελέτες που εκπονεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να ξεκινήσουμε την ωρίμανση των έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και οδοποιίας". 


Από την πλευρά του ο πρόεδρος Παναγιώτης Μουζακίδης ανέφερε "φτάνουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τους φορείς της πόλης και ειδικά με τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ", για να προσθέσει πως "το μελετητικό δυναμικό της περιοχής είναι σε θέση να εκπονήσει τέτοιου είδους έργα". Αναγνωρίζει την ευθύνη που αναλαμβάνει ο σύλλογος και τονίζει "επιτέλους θα προσφέρουμε κι εμείς κάτι, θα συμμετέχουμε όλοι με χαρά, είναι ένα έργο που θα μείνει και στις επόμενες γενιές" 


Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 162.000 ευρώ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει προσδιοριστεί το κόστος των μελετών που ανέρχεται σε 162.000 ευρώ. Πρόκειται για τις μελέτες των παρακάτω έργων, όπως τις παρουσίασε ο κος Μουζακίδης: Οδοποιίας: 26.000 ευρώ. Ύδρευσης-αποχέτευσης (δεν συμπεριλαμβάνεται η μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για αντλιοστάσια): 16.000 ευρώ.

Συγκοινωνιακών έργων (σύνδεση του νοσοκομείου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο): 40.500 ευρώ. Αποχέτευσης ομβρίων: 22.500 ευρώ. Αποχέτευσης ακαθάρτων (δεν συμπεριλαμβάνεται η μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων): 41.000 ευρώ. Ύδρευσης: 16.000 ευρώ. Συνολικά θα κατασκευαστούν δίκτυο αποχέτευσης 7 χιλιομέτρων, δίκτυο ύδρευσης 3 χιλιομέτρων και δίκτυα οδοποιίας 3 χιλιομέτρων (καλύπτονται οδικά και οι δύο είσοδοι). Σκοπός της συνεργασίας, είναι η προσφορά, χωρίς κόστος, στην τοπική κοινωνία, των μελετών για τις υποδομές που θα υποστηρίξουν το έργο κατασκευής του νέου νοσοκομείου που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Όσον αφορά στον χρόνο παράδοσης των μελετών υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν οι πρώτες έως το καλοκαίρι και το σύνολο αυτών ως το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι οι μελέτες των κτιριακών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δεκατέσσερις περίπου μήνες. 


Ήδη, τοπογράφοι δέκα τεχνικών γραφείων στο νομό Ροδόπης έχουν καταθέσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ειδικότερα: Δημήτρης Καρασταύρου, Παναγιώτης Μουζακίδης - Κατερίνα Κλάδου, Ηλίας Θεμελίδης, Παναγιώτης Πανταζίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Νίκος Ζαφειρίου, Σταύρος Παντελής, Γιώργος Κουρτίδης, Δημήτρης Ξενάκης, Φωτεινή Τσακιράκη. "Και έπονται και άλλοι" έσπευσε να πει ο πρόεδρος του συλλόγου Τοπογράφων. 


Ποιος αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής των υποδομών 
Αναφορικά με το κόστος κατασκευής αυτών των υποδομών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ξεκαθάρισε "εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος τόσο μεγάλων έργων. Υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Υγείας, όταν ήρθε εδώ, ότι θα βρεθούν τα χρήματα να ενταχθούν σε κάποια πρόγραμμα. Υπάρχουν ήδη οι πολιτικές δεσμεύσεις, ότι εμείς εφόσον είμαστε ώριμοι, μετά θα τύχουν της ανάλογης χρηματοδότησης".  
Τέλος από πλευράς ΔΕΥΑΚ, που θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, υπάρχει η πρόβλεψη μελλοντικής επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όμορους οικισμούς. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.