ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΠΘ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Χ»

Διονύσης Χιόνης: Ας ανοίξει η συζήτηση για τη δραχμή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διονύσης Χιόνης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αυτό που υπερασπίζεται ο καθηγητής είναι το γεγονός ότι με βάσει τα τεκταινόμενα των τελευταίων οκτώ ετών, είναι αδιανόητη η φοβική αντιμετώπιση της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, η οποία όμως, ακόμη και αν πρόκειται να απορριφθεί ως ενδεχόμενο, είναι δέον πρώτα να συζητηθεί
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την άποψη του ότι και η δραχμή πρέπει να πάρει θέση στο δημόσιο διάλογο που αφορά τα οικονομικά της Ελλάδας, ανέλυσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης. Ο κος Χιόνης αποπειράθηκε να αναλύσει τη συγκεκριμένη άποψη και μέσω της συχνότητας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας των παρεμβάσεων του δημοσιογράφου του σταθμού Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος κινήθηκε σε κάποιες στιγμές και έξω από τα όρια της ευγένειας. Παρόλα αυτά, ο κος Χιόνης κομίζει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση η οποία μπορεί να συνοψιστεί στη φράση: «ας μιλήσουμε και για την επιστροφή στη δραχμή».
Αυτό λοιπόν που υπερασπίζεται ο καθηγητής είναι το γεγονός ότι με βάσει τα τεκταινόμενα των τελευταίων οκτώ ετών, είναι αδιανόητη η φοβική αντιμετώπιση της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, η οποία όμως, ακόμη και αν πρόκειται να απορριφθεί ως ενδεχόμενο, είναι δέον πρώτα να συζητηθεί: «Φτάσαμε στα όρια της απρέπειας και του σκοταδισμού.

Αυτός ο σκοταδισμός του να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση, δημόσιο διάλογο χωρίς πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος και να κάνουμε με φετίχ και με επιθετικότητα νομίζω ότι δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει πολύ  περισσότερο από κανάλια που θέλουν να λένε ότι είναι πολιτισμένα, κανάλια τα οποία θέλουν να λένε ότι προάγουν τις δημοσιογραφικές αξίες και στέκονται επάξια στον πολιτικό βίο και στο δημοσιογραφικό χώρο. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω και να απευθύνω και μια γενικότερη έκκληση είναι ότι πρέπει να συζητάμε τα προβλήματά μας γιατί όπου δεν τα συζητήσαμε δεν είχαμε καλό τέλος. Δεν είχαμε καλό τέλος ούτε με την περίπτωση της διαχείρισης των μνημονίων, ούτε με την αναδιάρθρωση του χρέους. Γενικότερα αυτός ο οικονομικός σκοταδισμός μόνο συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί και δεν νομίζω ότι μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κος Χιόνης. 


Εξηγώντας τις θέσεις του, ο οικονομολόγος δηλώνει ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που επιτάσσουν τη συζήτηση για τη δραχμή και αν κάτι πρέπει να κάνει η κοινωνία, είναι να αφουγκραστεί τον ίδιο της τον εαυτό: «Το θέμα της δραχμής δεν το φέρνει ούτε ο Χιόνης, ούτε ο Λαπαβίτσας, ούτε κανένας άλλος. Η αναγκαιότητα της Ελλάδος έρχεται μέσα από την ανικανότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έρχεται μέσα από την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία φάνηκε με τις ανακοινώσεις του διεθνούς νομισματικού ταμείου και τις διαφωνίες εντός γιούρογκρουπ, εντός τρόικας, εντός θεσμών, να χειριστούν βασικά πράγματα. Έρχεται από το γεγονός ότι 8 χρόνια λέμε τα ίδια πράγματα, έχουμε βαρεθεί να λέμε τα ίδια πράγματα και έρχομαι εγώ και λέω το εξής: να βάλουμε και ένα δυο βαθμούς ελευθερίας και κάποια άλλα οικονομικά εργαλεία, τα οποία δεν τα είχαμε μέχρι τώρα, μήπως μπορούν αυτά να δώσουν κάποια λύση στο θέμα της ανεργίας, στο θέμα της τεράστιας φτωχοποίησης που έχει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός, στο θέμα της εξόδου από την κρίση.

Αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και την οδήγησε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε στις ΗΠΑ και οδήγησε σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανατροπή και θα οδηγήσει και τους Ευρωπαίους πολίτες να προκαλέσουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ανατροπή».
«Πιστεύετε ότι στην περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση με τους καλύτερους όρους θα έχουμε έναν οδικό χάρτη μπροστά μας θα μας οδηγήσει κάπου; Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία μπορεί να παράγει κάτι; 3,5% δημοσιονομικό πλεόνασμα; Το 2016 με τόσους κόπους και θυσίες η ελληνική οικονομία παρήγαγε 1% δημοσιονομικό πλεόνασμα, ξέρετε τι σημαίνει 3,5% ή 3% μέσο όρο; Αν τον ένα χρόνο έχει μηδέν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τότε τον άλλο χρόνο πρέπει να παρουσιάσεις 6% δημοσιονομικό πλεόνασμα, έχουμε καταλάβει που οδηγείτε αυτή η κατάσταση; Μήπως πρέπει να δούμε κάποιες εναλλακτικές;» προβληματίστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο καθηγητής, ενώ έκλεισε εξηγώντας τι εννοεί χρησιμοποιώντας τον όρο «οικονομικός σκοταδισμός»: «[...] 
Το ζητούμενο είναι ο πληθωρισμός, η ποσοτική χαλάρωση γίνεται για να έχουμε πληθωρισμό στην χώρα. Επιδιώκουμε ποσοτική χαλάρωση για να έχουμε πληθωρισμό γιατί έχουμε αποπληθωρισμό και φοβόμαστε με την δραχμή μην έχουμε αποπληθωρισμό;  Για αυτό είπα και στον κο Πορτοσάλτε ότι με τους όρους που θέλουν να κάνουν αυτή την συζήτηση είναι οικονομικός σκοταδισμός. Εμένα να με βάλουν στο στόχαστρο δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι να μην στοχοποιούνται απόψεις και θέσεις και να γίνεται ένας δημόσιος διάλογος με επιχειρήματα», κατέληξε ο Διονύσης Χιόνης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συμβολική προφανώς, αλλά  και επικοινωνιακού χαρακτήρα περισσότερο,  ήταν η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου παρόντος του πρωθυπουργού, στο ακριτικό Καστελόριζο,  που προσπάθησε να συνδυάσει πλήθος μηνυμά

Ημερολόγιο