fbpx Δήμος Κομοτηνής: Αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, αλλάζει το ιστορικό κέντρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ 8,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Δήμος Κομοτηνής: Αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, αλλάζει το ιστορικό κέντρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης
Ιστορικό Κέντρο
ΕΣΠΑ

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης εξηγεί τι θα γίνει μιλώντας στον «Χ»


Ενοποίηση μνημείων και βιώσιμη διασύνδεσή τους με τις εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή του τείχους με την παράλληλη ενίσχυση της προσβασιμότητας για ειδικές ομάδες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπορεί ο Δήμος Κομοτηνής να μην κατάφερε να πάρει χρήματα για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ΕΣΠΑ. Αυτό είπε εν πολλοίς ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και περιγράφοντας τα έργα της λεγόμενης ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), που είναι μία σειρά παρεμβάσεων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που στοχεύουν στην ανάδειξη του τείχους της Κομοτηνής, αλλά όμως τελικά θα δώσουν μία άλλη εικόνα στην πόλη. 


Όπως είναι γνωστό, σε αυτά τα έργα  Δήμος Κομοτηνής δεν είναι ο μοναδικός δικαιούχος, καθώς εμπλέκονται η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όμως ο τελικός τους παρονομαστής είναι η βελτίωση της εικόνας της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών. 


Ο κος Πετρίδης, περιέγραψε τις παρεμβάσεις ως εξής: «Είναι η συνολική παρέμβαση που ξεκινάει από το εσωτερικό του τείχους, την ανάδειξη του ίδιου του τείχους, την ανάπλαση του ιερού ναού της Παναγίας, την ανάπλαση και την ανάδειξη του εκκλησιαστικού μουσείου του Ιμαρέτ, την απελευθέρωση και τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής  και ενός πεζοδρόμου γύρω από το σήμερα περίκλειστο κομμάτι του τείχους και την διαμόρφωση, ουσιαστικά την ανάπλαση όλου του οδικού δικτύου που είναι μέσα και γύρω από το τείχος και διασυνδέει το τείχος με το Ιμαρέτ και τη δημοτική αγορά. Ουσιαστικά ξηλώνονται τα πάντα και γίνονται από την αρχή, έτσι όπως πιστεύω θα θέλαμε όλοι μας και οι πολίτες και εμείς και όλοι μας, έτσι όπως θα θέλαμε να ήταν πάντα όλη αυτή η περιοχή».
Βέβαια από το ΕΣΠΑ δεν ωφελείται μόνο ο αστικός ιστός της Κομοτηνής, όπως επεσήμανε ο κος Πετρίδης, αφού σε αυτό εντάσσονται και έργα που αφορούν τους οικισμούς: «Και φυσικά είναι και το μεγάλο έργο του ΕΣΠΑ η τρίτη φάση του Σιδηροχωρίου, το πρώτο έργο του ΕΣΠΑ που δημοπρατούμε. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τις τελικές φάσεις, τις προμήθειες που χρειαζόμαστε για την Τσανάκλειο έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου η Τσανάκλειος να μπορεί να αποδοθεί πλέον  και να λειτουργήσει. Έχουν μείνει οι τελευταίες προμήθειες και ένα μικρό έργο το οποίο μέσα στο 2017 θα γίνει και αυτό. Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο τα έργα που φαίνονται, το ΕΣΠΑ είναι και η ιστορία των παιδικών σταθμών, είναι και το μεγάλο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που τρέχει ήδη ο δήμος Κομοτηνής, το γνωστό ΤΕΒΑ στο οποίο είμαστε μέσα στους 6 ή 7 φορείς πανελλαδικά σε αριθμό εξυπηρετούμενων ανθρώπων.
Αυτά είναι προγράμματα ευρωπαϊκά τα οποία τρέχουν, φέρνουν λεφτά στην πόλη. Αυτά που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες μας και είναι προγράμματα τα οποία όμως γίνονται με αθόρυβο τρόπο».


Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στη Δράση 6 της ΟΧΕ
Οι προτάσεις θα κατατεθούν στη Δράση 6 της ΟΧΕ, που αφορά την ενίσχυση τουριστικών υποδομών Κομοτηνής. Σε αυτή, με σκοπό την ενίσχυση της Κομοτηνής ως πόλο αστικού τουρισμού με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα προβλέπεται η ενοποίηση μνημείων και βιώσιμη διασύνδεσή τους με τις εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή του τείχους με την παράλληλη ενίσχυση της προσβασιμότητας για ειδικές ομάδες.


Έτσι περιλαμβάνονται πράξεις για την ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους και την Ενοποίηση Πολιτιστικών – Θρησκευτικών μνημείων καθώς και ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Κάστρου Κομοτηνής, στις οποίες είναι δικαιούχοι, σύμφωνα με την τελική εξειδίκευση της ΟΧΕ, ο Δήμος Κομοτηνής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.


Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων της πόλης στην περιοχή του τείχους, με την ανάδειξη του μνημείου Ιμαρέτ και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την αναστύλωση του μητροπολιτικού ναού της Θεοτόκου, στις οποίες είναι δικαιούχος, σύμφωνα με την τελική εξειδίκευση της ΟΧΕ, ο Δήμος Κομοτηνής.


Να σημειώσουμε πως στην ΟΧΕ περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, το οποίο πέρα από την επανόρθωση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτηρίου θα εστιάσει τη μόνιμη έκθεση της πάνω στο διαχρονικό πέρασμα της Εγνατίας Οδού, στο οποίο δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.


Η πρόσκληση για την ΟΧΕ άνοιξε στις 20 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Εν τω μεταξύ, μείζον θέμα παραμένει και η ανάπλαση της δημοτικής αγοράς για την οποία, ο κος Πετρίδης είπε ότι περιμένει εξελίξεις είτε μέσα στο 2017, είτε το αργότερο στις αρχές του 2018, εννοώντας προφανώς ότι θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από κάποιο εργαλείο για την εκτέλεση του έργου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ