fbpx Δέκα προσφορές, προσωρινός ανάδοχος για το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.088.709,68 ΕΥΡΩ

Δέκα προσφορές, προσωρινός ανάδοχος για το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μητροπολιτικό Μέγαρο
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής
Διαγωνισμός
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η Οικονομική Επιτροπή αφού εξέτασε τις δέκα συνολικά προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, κατέληξε στον προσωρινό ανάδοχο την Κοινοπραξία Σιδέρης Αντώνιος - Αφοί Ζαφειριάδη Ο.Ε. Ι.Ε.Π.Υ.Α. με μέση έκπτωση 56,07%

Δήμητρα Συμεωνίδου

Προσωρινό ανάδοχο του έργου «Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής (Ανακατασκευή και προσθήκη κατ’ επέκταση)», προϋπολογισμού 1.088.709,68 ευρώ, ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Σε συνεδρίασή της στις 14 Ιουνίου 2018 η Επιτροπή αφού εξέτασε τις δέκα συνολικά προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, κατέληξε στον προσωρινό ανάδοχο την Κοινοπραξία Σιδέρης Αντώνιος - Αφοί Ζαφειριάδη Ο.Ε. Ι.Ε.Π.Υ.Α. με μέση έκπτωση 56,07%. Το έργο αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου Μητροπολιτικού Μεγάρου της Μητρόπολης επί της πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, στον χώρο του βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής.

Το κτίριο, επιφανείας περίπου 370 m2, είναι, κατά κύριο λόγο, λιθόκτιστο κτίσμα των αρχών της δεκαετίας του 1960, διαθέτει ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και χώρους για τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και την κατοικία του Μητροπολίτη. Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμό του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης, κατασκευής προσθήκης και λοιπών διαμορφώσεων προκειμένου να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις, την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών ενίσχυσης και αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με χρήση σύγχρονων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών για μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας και την από αρχιτεκτονικής πλευράς ήπια ένταξη του κτίσματος στον χώρο του βυζαντινού κάστρου.

Οι βασικές επιδιώξεις της πρότασης είναι οι εξής: α) Ο από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμός του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων και της κατασκευής προσθήκης με στόχο την κάλυψη των σημερινών αναγκών. β) Η ενίσχυση και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. γ) Η διαμόρφωση των όψεων και του εξωτερικού χώρου που προκύπτει από την τροποποίηση της εσωτερικής διάταξης και την αναζήτηση πιο ήπιας ένταξης του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον του. δ) Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Οι προαναφερθείσες επεμβάσεις γίνονται με υλικά και μεθόδους κατασκευής ώστε να επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων.


Η πρόταση αντιμετωπίζει με ενιαία λογική το σύνολο των δομημένων και ελεύθερων επιφανειών του οικοπέδου. Ο βασικός, ακάλυπτος χώρος της βόρειας πλευράς προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως το υπαίθριο στάδιο μιας νέας, επίσημης πορείας εισόδου από τον δημόσιο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου και θα λογίζεται πλέον ως κήπος. Το εσωτερικό τμήμα της πορείας εισόδου θα γίνει μέσω ισόγειας προσθήκης, που θα κατασκευαστεί στη θέση των χαμηλών όγκων της βόρειας πλευράς του κτιρίου. Στην ανατολική όψη η υφιστάμενη είσοδος θα διατηρηθεί για τα γραφεία και θα κατασκευαστεί ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ. Στον προς νότο ακάλυπτο χώρο θα αποκατασταθεί παλαιότερη είσοδος προς την κατοικία. Η εσωτερική κατακόρυφη επικοινωνία θα γίνει μέσω κεντρικού κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα.


Να υπενθυμίσουμε πως τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει η Μητρόπολη, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει, την υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει το έργο το αργότερο σε 23 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.